Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ballet

No description
by

hahababa hahababa

on 3 July 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ballet

Ballet
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik op ballet zit en het een leuke dans vind.
1.de geschiedenis
2.de belangrijkste regels van ballet
3.de passen
4.de balletkleding
5.twee beroemde ballet
verhalen
6.mijn dansschool
de inhoud
de geschiedenis
Ballet is een klassieke dans. Het heeft een belangrijke geschiedenis. De passen van ballet zijn altijd in het Frans. Dat hebben we aan een koning te danken. Namelijk koning Lodewijk 14e. Aan het hof van Lodewijk waren veel feesten om de koning het naar zijn zin te maken. Zelf deed hij al te graag mee. De koning had ook een eigen ballet leraar. Na jaren vond Lodewijk 14e het niet meer goed. Hij vond dat alleen echtte professionele dansers mochten optreden.
Langzamerhand veranderde de passen en kregen ze een naam. Tot op de dag van vandaag worden deze passen gebruikt.
de passen
de balletkleding
Ballet heeft veel verschillende passen. Een paar voorbeelden van ballet passen: plié, grand plié, tendu en relevé. Ik ga niet alle passen uitleggen want dan duurt het veel te lang. Als eerst moet je de vijf posities kennen. De eerste, de tweede, de derde, de vierde en de vijfde. Dit zijn de belangrijkste posities, want elk elke pas is op een van de vijf posities.
Bij de eerste positie moet je moet je je benen bij elkaar houden en je hielen tegen elkaar houden. De tenen wijzen naar de zijkant.
Bij de tweede positie moet je je benen uit elkaar houden, je voeten wijzen naar de zijkant.
Bij de derde positie moet je je rechter voet plakken in het midden van je linkervoet. Je linkervoet wijst naar links. Je rechtervoet wijst naar rechts.
Bij de vierde positie moet je je linker voet achter je rechtervoet zetten. Hou wel een kleine opening. Je linkervoet wijst naar links en je rechtervoet wijst naar rechts.
De vijfde positie is bijna hetzelfde als de vierde positie, alleen moet je je linker teen plakken aan je rechter hiel, voor de rest is het het zelfde als de vierde positie.
Bekijk nu het filmpje.
Ballet
Bij ballet zijn de schoenen heel belangrijk, in het begin mag je nog niet op spitzen. Dan moet je op gewone simpele balletschoenen. Spitzen zijn balletschoenen waarbij je gemakkelijk op je tenen kan staan. Je mag pas op spitsen als je twaalf ben. Vaak kunnen veel kinderen niet op spitsen. Dan krijgen ze speciale oefeningen zodat wel te kunnen. Heel soms kan iemand echt niet op spitzen.
De spitzen zijn gemaakt van een leren zooltje, papier mache en een laagje stof. Aan beide kanten van de spitzen zit een lint om je spitzen vast te maken zodat ze niet eraf vallen als je op je tenen staat. De buitenkant is gemaakt van kunst leer. Hierdoor kan je soepel de vijf posities doen.
De officiële naam van ballet kleding voor dames is: tutu. Bij een officiële tutu is er een rok die wijd opzij staat. hierdoor heeft een danseres geen las van de tutu. Vaak zijn de tutu's in het wit, maar soms ook in het zwart.

Bij de mannen dragen ze een simpele strakke broek met lange en een strak T-shirt met korte mouwen. Soms dragen de mannen een koord-danssers T-shirt. Hierdoor kan de man soepel bewegen.
Twee beroemde ballet verhalen
Er zijn veel beroemde verhalen waarbij ballet een grote rol speelt. Er zijn er heel veel. Ik ge er twee vertellen. 1. Het wereld beroemde stuk: Het Zwanenmeer.

Het Zwanenmeer
Prins Siegfried wordt 18 jaar. Zijn vriend Alexander geeft een feest in het paleis en iedereen is uitgenodigd. Van zijn moeder krijgt Siegfried een kruisboog en een verlovingsring cadeau. Ze wil dat hij op zoek gaat naar een mooie bruid. Siegfried ziet dat niet zitten en gaat stiekem met zijn vriend Alexander naar het bos.

In het bos komen ze bij een meer. Het is er donker en er vliegt een grote roofvogel rond. Alexander vindt het eng en vlucht, maar Siegfried blijft. In een visioen ziet hij een prachtige vrouw. Het is Odette, die door de tovenaar Von Rothbart in een witte zwaan is veranderd. Alleen ’s nachts worden de betoverde zwanen weer even mens. Er is maar één manier om ze te redden: als een jongeman verliefd op hen wordt. Siegfried danst de hele nacht met Odette. Hij wordt smoorverliefd en belooft haar eeuwige trouw.
Tijdens het bal in het paleis proberen alle prinsessen Siegfrieds aandacht te trekken. Von Rothbart is ook gekomen, vermomd als edelman. Zijn dochter Odile is een zwarte zwaan. Siegfried denkt dat Odile zijn witte zwaan is en geeft haar de ring. Als hij ontdekt dat hij voor de gek is gehouden, slaat hij op de vlucht.

Siegfried vindt Odette bij het meer en zij vergeeft hem. Von Rothbart probeert Siegfried weg te jagen met een zware storm. Het water van het meer plonst over de oevers. Siegfried vecht terug, maar de vloek van de tovenaar is te sterk. Siegfried en Odette verdrinken in de hoge golven. Gelukkig vinden hun zielen elkaar terug. Nu zijn zij altijd bij elkaar.

De Notenkraker
Het verhaal gaat over een meisje dat Clara Staalboom heet en het begint op kerstavond. Er zijn verschillende mensen op bezoek, waaronder de raadselachtige heer Drosselmeijer. Clara krijgt van hem een notenkrakerpop en Frits, haar broertje, krijgt een soldatenpak met zwaard. Als alle gasten weg zijn, gaat Clara slapen. In haar droom komt de notenkrakerpop tot leven. Hij verandert in een prins.

