Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ramon Llull i el Llibre de les Besties

No description
by

Raul BG

on 30 November 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ramon Llull i el Llibre de les Besties

Ramon Llull
Literatura
A nivell literari es pot afirmar que Ramon Llull és el primer i un dels
principals contribuïdors a la formació de la llengua literària
. Les seues solucions sintàctiques i lèxiques, i la seua prosa elegant i equilibrada suposen una innovació molt gran i són un exemple insòlit de desenvolupament d'una llengua sense tradició literària prèvia. És el primer escriptor europeu d'obres filosòfiques i cultes en llengua vulgar.

L'elecció de la llengua, en tot cas, s'ha d'entendre com a un instrument per
arribar millor al públic
al qual s'adreçava l'obra: llatí per als lectors europeus instruïts, català per a la població laica de la Corona d'Aragó i la seva àrea d'influència, i àrab per a les tasques proselitistes. Sovint, però, s'han conservat manuscrits d'una mateixa obra en doble versió catalana i llatina. Malauradament no es conserva cap manuscrit en llengua àrab.

Literatura
L'Art Lul·liana
Després d'aplicar-se durant nou anys a l'estudi de la llengua i cultures llatina i àrab, Ramon Llull va crear un
sistema filosòfic
:
l'Ars o Art lul·liana
, que permetria demostrar, a través de l'argumentació filosòfica racional, la veritat del cristianisme als infidels.

Al llarg de la seua vida escriu diverses variants i simplificacions d'aquest sistema filosòfic,
l'Ars magna
(1276),
l'Art demostrativa
(1283), entre d'altres.

Conscient de la dificultat de les 16 figures de la seua Art, també escriu obres amb diverses tècniques i estils per tal de transmetre d'una manera didàctica i més entenedora el seu propòsit. En aquest sentit escriu prop de 250 obres.
Valencià - 1ºBatxillerat
Ramon Llull i "El Llibre de les Bèsties"
Ramon Llull
Nascut a Palma el
1232
, aquest autor té una vida llarga per a l'època, atès que mor el
1316
amb
84 anys
. La seua família pertany a la noblesa catalana que acompanya el rei Jaume I en la conquesta de l'illa de Mallorca.

El jove Llull rep la típica formació cortesana, es casa amb Blanca Picany i tenen dos fills. Però cap al 1263 té lloc un canvi considerable en la seva vida; arran d'una sèrie d'experiències místiques abandona la seva posició social i oblida els afers familiars, per a dedicar-se a un únic objectiu: la conversió dels infidels –musulmans, jueus i gentils– a la verdadera fe cristiana.

A aquest objectiu hi dedicarà la seua vida i la seua obra.
Naixement:
Mallorca (1232)

Mort:
Mar Mediterrani (1316)

Ocupacions:
Filòsof, escriptor, teòleg,
missioner, astròleg, poeta
i clergue

La seua producció filosòfica i teològica ha tingut nombrosos seguidors al llarg dels segles, i ja al segle XV apareixen escoles lul·lístiques arreu d'Europa.

La fama de l'autor també provoca l'aparició de centenars d'obres pseudo-lul·lianes atribuïdes a l'autor, i no serà fins a mitjans del segle XX que l'estudiós E. W. Platzeck elaborarà un cànon d'obres bibliogràficament atribuïbles a l'autor, amb unes 250 en total.
L'any 1906, la Comissió Editora Lul·liana comença a editar l'Obra Completa de Ramon Llull, que finalitza l'any 1919 amb 21 volums publicats. Actualment la seua obra ha estat traduïda a una vintena de llengües i s'està publicant la seva obra llatina completa.
Ramon Llull a un manuscrit
El Llibre de les Bèsties
El Llibre de les bèsties és la setena de les deu parts en què es divideix el Fèlix o Llibre de meravelles (1288-1289), on ocupa el lloc d’un tractat de zoologia. Es tracta, en canvi, d’una seriosa reflexió sobre la política en forma de faula. Llull planteja una trama complexa, plena de matisos, en què es poden seguir les maquinacions de Na Renard, la guineu, per aconseguir dominar el poder i exercir-lo des d’un segon pla.
Els animals de la faula, que Llull pren de fonts orientals i del Roman de Renard francès, són una excusa per retratar algunes de les facetes més tenebroses de la condició humana.
Des del començament de l’obra el lector s’adona que la protagonista farà qualsevol cosa per manar: la finalitat no és enriquir-se sinó rabejar-se en el plaer de dominar-ho tot, una trista passió que es materialitza en tots els nivells de les relacions humanes.
El Llibre de les Bèsties
Na Renard acaba fracassant, víctima de la seva pròpia desmesurada ambició, però la seva caiguda només es produeix després de moltes injustícies i atrocitats.

Al final del Llibre de les bèsties, se’ns diu que Fèlix va dur l’obra a la cort d’un rei perquè anés amb compte a l’hora de refiar-se de segons qui. És molt possible que Llull escrivís aquest capítol del Llibre de meravelles com a advertiment per al rei de França, Felip IV, el Bell, amb qui havia tingut contactes polítics en els anys de redacció de l’obra.

Començament de la Novel·la
Un cop Fèlix s'hagué acomiadat del filòsof, continuà el camí per una vall plena d'arbres i de fonts. A la sortida de la vall trobà dos homes pobrament vestits, de barbes i cabells molt llargs. Fèlix va saludar-los i ells li tornaren el salut:

-"Bons homes -
digué
Fèlix
-, d'on veniu de quin orde sou? Perquè tal com vestiu sembla que sou d'algun orde."

-"Senyor -
digueren
els dos homes
- venim de terres llunyanes i acabem de passar per una plana, prop d'aquí, on hem vist un gran aplegament de bèsties salvatges reunides per elegir rei. Nosaltres pertanyem a l'Orde dels apòstols i els nostres vestits i la nostra pobresa recorden el comportament dels apòstols mentre van viure en aquest món."

Molt s'admirà Fèlix dels dos homes, capaços de professar un orde tan alt com el dels apòstols i els digué:

-"L'Orde dels apòstols és superior a tots els altres i qui el professa no ha de témer la mort i ha d'anar a mostrar als infidels la via real de salvació, perquè viuen en l'error. També ha de donar testimoni de vida santa als cristians que siguin en pecat, mitjançant les pròpies obres i la predicació. L'home pertanyent a l'Orde dels apòstols no ha de cessar mai, fins al límit, de pregar i fer bones obres."

Treball realitzat per
Raúl Balanzá
Pablo Ramírez
Sergio Riaza
Marc Vidal
Full transcript