Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ultrasons i infrasons

No description
by

Iván Simón Vela

on 7 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ultrasons i infrasons

IVÁN SIMON INFRASONS Usos dels infrasons ULTRASONS
El límit superior de freqüència en els éssers humans (aproximadament 20 kHz) es deu a les limitacions de l'orella mitjana, que actua com un filtre passa baix. La capacitat de sentir ultrasons pot passar si l'ultrasò dona directament a l'os del crani i arriba a la còclea a través de conducció òssia, sense passar per l'orella mitjana.
És un fet en psicoacústica que els nens poden escoltar alguns sons d'alta freqüència que els adults grans no poden sentir, perquè en els éssers humans el límit superior de l'audició tendeix a ser menor amb l'edat.
Alguns animals - com ara gossos, gats, dofins, ratpenats i ratolins - tenen un límit superior de freqüència que és major que la de l'oïda humana i per tant pot sentir ultrasons. Així és com funciona un xiulet per a gossos.
Un infrasò és una ona acústica o sonora la freqüència està per sota de de l'oïda humana (aproximadament 20 Hz).

Recentment, s'ha demostrat que els elefants registren el infrasons i no només amb les orelles, sinó també al sentir les vibracions produïdes per ells mateixos mitjançant les seves potes.
Els desastres naturals com erupcions volcàniques, terratrèmols i tornados produeixen sons d'una intensitat comparable amb el so que fa una bomba atòmica en la seva explosió, amb la diferència que a l'estar per sota dels 20 Hz són inaudibles a cau d'orella humana; el que ha permès iniciar investigacions per evitar futurs desastres. La principal aplicació dels infrasons és la detecció d'objectes. Això es fa a causa de l'escassa absorció d'aquestes ones en el medi, a diferència dels ultrasons.
Per la seva part depredadors com els tigres utilitzarien aquestes freqüències presents en els seus rugits com a complement de les seves tàctiques de caça, per l'efecte paralitzant que pot arribar a tenir el infrasons.Un ultrasò és un so d'una freqüència superior a la màxima audible, que és de 20 000 Hz per a l'orella humana.
El mètode principal d'obtenció d'ultrasons consisteix en la vibració d'un cristall de quars, produïda, per un fenomen invers a l'efecte piezoelèctric, en aplicar-li un camp elèctric altern. Hom arriba a produir ultrasons de 6 × 108 Hz de freqüència,[cal citació] que, en l'aire, correspon a longituds d'ona d'uns 5×10-5 cm. Els ultrasons són emprats en la determinació de la velocitat del so en un medi, en la detecció de discontinuïtats en un sòlid i en la mesura de gruixos i distàncies, especialment en les sondes per a mesurar la profunditat de la mar i per a detectar els vols de peixos, els submarins, etc, en la mesura industrial del gruix de les peces metàl•liques i la detecció de bombolles, bufats, esquerdes i d'altres defectes interns, en l'homogeneïtzació de dissolucions i d'emulsions, en la dissipació de la boira i coagulació d'aerosols, en l'activació de reaccions químiques, en la soldadura de peces metàl•liques, etc. Capacitat per sentir ultrasons ULTRSONS I INFRASONS
Full transcript