Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ADAT PERKAHWINAN KAUM IBAN

No description
by

siti marianah

on 16 May 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ADAT PERKAHWINAN KAUM IBAN

ADAT PERKAHWINAN KAUM IBAN ADAT MEMINANG DAN BERTUNANG ADAT SEMASA MAJLIS PERKAHWINAN Adat merisik PERTUNANGAN Majlis Perkahwinan Sekiranya seorang teruna telah berkenan kepada seorang gadis, ibu bapanya atau wakil akan bertandang ke rumah gadis untuk merisik. Perjumpaan kedua belah pihak ini juga dikenali sebagai berbunga-bunga atau berjarum-jarum. Keluarga pihak lelaki akan menghantar rombongan meminang gadis jika hasil pertemuan itu menggalakkan. Rombongan pihak lelaki biasanya tidak kurang daripada lima orang dan paling ramai dua puluh orang yang terdiri daripada orang-orang tua. syarat-syarat perkahwinan akan ditentukan termasuklah berian atau mas kahwin Setelah mencapai kata sepakat, ayah pihak lelaki menanggalkan lapit atau ikat pinggang perak atau sebilah pedang sebagai tanda pertunangan. berbincang tentang tarikh dan hari perkahwinan Dua atau tiga hari kemudian wakil pihak lelaki akan memaklumkan berita pertunangan tersebut kepada saudara-mara dan jiran tetangga. Terima kasih atas perhatian ANDA.. Keluarga lelaki : menyediakan perbelanjaan serta barang yang harus diberikan kepada keluarga perempuan.
Keluarga perempuan : membuat pelbagai persiapan termasuk memburu binatang untuk disembelih pada hari perkahwinan. UDANGAN TETAMU

-Wakil itu membawa beberapa utas tali bersimpul yang menunjukkan berapa hari lagi perkahwinan dilangsungkan.

-Tali bersimpul itu akan ditinggalkan kepada tuai rumah atau ketua rumah panjang yang bertanggungjawab membuka simpulan tali itu setiap hari. HARI PERKAHWINAN
-Rombongan lelaki biasanya berarak ke rumah panjang pengantin perempuan dengan menaiki perahu yang dihiasi kain pua kumbu sekiranya pengantin melalui jalan sungai .
-Rombongan itu akan memukul gong sepanjang perjalanan. CONTOH-CONTOH PUA KUMBU TIBA DI RUMAH PENGANTIN PEREMPUAN

- Tembakan meriam akan dilepaskan.
- Di tangga rumah panjang, ketua rombongan pengantin lelaki dipelawa menyembelih seekor khinzir sebagai penghormatan dan pada masa itu juga tembakan senapang akan kedengaran secara balas-membalas.
- Rombongan pihak lelaki di kalangan kaum wanita akan masuk ke bilik pengantin perempuan, manakala yang lelaki duduk di ruai. RUANG RUAI - Para tetamu seterusnya akan dijamu dengan sejenis arak iaitu tuak.
_ Air minuman akan dihantar kepada setiap tetamu dan ini dinamakan air penyuci.
- Berbincang tentang perihal pengantin dan susur galur mereka. "MELAH PINANG"
- Seorang perempuan akan membawa keluar tepak sirih dan kemudian membelah pinang tersebut .
- Seterusnya pinang tersebut akan diagihkan kepada tetamu dan diberi sarapan pagi. - Upacara perkahwinan telah dianggap tamat dengan menjalankan adat ini sekiranya tiada kesalahan adat yang dilakukan oleh kedua belah pihak.
- Jika tidak pengantin baru akan mandi di sungai untuk membersihkan diri. - Untuk adat ini juga mereka perlu memegang sehelai kain yang panjangnya tujuh ela supaya kesalahan semasa perkahwinan itu akan hilang pada setiap individu.
- Selepas mandi, mereka menyembelih seekor babi sebagai korban dan juga sebagai penebus dosa pengantin. PADA MALAMNYA...
- Kedua pengantin diiringi oleh pengapit masing-masing dan akan disandingkan di atas gong atau kerusi yang dialas kain tenun.
- Seterusnya seseorang yang dipanggil tukang ganyang akan memulakan upacara.
- Ayam yang telah diikat kakinya kemudian dilepaskan dan mentera pun dibaca.
- Ayam yang telah diikat kakinya kemudian dilepaskan dan mentera pun dibaca. - Sungguhpun mereka telah sah sebagai pasangan suami isteri, mereka tidak boleh tidur bersama.
- Si suami masih tidur di ruai iaitu di bilik tetamu.
- Sebarang bunyi-bunyian yang didengar sepanjang berada di situ akan mempunyai maksud yang tersendiri samada baik atau sebaliknya.
- Ada pasangan yang terpaksa dipisahkan buat sementara waktu kerana mendapat petanda buruk. sumber rujukan:

-http://malaysiana.pnm.my/01/0104010201swkiban
_merisik.htm.

-http://www.kpkk.gov.my/index.php?option=com_
content&view=
article&id=505%3Aperkahwinan-masyarakat-iban-sarawak&catid=65&Itemid=158&lang=bm.

-http://www.youtube.com/watch?v=bIWessXwBDI.

-http://www.google.com.my/imgres?q=
perkahwinan+kaum+iban&hl=
en&biw=1024&bih=499&gbv=2&tbm=isch&tbnid=bJm2mYGwJLZ-BM:&imgrefurl=http://budayaperkahwinan.blogspot.com/2010/08/adat-perkahwinan-masyarakat-kadazan.html&docid=W6IUX3QcgiW4xM&imgurl=http://malaysiana.pnm.my/01/sarawakawin/pengantin1.jpg&w=640&h=480&ei=RRKrT7q1K4POrQfAw9nSDQ&zoom=1&iact=hc&vpx=199&vpy=151&dur=100&hovh=194&hovw=259&tx=146&ty=99&sig=107984076014089098346&page=1&tbnh=137&tbnw=179&start=0&ndsp=10&ved=1t:429,r:1,s:0,i:73.

Setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada Tuan Haji Nazri Saad atas segala tunjuk ajar yang diberikan. Tidak lupa juga kepada rakan-rakan sekelas MMP3032 Pengarangan Koswer Multimedia kerana memberikan komen yang membangun serta kerjasama. ^^ GONG Disediakan oleh:
SITI MARIANAH BINTI ARISIN (D20111048219)
HELEN ANAK SANGGAU (D20111048227)
Full transcript