Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Zdrava ishrana

Zdravje
by

Biljana Curlevska Manevska

on 26 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Zdrava ishrana

Човекот, како најсовршено живо суштество,
се храни така што сам си обезбедува храна по сопствен избор .
Но, при тој избор треба да внимава што и колку јаде!
Човековиот организам не е навикнат на еднолична исхрана.
За правилен и здрав развој на телото потребно е да се внесува
урамнотежена исхрана .

На луѓето им е потребна одредена количина храна секој ден, за да се снабдат со енергија. Речиси секоја храна може да обезбеди одредено количество енергија , но нашите тела имаат и други потреби. За да бидеме сигурни дека внесуваме сè што ни е потребно , треба да јадеме најразновидна храна , шеќери ( јагленохидрати ), масти, минерали, протеино точни количини и, витамини
Храната богата со шеќери (jагленохидрати) ни дава енергија . Нив ги има во житните производи, во компирот , оризот и во зрнестата храна .
Протеините се потребни за изградба и обновување на клетките, и за одржување на нашите коски, мускули, крв и здрава кожа . Застапени се во месото, вo рибата, вo јајцата ...
Овошјето и зеленчукот содржат енергија и голем број важни витамини и минерали . Може да го јадеме свежо, конзервирано, суво или да пиеме сокови . Млечните производи содржат состојки што ни се потребни за да имаме здрави коски и заби. Честите лекарски прегледи, исто така, се мерило за тоа колку е здрав нашиот организам.

Одбегнувај ги храната и однесувањето илустрирани на врвот од пирамидата! Одбегнувај да јадеш во ситуации кои те наведуваат да јадеш неконтролирано ( додека гледаш телевизија , додека учиш , кога гледаш натпревар ...)
РЕШЕНИЕ:
1. Не ги прескокнувај оброците!
2. Секогаш кога јадеш, седни и користи чинија.
3. Немој постојано нешто да грицкаш (на тој начин не знаеш колку си изел).
4. Ако во текот на денот јадеш нормално , нема да си постојано гладен. Кога не можеш да издржиш, јади овошје!
5. Покрај креветот држи книга, а не храна !
6. По јадењето оди на прошетка !
7. Занимавај се со спорт, оди на прошетки во природата, дружи се!

Сега разбрав !
Кога јадам, телото ја користи храната за да создаде енергија . Но, доколку јадеме повеќе храна отколку што ни е потребно, телото ја складира како вишок од маснотии. Луѓето се здебелуваат бидејќи јадат повеќе од потребното, не се движат и не вежбаат доволно.
Одбегнувај често да јадеш слатки работи и брза храна!
Што е ППД ?
ППД е „Препорачана доза“.
Таа се користи за да се опише количината витамини и минерали , која треба да се јаде секој ден за да се одржи доброто здравје.
Кои минерали им се потребни на луѓето ?

ХРАНИ

СЕ
И

ЖИВЕЈ

ЗДРАВО !

спортувај
Покрај витамините потребни
се и минерали, како што се
железото за создавање на
крвни зрнца и калциумот за
здрави коски и заби .
Зошто едни луѓе се подебели од други?
Ако со храната внесуваме повеќе енергија отколку што ни е потребно , таа се таложи во вид на маснотии. Сепак, природно луѓето имаат различна форма на телото . Но, и, две личности со многу различна градба може да се сосема здрави .
Biljana
CM
2013
Full transcript