Clara en de prins raken al snel verliefd en zijn gelukkig, maar de prins heeft een grote vijand, de Muizenkoning. De Muizenkoning en zijn muizen veranderen de prins in een levende Notenkraker. Clara wil de Notenkraker graag helpen, maar ze weet niet hoe.

De Notenkraker vecht tegen de horde muizen, waardoor ze in het binnenste van Drosselmeijers toverlantaarn belanden. Daar ontmoeten ze de sneeuwkoningin en de suikertaartfee. De suikertaartfee en de prins nemen Clara mee op een magische reis. Die voert hen langs verschillende exotische landen. Als eerste zijn ze in Spanje, daarna Arabië, China, Rusland en als laatste Griekenland. Elk land heeft zijn eigen dans en muziek. Als Clara en de Notenkraker uit de toverlantaarn zijn gekomen, gaat de Notenkraker de Muizenkoning opzoeken en daagt hem uit. Als ze even aan het zwaardvechten zijn, dan wordt de Notenkraker geraakt. Hij is te zwaargewond om verder te vechten.

Gelukkig is daar Frits, gekleed in zijn soldatenpak met zwaard. Hij vecht verder tegen de Muizenkoning. Als de Muizenkoning even niet oplet, steekt Frits hem neer. Frits kijkt of de Muizenkoning nog leeft, maar deze is dood. Dan gebeurt er iets met de Notenkraker. Hij verandert weer in een prins. Samen dansen ze een geweldige pas de deux en een mooie liefdesdans. Dan wordt Clara weer wakker. Alles lijkt normaal. Ze rent snel naar haar notenkrakerpop en ze ziet dat hij weer gewoon een pop is. Ze had alles gedroomd

mijn dansschool:
Dans Creatie
Er zijn veel dansscholen in Nederland. Mijn dansschool heet Dans Creatie. Dans Creatie is op meerdere plekken. In Wateringen en in Naaldwijk. Bij mijn dansschool zijn er veel verschillende dans soorten. Van breakdance tot ballet, van tapdance tot streetdance.
Ik train 1 uur per week op vrijdag van 17:00 tot 18:00. Een keer per jaar treden wij op in een theater in Naaldwijk. Bij Dans Creatie doet iedereen mee aan de voorstelling. Natuurlijk kan je niet iedereen bij elkaar doen. Daarom zijn er altijd een stuk of 5 shows. Soms doen we mee aan de braderie in Wateringen.

Een jaar geleden, had Dans Creatie Nog geen gebouw in Wateringen. Toen moesten we in een gymzaal oefenen. Nu hebben wel een gebouw. Het gebouw ligt naast een school. We hebben drie zalen. Van maandag tot vrijdag is er iedere dag les van 16.00 tot 21.30
De Notenkraker en het meisje Clara
parallel eerste positie tweede positie derde positie vierde positie vijfde positie
de passen
De bekendste passen bij ballet zijn: plié, grand plié, tendú, relevé, ronde jambe, pas de bourrée en grand jeté. Dit zijn de passen ga ik uitleggen.

Bij de plié sta je in de eerste positie. Je gaat een klein stukje door je knieën.
Bij de grand plié sta je in de eerst positie. Je gaat helemaal door je knieën. Haal je hielen van de grond. Je tenen blijven op de grond.

Om de tendú te doen moet je in de vijfde positie staan. Als je dat heb gedaan, steek je je voorste voet naar voren. Hou je voet wel point.

Om de relevé te doen, moet je in de vijfde positie staan. Dan ga je op je tenen staan, sta wel zo dat de vijfde positie nog zichtbaar is.

Als je de ronde jambe doet ga je eerst in de vierde positie staan. Dan maak je een halve rondje om je benen met je voet. Je voet blijft op de grond. Als je dat hebt gedaan ga je via de eerst positie terug in de vierde.

Als je de pas de bourrée wilt maken moet je als eerst in de vijfde positie staan. Dan gaat je achterste voet een klein stukje van de grond. Dan sta je op de achterste voet. Die staat op je teen. Dan gaat je rechtervoet voorlangs je linkervoet. Je zet hem met een kleine afstand naast je linkervoet. Als het goed is sta je in de tweede positie op je tenen. Dan plaats je je linkervoet voor je rechtervoet in de vijfde positie. Je staat nog steeds op je tenen. Nu ga je plat staan. Doe het nog een keer alleen dan met links voor.

Bij de grand jeté( spreekuit als grande jetee) ren je eerst naar het midden van de zaal, dan ga je springen. Als je aan de rechterkant sta, ga je met je rechtervoet springen. Zet wel af met links. Je gaat in de spagaat met je rechtervoet voor. Als je de grond raak ren je tot het eind van de zaal.
de belangrijkste regels van ballet
De belangrijkste regels van ballet zijn:

1. Altijd een rechte rug.
2. Altijd gestrekte benen houden. Behalve bij de plié.
3. Je mag pas op spitzen als je twaalf ben.
4. Neem altijd je balletschoenen mee.
5. Hou je voeten altijd point. Als je point wilt doen moet je je voeten naar beneden drukken.
6. Hou je armen of in je zij, of in de lucht, of aan de bar.
7. Gebruik de bar niet als steun.
8. Draag niet te kleine schoenen. Als je op spitzen gaat en je te kleine schoenen hebt kan je je voet makkelijker beschadigen.
9. Ballet schoenen moeten slap zijn. Dit zorgt voor soepele bewegingen.
10. Haren altijd in een Donut.
Einde
Dit was het einde van mijn prezi
Full transcript