Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Sate,targuri,orase din Europa din Evul Mediu

No description
by

Simona Iordache

on 15 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Sate,targuri,orase din Europa din Evul Mediu

Sate,targuri,orase din Europa din Evul Mediu
La inceputul mil. II, cea mai mare parte a populatiei Europei locuia la sate . Viata pe care o duceau oamenii in satele medievale se desfasura intr-un ritm lent, in functie de succesiunea anotimpurilor si de desfasurararea muncilor agricole.
Targurile
Targurile reprezentau spatiul unde se desfasura un schimb regulat de marfuri. Treptat au devenit asezari urbane. Aceste aşezări erau situate pe proprietatea domnească. Târgul este constituit dintr-o vatră, unde se află case, prăvălii şi curţi, păduri şi vii, hotarul, o suprafaţă agricolă, fâneţe, heleştee, şi un ocol, care cuprinde mai multe sate.
In Europa, perioada numita de istorici Evul Mediu, desemneaza cei o mie de ani care se scurg intre sfarsitul Imperiului Roman de Apus, in 476, si descoperirea Americii de catre Cristofor Columb, in 1492.
La inceputul Evului Mediu (inainte de anul 1000) Europa si Romania erau slab populate, aproximativ 38 milioane de locuitori.
Apariţia si dezvoltarea oraşelor, a centrelor mestesugaresti si comerciale au impulsionat dezvoltarea producţiei si schimburilor dintre oraşe ceea ce au dus la apariţia unei pieţe interne. Schimburile de produse nu puteau fi realizate decât intre oamenii liberi ;libertate de care se bucurau oraşele , ceea ce au dus ,, la discuţii de libertate”. In oraşe s-a trecut la un nou mod de viata , ,, civilizaţia urbana” ce era un factor de progres in lumea medievala.
Satul
In Evul Mediu,romanii au locuit in principal la sate.Lumea rurala a stat la baza economiei medievale,fiind caracterizata din structuri sociale si politice specifice epocii.Indeletnicirile de baza ale populatiei erau agricultura,cresterea animalelor,pescuitul si mestesugurile.Satul a fost,in cea mai mare parte a epocii medievale,principalul furnizor de bunuri materiale,de forta de munca si de soldati. Satul era principala formă de asezare în epoca medievală (
fossatum= loc întărit cu sant).

Satul avea 15 - 20 case în Moldova și Țara Românească, iar în Transilvania erau 70. Satele erau libere sau dependente. Cele dependente erau pe domeniile domnești, boierești sau aparțineau unor mănăstiri și erau locuite de rumâni. Locuințele erau construite din lemn la deal și la munte și din chirpici la câmpie, exact ca pe timpul geto-dacilor. Până la începutul secolului XV au fost identificate în Transilvania 3364 localități, în Țara Românească 2100 sate, iar la sfârșitul secolului XV - 2800 localități. Satul românesc a păstrat peste veacuri nealterate tradițiile și obiceiurile
Locuinta
Tipurile principale de locuinta erau bordeiul semiîngropat si locuinta de suprafata captusita cu barne,acoperite cu paie sau trestie si un strat de pamant,unele inconjurate de anexe,precum grajduri,hambare si gradini.Vatra era indispensabila,iar mobilierul sarac(de obicei o masa ,cateva scaune si un pat sau doua in care se ingramadea toata familia,de obicei nu aveau geamuri insa unele aveau o mica gaura prin care sa intre lumina in anotimpurile calde).
Orasul
La începutul Evului Mediu, cele mai multe orașe depindeau de un episcop sau de un senior care avea o casă întărită în interiorul orașului. În secolul al XI-lea, în afara zidurilor cetății s-a format câte o așezare nouă („burg”), ai cărei locuitori, burghezi, cereau libertăți: de a ține o piață, de a nu mai fi șerbi. La sfârșitul secolului al XI-lea, pentru a obține aceste avantaje, în anumite orașe s-au format asociații numite comune.
Meșteșugarii lucrau în ateliere mici, deschise spre stradă. Acestea erau conduse de către meșter, stăpânul atelierului, care angaja luctrători și ucenici.
Ocupatii
Principala ramura, agricultura, a fost cea mai practicata si in timp s-a dezvoltat, aparand noi tehnici printre care se enumera ingrasamintele si asolamentul care era de 2 feluri:bienal(o cultura,si un loc liber lasat pentru a fi mai fertil)si trienal(2 culturi si un loc liber)
Ramuri secundare erau pastoritul(in care se folosea fenomenul de transhumanta), viticultura,pescuitul,apicultura,mestesugurile casnice (tors,tesut).Printre mestesuguri se numara si olaritul care era unul dintre cele mai practicate(omul avand nevoie de vase pentru depozitarea hranei).

Religia
In vremea evului mediu exista o singura religie si anume cea catolica, care isi elabora propriile legi si randuieli pentru a se asigura ca totul merge bine. Episcopi si arhiepiscopi luau parte la consiliile conducatorului si jucau un rol foarte important in guvern. Episcopii erau foarte bogati si erau considerati a fi nobili, lucru care nu se intampla si cu preotii care proveneau din familii simple, nu erau foarte bine educati si nu erau bogati. Bisericile erau construite in principal in stil romanic, erau foarte inalte si aveau tavane arcuite cu bolte. Cand populatia a crescut in secolul al XII–lea, tavanele nu isi mai puteau tine propria greutate si multe s-au prabusit. Catedralele aveau nevoie de un timp indelungat de constructie, aproape un secol conform marimilor pe care le au.
Hrana
Hrana taranilor se baza pe consumul cerealelor . Fata de Antichitate a crescut ponderea legumelor .
Hrana nobililor era mult mai bogata:carne ,peste,vinuri,dulciuri si fructe.

Proiect realizat de:
Iordache Simona

Bibliografie:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Societatea_medieval%C4%83
http://ro.wikipedia.org/wiki/Evul_Mediu
http://www.referat.ro/referate_despre/sate_targuri_si_orase_in_europa_in_evul_mediu.html
http://www.scritube.com/istorie/Orasul-medieval14954.php
http://www.referatele.com/referate/istorie/online2/CIVILIZATIA--ROMANEASCA-Lumea--rurala-satul--Orasele--si--targurile--Cultura--urbana--Cultura--roman.php
Full transcript