Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

shinto

No description
by

cristiana nistor

on 26 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of shinto

Budism vs. shintoism
Istorie
Locul aparitiei religiei shinto este inca necunoscut.Nationalistii sunt de parere ca acesta religie a aparut in timpul Erei Jomon dar altii sustin ca a aparut in perioada Yayoi ca un rezultat al migratiei populatiilor chineze și coreene care au adus cu ele ritualuri agricole și ceremonii șamanice.
Primele ceremonii religioase se tineau afară în păduri sau lângă pietre sacre. Nu exista nici o reprezentare a zeilor kami pentru că ei erau considerati puri, fără formă.
Se crede ca cele mai vechi sanctuare sunt cele de la Izumo si Ise.
Templele
Venerarea zeilor se face la templele shintoiste (mai sunt numite si altare) care se afla intr-un numar de peste 100.000 in toata Japonia. Intrarea in incinta templului este marcata de o ‘poarta’ specific japoneza, numita torii, constituita din doi stalpi verticali si doua bare orizontale. De cele mai multe ori, poarta este de culoare rosie si are menirea de a delimita taramul zeilor de lumea oamenilor. De o parte si de alta a portii exista doua statui ale unor animale protectoare, femela si mascul, semnificand viata si moartea. Fiecare preot isi are pretoul sau, care slujeste imbracat intr-o roba traditionala.
"Spiritele"
despre shintoism:
Este religia traditionala a Japoniei
Venereaza zeii pe nume Kami. Fiecare piatra, frunza sau planta contine un Kami si de aceea natura este cel mai important element.
Multi kami sunt divinităti locale și pot reprezenta spirite sau genii ale unor anumite zone geografice, însă există și unii zei care personifică monumente sau procese naturale majore, de exemplu: Amaterasu (zeita soarelui) sau Muntele Fuji.
Cuvantul Shinto provine din japoneza si inseamna "calea zeilor"
Chiar și înainte de aparitia budismului și fuziunea cu elementele acestuia, ritualurile necesare venerării de kami au împrumuntat elemente specifice taoismului și confucianismului.
Diferenta dintre budism si shintoism este ca budismul il venereza pe Buddha si iar shintoismul venereaza (in mare parte) natura si stramosii.
Strainii sunt adesea intrebati: “Cati zei credeti ca are Shintoismul?”, “Nu stiu” ar fi raspunsul pe care majoritatea il dau, raspuns cat se poate de corect. Comunitatea zeilor a fost numita, inca din vremuri stravechi, Yaoyorozu no Kami adica, “ opt milioane de zei”. Numarul nu este unul exact dar s-a apelat la o astfel de expresie in lipsa, la momentul respectiv, a conceptului de ‘numar infinit’. Cea mai venerata zeita este Amaterasu, zeita soarelui. Ea este venerata la Marele Altar de la Ise, desi multe alte altare ii sunt dedicate. Simbolul ei este oglinda, ideea de la care porneste fiind ca tot ceea ce oglinda reflecta este intruparea lui Amaterasu si a tuturor celorlalti kami.
Full transcript