Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

PROJEKT FIZIKE

No description
by

egi beqirllari

on 5 May 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of PROJEKT FIZIKE

PROJEKT FIZIKE
TEMA:EKSPLORIMI I TEKNOLOGJISE SE LEVIZJES
LLOJET E LEVIZJEVE
Llojet kryesore te levizjes ne:
LEVIZJE DREJTVIZORE E NJETRAJTSHME
Ne kete levizje ,shpejtesia ete konstante pra ajo nuk ndryshon me kalimin e kohes.Elementi qe ndryshon eshte zhvendosja.
LEVIZJE NJETRAJTESISHT E PERSHPEJTUAR
Ne kete levizje trupi fiton nxitim.Shpejtesia nuk eshte konstante dhe formulat perkatese me te cilat njehesohet jane :DX=vot+at2/2 , v=v0+at2
LEVIZJE NJETRAJTESISHT E NGALDALSUAR
LEVIZJE RROTULLUESE
LEVIZJE RRETHORE

FALEMINDERIT PER VEMENDJEN!!!!
PUNOI;Egi Beqirllari
Klelia Lako
Emi Spahiu,Sejda Baxhaku
LEVIZJA E PATINATORES
Patinazhi ne akull
Forcat qe veprojne:
-Forca e gravitetit
Forca qe e sjell patinatoren perseri poshte pas nje hedhjeje
-Ligji 1 i Newtonit ne rastin e patinatores.
Nje objekt qendron ne prehje (patinatorja qendron ne akull) ose ne gjendje te levizshhmerie te njetrajtshme (patinon ne menyre te njetrajtshme) derisa mbi te vepron nje force (forca e ferkimit me akullin)
-Ligji 2 i Newton ne rastin e patinazhit
Forca e patinatores eshte e barabarte me prodhimin e mases dhe nxitimit te patinatores .
Kur duart jane te hapura momenti i inercise eshte me i madh , rrotullimi eshte me i veshtire . Kur krahet jane te mbyllura eshte e kunderta.
Levizja e topit te basketbollit
Çfarë ndodh kur nje top basketbolli takon token? Ai kthehet prapa. Por, sa lart kërcen ai? Dhe çfarë ndodh kur topi godet token serisht, në hedhjen e dytë? Nëse nuk do te kishte një dorë apo ndonjë force tjeter e përfshire,kercimi i dyte do te ishte i ndryshem nga i pari. . Si kthehet topi?. Për të mbajtur topin kërcim në një lartësi të qëndrueshme, një driblues ka për të zëvendësuar energjine "humbur" , pa pushim, lart dhe poshtë.
Topi kur perplaset me token ushtron force, ndersa toka kundervepron duke e kthyer ate mbrapsht.
LEVIZJA E TRENIT DHE KANOES
Treni qe udheton me nje shpejtesi shume te madhe.
Forma e tij e rrumbullaket ben qe te shmangi forcat e ferkimit me ajrin gje qe mundeson levizjen aq te shpejte.
Gjatesia e tij i jep me shume mase dhe qendrueshmeri gjate levizjes .
Kanoe
Kater llojet e forcave qe ndeshim ne kanoe jane :Graviteti, rezistenca e ajrit , forca qe uji ushtron mbi kanoe dhe pedalet qe ushtrojne force ne uje.
(Shpejtesia e kanoes mund te rritet duke perdorur nje lopate pedalimi me te gjate)
Por energjia nuk është me të vërtetë e humbur. Ajo vetëm ndryshon. Pra, çfarë ndodh me energjinë në topin qe ka rënë? Lëvizja e një topi qe kërcen përfshin edhe energjinë potenciale dhe kinetike. Sic topi ndryshon pozitat në rrugën e tij drejt dyshemese dhe pasi eshte mbështetur përsëri, po ashtu ndodh edhe ndryshimi i energjisë nga potenciale ne kinetike ,Kur basketbollisti perplas topin ne toke , topi kthehet mbrapsht. Pse topi kthehet perseri? -Ketu gjen zbatim ligji i dyte i Njutonit
Në nje kërcim te tille , një skateboarder leviz në një sipërfaqe të sheshtë horizontale në një shpejtësi të caktuar Vh . Ai pastaj hidhet drejt siperfaqes te lakuar duke mos ushtruar forcë horizontale në bord. Kjo i lejon atij të fluturojë nëpër ajër në të njëjtën shpejtësi por horizontale ( edhe duke lëvizur në Vh ) . Si rezultat i kësaj , bordi mbetet drejtpërdrejt nën të dhe ai zbret ne toke pa rene . Figura më poshtë ilustron këtë .
LEVIZJA E SKATEBOARD
Full transcript