Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

untitled

Kutatás a megfigyelés hatásairól a becsületességre
by

Eszter Hátszegi

on 3 April 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of untitled

Click anywhere & add an idea Szubliminális megfigyelés hatásai a becsületességre 1. Bevezetés a becsületesség vizsgálata egy becsületkasszás szituációban szubliminálisan; szemek által a különböző szempár típusok hatása ihletés: Melissa Bateson, 2006 2. Elmélet 2.1 Szubliminális észelés minden modalitásban egy abszolút küszöb, mely az általunk észlelhető legkisebb inger "A küszöb alatti vagy szubliminális észlelésnek nevezett jelenség onnan kapta a nevét, hogy a cselekvést meghatározó észlelési teljesítmény olyan tárgyakra jön létre, amelyek olyan alacsony intenzitással vagy rövid ideig jelennek meg, hogy az észlelőnek nincs tudomása róluk, azaza a tudatosság küszöbe alatt maradnak."
Csépe és mtsai, 2007
Haley és Fessler (2005) diktátorjáték számítógépen manipulálták: egyes diktátorok számítógépképernyőjén szemszerű foltok eredmény: szemszerű folt a képernyőn --> átlagosan 2-szer nagyobb felajánlás gyakran alkalmazzák a reklámszakmában James Vicary-botrány 2.1.2. Neuropszichológiai vonatkozások Haley kísérletét magyarázza Emery (2000) kutatása szociális pillantás érzelem és a szándék kifejeződése olyan neuronok, melyek speciálisan a testek, arcok, szempárok látványára aktiválódnak "szemérzékeny" neuronok helye: inferotemporális cortex N'Diaye és mtsai (2009) amygdala szerepe a tekintet felismerésében haragot vagy félelmet kifejező arcok; szembe/elnéző tekintet az amygdala aktívabbnak mutatkozott, ha: félelmi kép esetén a tekintet elnézett haragos kép esetén a tekintet szembenézett magyarázat: TÚLÉLÉS 2.3. Proszociális viselkedés Fehr& Fischerbacher (2003): az emberek alapvetően együttműködőek és nagyvonalúak --> akkor is, ha a személyek között várhatóan nem lesznek további interakciók (Gintis et al., 2003) altruista viselkedés a társadalmakban, rokoni kapcsolatok hiánya ellenére is magyarázatok: biológiai megközelítés: reciprocitás elve - a tettek kölcsönösek --> haszon: ha a ráfordítás kisebb, mint a megsegített előnye individuális: tanulás révén sajátítjuk el társadalomban élés feltétele (Marosán, 2007) 2.3.1. Proszocialitás - kísérleti eredmények partnerek előzetes információja -->együttműködés fennmarad (Nowak & Sigmund, 1998) Milinski (2002a): az emberek együttműködőbbek, ha megfigyelik őket Henrich és mtsai (2004) - diktátorjátékok: az emberek a "társadalmiság" szellemében viselkednek --> mindig figyelembe veszik a viszonosságot 3. Az alapkísérlet 3.1. Koncepció Melissa Bateson 2006-os kísérlete a Newcastle-i egyetemen becsületkasszás szituáció: kávé, tea, tej - kiírták az árakat becsületesség hatása megfigyelésre instrukció a kassza fölé, szemmagasságban: egyik héten virág, másik héten szem képe --> becsületesebbek-e az emberek megfigyelés hatására? 3.2. Eredmények 3-szor többet
fizettek
szemes
heteken a fogyasztást
nem
befolyásolta 4. Saját kutatás 4.1. Koncepció különféle típusú szempároknak milyen hatása van egymáshoz képest? --> pozitív megerősítő; büntető és semleges szempárok befolyásolja-e a fogyasztást a szempár típusa? van-e jelentősége annak, hogy milyen populáción végzem? (pszichológus/nem pszichó) 4.3. Kutatási terv helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének, illetve a Harsányi János Főiskolának egy-egy forgalmas folyósója kísérleti alanyok: túlnyomórészt egyetemisták; 18-35 korosztályban elrendezés: egy tálca sütemény; az instrukciót és a szempárt tartalmazó lap; becsületkasszaként szolgáló persely; "becsületkassza" felirat költség: előreláthatóan 14.500 Ft Instrukció: „Kedves Mindnyájan Készítettem számotokra néhány ízletes süteményt. Azonban én sem vagyok milliomos, így arra gondoltam, becsületkassza-jelleggel tenném ki nektek ezeket a finomságokat. Kérlek, járuljatok hozzá a munkámhoz, hogy legközelebb is készíthessek Nektek süteményeket.

A sütemények ára: 50 forint

Köszönöm, H. Eszter 4.2. Ingeranyag - szempárok Félelmet keltő Dühös Semleges Szeretetteljes 1. az emberek fognak fizetni - megfigyelés; szubliminális --> >együttműködés, igazságosság 2. a dühös szempárra a legtöbbet fizetnek - amygdala: fokozottabb érzelmi aktivitás 3. a szeretetteljesre több, mint semlegesre - érzelmi hatás, amygdala szerepe? 4. fogyasztás nem változik <-- Bateson kísérlet 5. befolyt összeg összességében a költségek 80%-a lesz <-- Marosán, ultimatumjátékok Köszönöm a figyelmet Köszönöm a figyelmet. Próbakör eredményei 25 kihelyezett sütemény, 50 Ft/db 24 fogyott, 770 Ft jött be 430 Ft esik ki a kasszából --> 65%-át fizették csak a tényleges fogyasztásnak 4.4. Gyakorlati felhasználás becsületesség, együttműködés fokozása - vendéglátóiparban Bateson-kísérlet: West Midlands-i rendőrség felhasználja, a bűnözés csökkentésére (kísérletem által még hatékonyabbá tehető)
Full transcript