Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Figurat dhe Trupat Gjeometrike

No description
by

Anis Nerpjetri

on 3 June 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Figurat dhe Trupat Gjeometrike

1.Katrori
Figurat gjeometrike
Rombi
Romb eshte paralelogrami qe i ka kater brinjet te barabarta ose kongruente.
Trekendeshat
Katrori
Figurat dhe Trupat Gjeometrike
2.Drejtkendeshi
3.Rombi
4.Trekendeshi
5.Trapez
6.Paralelogram
Në gjeometri katrori është rombi i cili ka kater brinjët te barabarta.

Vetitë e katrorit.

Kendet janë te gjithë te drejte.
Diagonalet jane kongruente.
Diagonalet bien pingul mbi njera tjetren.
Diagonalet pergjysmojne njera tjetren.

siperfaqja
perimetri
P=4a
S=a*a
Drejtkendeshi
Drejtkendeshi eshte paralelogrami i cili i ka 4 kendet 90 grade
perimetri
P=2(b*h)
siperfaqja
S=b*h
perimetri
siperfaqja
P=4a
S=b*h
S=(d1*d2)/2
Trekendeshi
Trekëndëshi është njëra nga figurat themelore në gjeometri: Formohet me bashkimin e tre pikave të cilat nuk shtrihen në një drejtëzë me vija të drejta. Pikat quhen kulme të trekëndëshit ndërsa pjesa e drejtëzës (vijës së drejtë) që ndodhet ndërmjet kulmeve quhet brinjë e trekëndëshit. Kulmet i shënojmë me A, B, dhe C ndërsa trekëndëshin me ABC.
Perimetri
P=a+b+c
siperfaqja
S=b*h
Klasifikimi
sipas kendeve
sipas brinjeve
sipas kendeve
Teoremat:
Pitagora
:katrori i (c) eshte i baraberte me shumen e katrorve te kateteve (a,b)
Euklidit:
Prdhimi i dy projeksioneve te kateteve (a,b)eshte i barabarte mekatrorin e lartesise
Trekendeshat
sipas brinjeve
s=prodhimi i katrorit te brinjes me rrenjen katrore te 3 pjestuar me 4
Trapezi
Trapezi eshte nje katerkendesh i crregullt ku mund te kete nje kend te drejte
siperfaqja
perimetri
P=AB+BC+CD+DA
S=1/2h+(B+b)
vija e mesme
c=(B+b)/2
Paralelogrami
Në gjeometrinë euklidiane, paralelogrami është një katërkënësh që i ka brinjët dy e nga dy paralele.
perimetri
P=2(b*h)
siperfaqja
S=b*h
Trupat Gjeometrik
Stereometria është ajo degë e matematikës që studion trupat gjeometrik.Ajo quhet ndryshe GJEOMETRIA Në HAPËSIRË
Kubi
Sfera
Koni
Cilindri
Piramida
Prizmi
Kubi
Sfera
Piramida
Koni
Prizmi
PUNOI:Anis Nerpjetri
PRANOI:Prof.Leonard Bodurri
Full transcript