Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Sistem Penjanaan Kuasa

No description
by

Nurul Rasyiqah

on 20 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Sistem Penjanaan Kuasa

Pengenalan
Sistem penjanaan kuasa ditakrifkan sebagai satu proses pengeluaran tenaga elektrik dengan jumlah yang besar hasil daripada penukaran tenaga mekanik kepada tenaga elektrik.
Sistem penjanaan dapat diperolehi melalui stesen janakuasa elektrik hasil daripada pergerakan oleh air, gas, stim dan sebagainya.
Dalam takrik lain, sistem penjanaan ialah penghasilan kuasa elektrik di stesen kuasa pusat untuk penghantaran ke beban atau kawasan keperluan dan seterusnya pengagihan ke pengguna-pengguna.
Sistem Penjanaan Kuasa
SISTEM PENJANA STIM
Berasaskan pemanasan air untuk menghasilkan keadaan bertekanan tinggi.
Menggunakan bahan api seperti arang batu.
STESEN PENJANA GAS
Berasaskan pemanasan udara untuk menghasilkan keadaan gas bertekanan tinggi dan berkelajuan tinggi (gas ekzos) untuk memutarkan turbin.
Menggunakan stesen penjana gas sama seperti jenis stim.
Menggunakan diesel atau gas asli sebagai bahan api untuk proses pemanasan.
Menggunakan air daripada empangan sebagai penggerak utama untuk memutarkan bilah turbin.
Air yang diempangkan pada suatu paras tinggi dan luas supaya menghasilkan suatu tenaga yang kuat bagi menggerakkan bilah turbin.
Tekanan air yang tinggi akan memutarkan alat pusaran air di dalam turbin dan ini akan memacu penjana di mana tenaga elektrik akan dihasilkan
STESEN PENJANA KITAR PADU
Menggunakan kaedah stesen penjana jenis gas, tetapi lebihan haba yang tidak digunakan akan disalurkan semula ke dandang bagi menghasilkan tenaga elektrik secara haba.
Menggunakan air laut untuk bahan penyejukan stim.
Udara biasa dengan suhu 30°C dan kemampatan 1 Bar dimampatkan dan dipanaskan sehingga menjadi suhu 1080°C dan 30 Bar kemampatan di satu tempat kebakaran.
Stesen penjana Hidro
Stesen Penjana Minyak
Tidak banyak digunakan kerana memerlukan tempat yang mempunyai sumber minyak berdekatan dan perlu hampir dengan air untuk sistem penyejukkan.
Mempunyai proses yang sama seperti penghasilan tenaga elektrik jenis stim.
Menggunakan minyak asli atau saki baki minyak selepas proses penapisan minyak dilakukan
Contoh stesen penjana minyak yang terdapat di Malaysia ialah di Perai, Port Dickson dan Pelabuhan Kelang
STESEN PENJANA DIESEL
Menggunakan enjin diesel bagi menggerakkan stesen penjana ini.
Oleh kerana mesin ini memerlukan minyak (diesel) untuk membolehkannya berputar, perbelanjaannya lebih mahal dan perniagaannya pun sukar.
Keupayaan voltan yang dikeluarkan tidak besar kerana tenaga mekanik yang dihasilkan bergantung kepada kekuatan mesin.
Stesen penjana diesel biasanya digunakan di kawasan terpencil, tapak pembinaan, lombong-lombong dan pulau-pulau kecil untuk menjimatkan kos.
STESEN PENJANA BIOJISIM
Menggunakan bahan api pejal.
Sumber kepada bahan organik ini boleh didapati daripada hasil hutan, kelapa sawit, jerami, tebu, kelapa dan sebagainya.
Penjanaan elektrik boleh dilakukan dengan kaedah pembakaran terus.
Penjanaan elektrik menggunakan kaedah stesen penjana jenis stim, tetapi bahan biojisim digunakan untuk menggantikan bahan api untuk sumber proses pemanasan.
STESEN PENJANA NUKLEAR
Pengguna tenaga nuklear merupakan satu cara yang terbaru bagi memperolehi tenaga elektrik. Walaubagaimanapun, buat masa kini, negara kita belum lagi mengapplikasikan loji ini sebagai salah satu sumber bekalan tenaga elektrik kerana keperluan tenaga elektrik yang diperolehi dengan kaedah lain masih mencukupi
STESEN PENJANA GEOTERMA
Geoterma bermaksud tenaga dari haba yang dikeluarkan oleh bumi
Stesen penjana geoterma dibina dengan menggerudi lubang di dalam Bumi. Paip dimasukkan dalam lubang yang digerudi untuk membolehkan wap air panas naik ke permukaan. Wap yang bertekanan tinggi ini akan menggerakan turbin dan seterusnya memutarkan rotor untuk menghasilkan tenaga elektrik melalui pemotongan urat daya magnet.
STESEN PENJANA KINCIR ANGIN
Menggunakan kuasa angin untuk memutarkan rotor di dalam penjana.
Dalam proses kendalian penjanaan elektrik jenis turbin angin, tenaga kinetik akan terus ditukar kepada tenga elektrik.
Turbin angin mempunyai bilah panjang yang dipasang pada menara bagi tujuan memerangkap tenaga kinetik angin. Apabila angin bertiup, ianya akan menolak bilah-bilah turbin angin dan menyebabkan ianya berputar seterusnya menyebabkan rotor berputar. Hasil putaran rotor ini akan memotong urat daya magnet di dalam penjana dan akan menghasilkan daya gerak elektrik.
Apabila penjanaan tenaga elektrik berlaku apabila bahan radio aktif seperti radium atau uranium bertindak balas dalam proses pembelahan nukleus, haba yang bersuhu tinggi akan terhasil. Haba ini akan digunakan untuk memanaskan air sehingga menjadi stim di dandang. Tenaga stim tadi akan disalurkan ke turbin stim bagi menggerakkan turbin dan penjana. Seterusnya tenaga elektrik akan terhasil.
STESEN PENJANA SOLAR/SURIA
Sumber tenaga yang berasal daripada cahaya dan haba melalui radiasi matahari.
Terhasil daripada tenaga fotovoltaik yang mengubah tenaga cahaya ke arus tenaga elektrik melalui kesan fotovoltaik.
Apabila cahaya matahari atau tenaga dari matahari diserap oleh bahan semikonduktor, elektron dipaksa keluar dari atom bahan tersebut. Apabila elektron keluar dari tempatnya, hole akan terbentuk. Apabila terdapat elektron yang banyak di mana setiap elektron akan membawa cas negatif, elektron akan pergi menghala ke bahagian depan sel fotovoltaik. Hasil daripada kekurangan imbangan cas di antara bahagian belakang depan sel dengan bahagian belakang sel, hal ini akan membentuk keupayaan voltan seperti terminal negatif dan terminal positif bateri.
TENAGA SURIA AKTIF
Tenaga suria aktif mempunyai dua sumber tenaga melalui generasi elektrik (fotoelektrik) dan tenaga haba. Selain itu ia mempunyai orentasi yang mengikut arah pergerakan pancaran matahari.
TENAGA SURIA PASIF
Tenaga suria pasif mempunyai sumber tidak tetap seperti ia diletak satu tempat sahaja dan menghadap satu sudut pada matahari contohnya seperti papan fotovoltaik yang berada di permukaan atap rumah.
Full transcript