Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

MÚSICA

No description
by

Cedric Cordoba

on 16 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of MÚSICA

MÚSICA
Quan va neixer l'òpera?
EL NEIXEMENT
DE L'ÒPERA
I EL
ROCK

També té una data fixa. Va néixer el 24 de febrer de 1607. Abans de l'Òpera hi ha el cant gregorià, que és aquell que es canta a una única veu. Això va anar evolucionant, i a l'escola de Notredamme, els francesos, al nord d'Europa, decideixen afegir veus. Començar a fer Polifonia, Quan tenim dues o més línies melòdiques. El ritme, i les notes són diferents a cada veu o instrument. Això, és un pas previ d'anar al teatre. La gent aprofita aquesta polifonia, per fer, el que se'n deia el teatre o cant Madrigal, un cor de 4, 5, 6 persones, al costat de l'escenari, que cantaven en Polifonia, i dalt de l'escenari, hi havien uns actors que representaven, el que cantaven els de abaix.
Gracies a qui va nèixer?
Any 1600 el compositor Jacopo Peri, estrena un espectacle completament diferent per al casament de Maria de Medici i Enric IV de França (el 17 de desembre). I de seguida, al 1607, el sr. De Gonzaga, encarrega una peça, que s'acabarà convertint en la primera òpera de l'historia. L'Orfeo de Claudio Monteverdi. En realitat no va ser la primera, però si la primera en tenir totes les parts d'una òpera de veritat. Claudio Monteverdi es va plantejar l'idea de l'ària, quan els ducs de Mantoa, li van encarregar una òpera. Al principi va posar el seu himne dels ducs de Mantoa, (l'obertura), per a que tothom callés i estigués més atent, i després va començar la Opera.
LA OPERA TÉ
TRES PARTS
OBERTURA:
La obertura és la part instrumental.
Part en que el solista canta i floreix.
Parts recitades (quan parlen amb instruments).
El naixement del rock

Va néixer fa una mica més de 50 anys. El rock està format per diferents músiques negres, la primera és Ghospel: Oh happy day, i si l'accelerem, ja comença a roquejar. Un altre ingredient del rock és el blues, una música negra, d'esclaus, molt trista i lenta, però amb molt ritme. I si ho ajuntem tot, es crea el rock. Bill Haley, Chuck Berry... Tots aquests músics, ja feien rock, però, exactament, quin dia va néixer el rock? La clau està en Elvis Presley, i el 5 de juliol de 1954. Doncs Elvis, només amb 19 anys, estava intentant enregistrar, el seu disc, amb tots els seus músics. Però no sortia res, així, que al final del dia, arriba el director dels estudis Sam's Philippes, va dir que paressin, però Elvis es va quedar, i va començar a tocar així una mica de broma el triple de ràpid, una cançó que havia escrit ell dos anys abans per a la seva mare: That's alright mama. I quan va tornar el director, li va impressionar tant que ho va enregistrar, aquest enregistrament, al cap de dos dies ja estava sonant per totes les ràdios del Estats Units, va ser un èxit. En poc temps ja era tot un èxit, així que van decidir de fer concerts.
Tipus de veu de les
cantants d'Opera:
Tipus de veu dels homes:
-Contreatenor (molt agut)
-Tenor (Agut)
-Baríton (normal)
-Baix (greu)

- Soprano (agut)
- Mezzosoprano (mitjgreu)
- Contralt (greu)
Cant gregorià
Polifonia
Madrigal
L'Orfeo de Monteverdi
Soprano
Mezzosoprano
Contralt
Contratenor
Tenor
Baríton
Baix
Elvis Presley: That's alright mama
FIN
FIN
El teatre grec:
El Teatre Grec: Els homes del renaixement, es van inspirar en el model clàssic, en el teatre grec, perquè van descobrir una cosa increïble. Van dir, com representaven les obres de teatre a l'antiga Grècia: doncs van descobrir una cosa, que per a ells va ser revolucionari. Que els actors que estaven a dalt de l'escenari, eren els mateixos actors els que recitaven el text, d'una manera que es diu amb la veu diastèmica, una mescla entre parlat i cantat, i que la gent que hi havia a l'orquestra, que era el cor, també cantaven amb Monodia, a una única veu. Era tot com una espècie de cantarella. Per això, les primeres òperes, que es van fer a Florència, eren així. Imitant el que feien els grecs. Fins que arriba Monteverdi i ho revoluciona tot.
L'èxit
L'èxit de l'opera és total, tant, que el Papa de Roma decideix construïr un teatre destinat només per a l'òpera, per a 3000 persones. I en poc temps aixequen 18 teatres d'òpera. Els teatres que es van aixecar eren idèntics a la plaça major de la plana de vic.
Posicions del teatre
Platea
Els carrers eren de sorra, hi havia caca de cavall... Per això, a la platea hi havia tanta caca, sorra, fang... però això a ells els hi agradava, perquè quanta més merda hi havia més gent havia vingut. D'aquí ve l'expressió dels actors: Molta merda! (molta sort).
Evolució de Monteverdi
Monteverdi, va evolucionant,, i al final de la seva vida fa no el primer duet de l'historia de la música, però si el primer duet d'amor de l'historia.
Full transcript