Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ledelsesstil #11 Case

No description
by

Niels Madsen

on 11 May 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ledelsesstil #11 Case

TRÆNERUDDANNELSE

LEDELSESSTIL
CASE 4: NYE FÆLLESSKABER OG FORÆLDREGRUPPER
Klubbens U/13-hold har længe været en homogen enhed, hvor alle spillere og forældre er indgået i et velfungerende fællesskab. Der har altid været stor velvilje og hjælp at hente i forældregruppen, når holdet har spillet på udebane og har brug for kørselsmuligheder. Når holdet har spillet på hjemmebane har de fleste spillere været repræsenteret på sidelinjen og generelt har der været stor opbakning til trænerteamet og klubben. På det seneste er der imidlertid sket en del forandringer i forældregruppen. Flere af spillerne har været til prøvetræning i større klubber uden at give klubben besked på dette, hvilket har fået flere af de andre forældre til at ytre sig i negative vendinger om de pågældende spillere. Der går ikke ret lang tid, før forældrene er delt i flere små grupper, som har hver sin dagsorden for deres drenge og dermed holdet:

• En gruppe er tilsyneladende på vej ud af klubben og er derfor holdt op med at engagere sig i de fælles praktiske opgaver omkring holdet.
• En anden gruppe er begyndt at skrive kritiske mails til klubbens ungdomsudvalg og holdets trænere, som de beskylder for at støtte de spillere, der tager til prøvetræning i andre klubber. Denne gruppe truer med at melde deres drenge ud af klubben.
• En tredje gruppe af forældrene er ved at være godt trætte af uroen. De forholder sig dog passive i hverdagen.

Trænerne for holdet bliver enige om, at tingene nu er nået til et punkt, hvor de bliver nødt til at gøre noget, men det er ikke afklaret, hvad der skal ske.
1. Hvordan ville de tre trænertyper håndtere denne situation?
Laissez-faire-træneren ville formodentlig være lettere konfliktsky og forsøge at undgå konfrontationer med de tre forældregrupper. Vælger han at tale med forældrene, vil han måske ”nøjes” med at tale med den sidstnævnte gruppe, der forholder sig passive og heller ikke ønsker flere uenigheder. Laissez-faire-træneren vil sandsynligvis mest af alt være afventende og håbe på, at problemerne løses af sig selv.
Den demokratiske træner vil formodentlig være nysgerrig på, hvad der rører sig i de tre grupper. Han vil lytte til deres oplevelser af situationen og forsøge at blive klogere på, hvor de enkelte spillere og deres forældre ønsker at spille.
Den autoritære træner vil sandsynligvis vælge en ultimativ vej: enten vil han bede de spillere, der har planer om at skifte, om at foretage skiftet NU eller også vil han - hvis han er meget resultatorienteret - forsøge at holde på disse spillere og bede de andre forældre om at stoppe deres kritik. Ultimativt ville han måske sige til denne gruppe, at ”hvis ikke de kan lide lugten i bageriet, så kan de bare finde en anden klub”.
2. Hvordan ville du håndtere denne situation ?
a. Indkalde samtlige forældre til møde i klubben
Der er mange følelser og holdninger i spil og ved et møde vil alle forældrene have mulighed for at give udtryk for disse. Det er altid svært at vide, hvad et møde vil give, men meget ofte vil nogle misforståelser blive ryddet af vejen og nogle aftaler kunne indgås. Det vil være hensigtsmæssigt at lave aftaler for, hvornår spillerne prøvetræner med andre klubber og at spillere og forældre oplyser om prøvetræningsforløb med andre klubber. Ligeledes vil det også være oplagt at kræve information og faste aftaler med de større klubber, som spillerne prøvetræner i.
b. Ringe til nogle af forældrene for at høre, hvad der ”rører sig”
Dette er altid vanskeligt: forældrene har tydeligvis mange forskellige opfattelser af, hvad der foregår og hvad det betyder for holdet - samtidig med at der er opstået grupperinger med forskellige interesser og formål. Konflikten vil tværtimod kunne optrappes, hvis træneren henvender sig til nogle forældre, og han kan nemt blive taget til indtægt for at favorisere nogle forældre/spillere i forhold til resten. Træneren kan heller ikke styre, hvad der bliver refereret videre til andre forældre fra de samtale, han har med enkelte forældre. Han risikerer derfor at havne i en rigtig uheldig situation.
c. Sende en mail til alle forældrene
Ved at sende en mail til forældrene sikrer træneren sig, at alle forældre modtager den samme information på samme tid, men det han skriver, vil altid blive fortolket af forældrene, hvorfor træneren risikerer at modtage en række mails retur, som han skal besvare. Han risikerer også, at nogle forældre besvarer mailen og sender den til hele forældegruppen, hvorefter der nærmest åbnes op for et debatforum, som ingen kan styre. Endelig kan en mail hurtigt opfattes som en konfliktsky handling i den pågældende situation.
d. Holde et møde med spillerne
At skifte klub er som udgangspunkt en familiebeslutning. Hvis træneren ønsker at tale med spillerne om dette, bør det derfor gøres i et forum, hvor spillernes forældre også er til stede. Situationen er primært opstået på voksenniveau og bør derfor også løses på voksenniveau.
Først og fremmest er det vigtigt, at klubben har nogle faste måder at kommunikere med forældrene og andre klubber omkring mulige klubskifter. Denne kommunikation skal sikre, at træneren bliver inddraget i processen så tidligt som muligt, så eventuel rygtedannelse blandt spillere og forældre kan undgås. Det vil også være vigtigt, at træneren er i kontakt med den eller de klubber, som spillerne prøvetræner i. Samtidig bør træneren sikre sig, at spillere og forældre ikke shopper rundt mellem mange forskellige muligheder, men indgår i et eller få strukturerede forløb.

Det kan også være af stor betydning, at træneren på forældremøder tidligt får talt om og forberedt forældrene på de scenarier, der kan opstå i forbindelse med, at nogle af deres drenge måske får mulighed for at skifte til andre klubber.
Full transcript