Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Viata cotidiana in perioada interbelica- Moda

Material suport pt cls a X-a, profil uman
by

Horga Paula

on 27 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Viata cotidiana in perioada interbelica- Moda

VIATA COTIDIANA IN PERIOADA INTERBELICA Cat despre emanciparea de natura vestimentara, noul cod al tendintelor introduce extravaganta, gratia si rafinamentul. Se tine pasul cu moda pariziana si charlestonul aniilor '20. Femeile incep sa-si taie parul scurt in stilul bob, drept sau buclat. Vopsitul podoabei capilare ascunsa de palarii cu numeroase accesorii tip voalete si aplicatii viu colorate avea un succes nebun; tot atunci se inventeaza ondulatorul cu aburi, care nu dauna parului. Odata cu perioada interbelica in zona publicatiilor, apar si reviste dedicate exclusiv femeilor .(Ex. : revistele “Domnita”, “Jurnalul femeii”, ”Mariana”).Astfel, presa feminina cunoaste o popularitate tot mai mare , iar daca pana atunci,  discursurile despre aspectul feminin erau abordate intre femei sau in creatia poetilor si a romancierilor, aceasta epoca marcheaza o schimbare de cotitura in istoria presei feminine. Pe langa imaginea femeii emancipate, care lupta pentru drepturile ei si este constienta de noul rol pe cere trebuie sa-l indeplineasca in societate, presa interbelica infatisa si  imagini şi articole ale femeii gingase, sensibile, pure, delicate, preocupate de moda şi gastronomie, de decoratiuni interioare, de arta de a stapani codul bunelor maniere. Alte dovezi ale emanciparii feminine sunt aparitia concursurilor de frumusete, presa feminina si  lupta pentru drepturile femeii.
Concursurile de frumusete romanesti din acea perioada erau aliniate celor occidentale ,remarcandu-se  si reprezentante  a acestora precum Marioara Ganescu .Acest fenomen a atras deopotriva reactii pozitive si negative. Perioada interbelica a fost o perioada in care a luat nastere emanciparea femeii , aceasta trecand de la stadiul de femeie de casa, la cel de doamna in societate. In acele timpuri , femeia castigase deja o multime de drepturi: purta pantaloni, putea avea parul tuns, facea sport impreuna cu sotul, se plimba cu bicicleta etc. 2. EMANCIPAREA DE NATURA SOCIALA,PSIHOLOGICA SI VESTIMENTARA ANII ‘40 La ocazii speciale,plus de eleganta era conferit de rochiile cu trena lunga, iar ca materiale, satinul, catifeaua si matasea erau la mare cautare pentru tinutele de seara. In 1923, Coco Chanel declara pentru Harper`s Bazaar ca "simplitatea este cheia adevaratei elegante". Stilul flapper este considerat reprezentativ pentru acea perioada, acesta descriind o silueta cilindrica prin rochiile care nu marcau talia in nici un fel si coborau pana la jumatatea gambei. STILURI VESTIMENTARE SI NOI TENDINTE STILURI VESTIMENTARE SI NOI TENDINTE
EMANCIPAREA DE NATURA SOCIALA,PSIHOLOGICA SI VESTIMENTARA Proiectul cuprinde: Rochiile devin mai scurte "trei sferturi" sau pana la genunchi, fusta se largeste prin clini. Se purtau fuste evazate, “margarete de ploaie" sau stil lalea, “morning glory". Talia era cazuta cu grija peste solduri lasand sa se vada formele. Perioada interbelica a fost marcata si de miscari feministe si asociatii care luptau pentru obtinerea drepturilor,emanciparea civila si politica a femeii. Cercetatorul Costion Nicolescu, de la Muzeul Taranului Roman  spune ca femeile aveau grija, in acea perioada, de tot ce tinea de bunul mers al lucrurilor in casa: “Ele se ocupau de toate pregatirile pentru cele trei momente importante din viata omului – nasterea, nunta, moartea. Tot ele se ocupau de medicina traditionala, de intretinerea gospodariei, de prepararea hranei, de cresterea si educarea copiilor, faceau imbracamintea.”
La oras, femeile incepusera sa se preocupe ceva mai mult de educatie, insa in privinta drepturilor, diferentele nu erau vizibile.
Politologul Mihaela Miroiu declara  ca: “femeile aveau foarte putine drepturi civile (cum ar fi cel la educatie la toate nivelurile), nu aveau acces la cele mai multe dintre profesii, la custodia copiilor si, desigur, nu aveau niciun drept in politica.”
De asemenea, prof . Mihaela Miroiu adauga ca o  mica parte  a femeilor era alcatuita din mici lucratoare in croitorie si textile, in servicii, insa “predominau scolile de menaj, pensioanele de domnisoare, adica scolile de viitoare neveste si mame”. Emanciparea femeilor s-a manifestat si in plan intelectual. Se remarca astfel personalitati feminine precum Hortensia Papadat Bengescu, mare prozatoare, romanciera si nuvelista a vremii. Parul lung,onduleurile lejere si coafurile carliontate au fost relansate. Trendul a fost alimentat de numeroase actrite precum:Bette Davis, Rita Hayworth, Veronica Lake. In 1935 Claire McCardell, a realizat primul costum de baie din 2 piese, fiind considerat predecesorul bikinilor.
Elsa Schiaparelli introduce pentru prima data fermoarul in vestimentatie (folosit anterior doar pentru incaltaminte). De asemenea, tot Schiappareli introduce costumele masculine cu umerii supradimensionati (reinterpretati ulterior in anii "80) purtate de Marlene Dietrich. In 1921, compania Jantzen a lansat primul costum de baie format dintr-o piesa, realizat dintr-un material elastic, care a cunoscut in scurt timp o mare popularitate. 1918-1940 “MODA SI EMANCIPAREA FEMEII IN PERIOADA INTERBELICA” Perioada interbelica a fost marcata de trecerea brusca de la eticheta la libertatea moravurilor,de la etalon la libera exprimare vestimentara,femeia avand parte de un proces intens de emancipare pe toate planurile. Manecile bufante din dreptul partilor superioare ale bratelor sunt acum inlocuite cu celebrele "pernute pentru umeri", lungimea rochiilor se scurteaza pana la jumatatea gambelor, iar talia nu se mai subliniaza decat printr-un cordon subtil. ANII ‘30 ANII ‘20 Tunsorile bob si palariile cloche erau preferatele femeilor din aceea perioada. De asemenea, stilul androgin popularizat de Coco Chanel se bucura de un real succes si tot atunci, pentru prima data in istorie, femeile incep sa poarte pantaloni. Stilul „garçon” a aparut la inceputul anilor '20 ca o adevarata revolutie, fiind creat de Coco Chanel si lansat între anii 1938-1940. PROIECT- CLASA a X-a A:
Campea Andreea-Roxana
Campeanu Anca-Elena
Chivu Ancuta-Claudia
Ciobanescu Ana-Marina
Fota Alexandra-Maria
Pitigoi Mihaela Prof. Horga Paula
Liceul Bilingv Miguel de Cervantes
sector 1, Bucuresti
Full transcript