Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

Nandini Albertsson

on 8 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

Cykeln
Cykelns Utveckling
Efter löphjulingen, år 1839 kom en cykel som kallas för benskakare och uppfanns av Kirkpatrick Macmillan i Skottland. Benskakaren var den första cykeln med pedaler dock hade den ingen sadel.
Nästa cykel kallades för höghjuling och kom i början på 1870-talet. Det var en cykel med både pedaler och sadel. Framhjulet var gigantiskt vilket gjorde att man kunde åka upp till 30-40 km/timme. Ju större framhjulet var desto snabbare kunde man åka. Ramen på höghjulingen var av smidesjärn eller trä.


Under 1870-talet uppfanns säkerhetscykeln i England. Det man nu lagt till var kedjeväxling och lika stora hjul. Kedjeväxling innebär att kedjan på cykeln kan byta kugghjul för att det ska bli olika lätt att trampa. Fördelen med lika stora hjul var att det blev mycket enklare att styra. Dessa hade dock ännu inte fått bromsar. I slutet av 1890talet såg cykeln i princip ut som en den gör idag, med luftfyllda gummidäck och bromsar.
Första Cykeln
Den första cykeln uppfanns på slutet av 1700-talet. Det var en träcykel med en planka mellan två hjul och utan pedaler. Man behövde alltså sparka sig fram. Framhjulet gick dessutom inte att vrida så man behövde stanna cykeln för att svänga.

Innovationer (nyttiga uppfinningar) som ligger i grunden för cykeln är hjulet och hävstången. I början satt pedalerna direkt på hjulet vilket gjorde det tyngre att trampa. Senare har man satt pedalerna på ett större avstånd från varann för att behöva använda mindre kraft. Det är då man använder sig av hävstången. Även den luftfyllda gummislange har visat sig vara mycket grundläggande.
Cykelns har utvecklats enormt sedan löphjulingarnas tid då man behövde sparka sig fram och knappt kunde styra. Idag finns det 100-tals olika slags cyklar. Mountainbikes med 20 växlar som man kan cykla i princip var som helst med, och tävlingscyklar med supersmala hjul.
Påverkan
De första cyklarna var en lyxprodukt som användes för nöjets skull, då det nästan gick snabbare att ta sig fram till fots. När cyklarna blev bättre, framför allt när säkerhetscykeln kom. Så påverkade det industrialiseringen eftersom folk kunde åka till arbetet på ett smidigare sätt.

Idag väljer man cykeln framför bilen eftersom det sparar på miljön. Dessutom slipper man bilköer och att passa tiderna för kollektivtrafiiken, det vill säga att man blir mer självständig med en cykel.
Hur fungerar cykeln?
Pedalerna är ett slags par hävstänger, när man tillsätter kraft till dem, vilket man alltså gör genom att trampa med benen så transporterar kedjan kraften vidare till hjulet. Vilket får hjulet att rulla. Ju större hjulet är, men ju mindre yta de har i marken, desto mindre kraft behövs det för att det ska gå fort. Även pedalerna/hävarmarna har påverkan på hur mycket kraft som behövs, ju längre bort från hjulet de sitter, ju mindre kraft behövs.
Full transcript