Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Robinson Crusoe

No description
by

Ruxandra Iorga

on 16 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Robinson Crusoe

Tot drumul parcurs de el împreună cu dificultăţile întalnite au servit drept mijloace de autocunoaştere şi itinerar de formare a personalităţii,care provoacă o serie de schimbări ale trăsăturilor caracterului sau.
Iorga Ruxandra
Cazacu Lorena Teodora

Daniel Defoe

S-a născut în familia unui negustor,în jurul anului l660, tatăl lui era un mic negustor londonez pe nume Foe, care ar fi dorit ca fiul lui să devină preot— o ciudată coincidenţă a numelui său care însemna „inamic" — Daniel Foe şi-a schimbat curand după aceea numele în Defoe.
Din cauza nonconformismului religios, Defoe nu a avut acces la o educație universitară, astfel, a studiat la o școala de laga periferia Londrei.
După cat se pare, a călătorit încă din tinereţe în Spania,Italia,Germania şi Franţa.a scris numeroase eseuri, broşuri şi pamflete, fiind, cum am spune astăzi, publicist — carieră ce începuse să fie la modă in acea vreme.
In l702 a atacat unul din subiectele sale favorite — tirania preoţilor — în broşura cu caracter de pamflet “Cum să scăpăm mai uşor de eretici”, care i-a atras persecuţii cumplite.
După eliberarea din închisoare, a participat la viaţa publică mai ales ca ziarist.Deşi a avut caţiva înaintaşi în acest domeniu, se consideră că Defoe a întemeiat gazetăria în Anglia, prin publicaţia “The Review”, care a dăinuit nouă ani (1704 —1713), fiind apoi înlocuită de “Mercator”.
Activitatea sa de gazetar, ca şi sutele de poezii, de eseuri, broşuri şi tratate publicate în decurs de treizeci de ani au făcut din Defoe scriitorul cel mai “roditor” şi cel mai “citit” în vremea aceea.
Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez.

Romanul, cu titlul complet “Viaţa şi ciudatele aventuri ale lui Robinson Crusoe”, a fost publicat pentru prima dată în 1719, fiind o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi, timp în care întâlnește locuitori nativi ai Americii, captivi și marinari răsculați, înainte de a fi salvat.
Modul de prezentare al acestui roman se bazează pe prezentarea amănunțită, aproape documentară a vieții personajului.
În scrierea acestui roman Daniel Defoe s-a inspirat dintr-un fapt real: aventura unui marinar, pedepsit să fie lăsat singur, vreme de patru ani, pe o insula pustie.
Motivul călătoriei este un motiv recurent al literaturii universale, el fiind prezent înca din cele mai vechi scrieri în arii geografice diferite căci însăşi călătoria juca un rol însemnat în viaţa oamenilor. Astfel, motivul il întâlnim în epopeea lui Ghilgameş dar şi în spaţiul cultural al lumii helenistice(=termen care denumește cultura Greciei antice și influențele exercitate de ea).
Robinson Crusoe s-a nascut în anul 1632, în oraşul York, , de mic si-a dorit sa aibe o viata de capitan de vas, insa parintii lui s-au impus. La 19ani fuge de acasa impreuna cu un prieten pentru a-si indeplini visul, insa nava lor naufragiaza dar este salvata.
Cu timpul Robinson uita cele intamplate si se imbarca pe corabia unui capitan care ii va da primele notiuni de matematica si de navigatie, pornind astfel spre Guineea.

Din dorinta de imbogatire, pleaca spre Guineea pt o afacere cu negrii, insa corabia este prinsa intr-o furtuna iar singurul supravietuitor este Robinson ajungand pe o insula pustie. Dimineata, observand corabia destul de aproape de tarm, inoata pana la ea constuind o pluta pt a aduce toate cele necesare supravieturii pe insula, astfel isi constuieste o locuinta, cerceeaza insula, domesticeste animalele, munceste pamantul, practica olaritul si croitoria, construieste o barca si exploareaza insula, repetand astfel pe parcursul anilor de supravietuire.
Robinson salveaza din mainile canibalilor un salbatic, din insula vecina, pe care-l va boteza Vineri si pe care-l va educa.
Intre timp, canibalii se intorc cu o alta prada, un echipaj spaniol, Robinson impreuna cu Vineri reusind sa-i salveze si spre marea lor mirare reusesc sa-l salveze si pe tatal lui Vineri din mainile acestora. Echipajul ce naufragiase de mult pe insula vecina, ii promit lui Robinson in semn de recunostinta ca se vor intoarce impreuna cu capitanul pt a-l duce inapoi in Anglia pe acesta.

Robinson Crusoe
Daniel
Defoe
In apropierea insulelor Canare au fost capturati de niste pirati, mauri, devenind robii lor. Robinson reuseste sa scape dupa ce ii castiga increderea stapanului si se imbarca impreuna cu Xury si Molly, alti doi robi pe vas, insa Robinson porneste la drum doar cu Xury, neavand incredere in Molly si aruncandu-l in apa.
Cei doi intalnesc un vas portughez, explicandu-i captanului tot ce i se intamplase, astfel capitanul accepta sa-i ajute, ducandu-i pana in Brazilia, unde Robinson va deveni cultivator de tutun din banii stransi din lucrurile vandute si dandu-l pe Xury capitanului portughez [in semn de recunostina].

Soseste si momentul parasirii insulei, Vineri observa o nava, aratandu-i lui Robinson, insa descopera ca este o alta nava, a unor englezi, ce aveau ca scop de a ajunge pe insula pt a se rasvratii impotriva capitanului si a unora din echipaj, insa si de data asta Robinson impreuna cu Vineri ii salveaza si reusesc sa paraseasca insula, lasandu-i pe cei ce ii vroiau raul capitanului, pe insula.
Ajungand la destinatie, Robinson vrea sa isi recupereze averea din platatiile de tutun din Brazilia, caruia le incredintate bunului sau prieten, capitanul portughez. Reusind sa-si recupereze averea, ii lasa o parte din bani si capitanului in semn de recunostinta si pleaca in Anglia unde isi intemeiaza o familie, insa neavand copii si renunta la viata de marina.

Full transcript