Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Suomen vanhat uskomukset

No description
by

oona aurora

on 26 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Suomen vanhat uskomukset

Suomen vanhat uskomukset
Maailman synty
Maailman syntytarinat ovat olleet suuri osa runoutta, ja maailman synnystä oli monia erilaisia tarinoita/kertomuksia. Niistä yleisimmän mukaan maailma oli syntynyt vesilinnun munasta.

Tunnetaan myös maansukellus-taru, jonka mukaan maailma syntyi kuikan tai paholaisen haettua pohjasta maata.

Joskus kerrotaan myös, miten seppäsankari Ilmarinen takoi taivaankantta. Pohjoisissa kulttuureissa alkuaikaan liittyy kaaos jolloin elettiin pimeydessä, kunnes joku kulttuuriheeros pelasti tilanteen.
Kuolemema
Kuoleman jälkeen vainajien uskottiin elävän Tuonelassa, joka oli arktisen uskomuksen mukaan maan tai joko veden alla. Tähän liittyy käsitys Tuonen virrasta, joka liittää suomalaisen perinteen Keski-Aasian kulttuuripiiriin.

Tuonelassa kuolleet elivät jokseenkin samanlaista elämää kuin maanpäällä. Tämän takia esikristillisinä aikoina vainajan mukaan joskus laitettiin hautaan aseita, koruja ja tarve-esineitä.

Käsitykset Tuonelasta ovat säilyneet sekoittuneina käsityksiin kristinuskon tuonpuoleisesta, taivaasta ja helvetistä. Tuonelassa saattoi olla esimerkiksi kivinen sänky pahoille ihmisille. Tällainen käsitys tuonpuoleisesta kostosta tai hyvityksestä saattaa olla peräisin kristinuskosta.
Jumalat
Kalevala
Kalevalan käsikirjoitus oli valmiina alkuvuodesta 1835. Esipuheensa Elias Lönnrot päiväsi 28. helmikuuta 1835. Sitä vietetään nykyisin Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä. Kalevala perustuu Elias Lönnrootin kokoamista suomalais-karjalaisita kansanrunoista.

Hahmoja Kalevalasta:

Seppo Ilmarinen on sankarillinen seppä. Hän rakentaa muun muassa taivaankannen ja Sammon. Hän voittaa vaimokseen Pohjan neidon, jonka Kullervo myöhemmin tappaa. Myös Ilmarinen osallistuu Sammon ryöstöön.

Louhi, Pohjolan emäntä, on Kalevalan viholliskansan Pohjolan matriarkka. Hän lupaa tyttärensä Ilmariselle palkkana Sammon rakentamisesta. Sammon ryöstön jälkeen hän siirtää auringon ja kuun paikoiltaan ja varastaa tulen Kalevalan väeltä.Tontut
Tonttu on pieni ihmisen kaltainen olento pohjoismaisessa kansanperinteessä. Suomen kielen sana "tonttu" tulee ruotsin "tomte"-sanasta. Tonttu on monissa tapauksissa vain toinen nimitys haltijoille. Tonttu oli siis ns. pieni haltia joka saattoi esim suojella pihaa (eli piha tontu) Nykyään tunnetuin tontuu on joulutontu tai sauna tonttu.

Maahiset
Maahiset eli maanväki ovat pieniä, ihmisenmuotoisia olentoja, joista on paljon suomalaisia kansantarinoita. Maanväki myös voi sairastuttaa ihmisen. Maahan kaatuva saattoi loukata maan väkeä, ja silloin maanväki tartutti häneen sairauden, maan vihan. Sairautta voitiin nimittää myös sen aiheuttaneiden olentojen tai taikavoimien mukaan maahiseksi tai maanväeksi. Vaarallisena pidettiin myös kuuman veden kaatamista maahisten asuinsijoille tai tarpeiden tekemistä sinne.
Ukko: eli yli jumala, taivaan, sään ja ukkosen jumala.

Akka: Ukko ylijumalan puoliso
Keijukainen: kauniisti pukeutunut olento, hohtava ja valkean kuulas luonnotar

Tapio: metsän ja luonnon jumala

Tellervo: Tapion tytär metsän neito
Puhuri: pakkasen isä ja kylmän talven henki.

Näkki: Yleensä ilkeämielinen vedenhaltija.

Hiisi: Agricolan mukaan palvottu olento, jonka avulla metsäläiset voitettiin.
Kipinätär: Hiiden ilkeä/vihainen kotikissa

Kratti: Agricolan ja Forsiuksen mainitsema palvottu aarteenhaltija, joka piti huolta tavarasta
Kiitos kun katsoit!!
Tehnyt: Oona ja Anniina 6a
Lähteet:
http://neba.finlit.fi/kalevala/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kalevala
Wikipedia
http://jumalasuomi.tripod.com/MYT.HTM


Lemminkäine on komea mutta häikäilemätön sankari. Hänen äitinsä joutuu hakemaan hänen ruumiinsa Tuonelan virralta ja palauttamaan hänet henkiin, missä toistuu Osiris-myytti.

Joukahainen on Väinämöisen nuori haastaja, joka pelastaakseen itsensä lupaa sisarensa Ainon Väinämöiselle hävittyään laulukilpailun. Joukahainen yrittää kostaa Väinämöiselle surmaamalla tämän. Hänen yrityksensä epäonnistuu, mutta johtaa siihen, että Väinämöinen lupaa rakentaa Sammon Louhelle vastapalveluksena siitä, että tämä pelasti hänet.
Full transcript