Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Bograpport 1-2-3 NU! Mads K C

No description
by

Mads Christensen

on 5 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Bograpport 1-2-3 NU! Mads K C

Bograpport af
1-2-3 NU!
Tryk på "fullscreen"-ikonet nede i hjørnet
Du kan nu manøvrere med piletasterne
- For at komme i gang, tryk på højre piletast God fornøjelse! Så starter vi Faktaoplysninger Titel: 1-2-3 NU!
Forfatter: Jesper Wung-Sung
Udgivelsesår: 2001
Type: Roman
Forlag: Dansklærerforeningen Hvem er Jesper Wung-Sung? 1-2-3 NU! - Dansk forfatter
- Foredragsholder
- Født på ærø
- Studeret på
Københavns universitet 1-2-3 NU! - Et resume Hovedpersonen hedder Jeppe og er en ganske almindelig dreng. Han er lige begyndt i gymnasiet og går i 1. U.
I sin fritid spiller Jeppe rigtig meget basket, og i løbet af bogen udvikler denne fritidsaktivitet sig enormt.
Jeppes mor er lærer på hømarkskolen, og hun underviser i tysk. Hans far havde egentligt arbejdet i en forretning, der solgte hårde hvidevarer, men havde sagt op, da han havde fået en god idé og en aftale med et firma. (Dette mislykkedes dog)
Jeppes bedste ven er en dreng ved navn Jack, og de kan lave alt sammen.
Ved gymnasiets introfest ændres noget i ham, som giver hans liv en kolossalt ny drejning!
... Hvem er hovedpersonen? Jeppe er lige begyndt på gymnasiet. Til introfesten hører han en pige fra 1. g synge.
For ham er hun noget helt særligt. Han inviterer hende i biografen, og inden længe bliver de kærester.

Jeppe klarer sig så godt til basketball, at han bliver udtaget til senior-holdet hvor han heller ikke skuffer.
Til en fest drikker både Jeppe og Cecilie sig ret fulde, men som det hele synes at gå så godt, får Cecilie det pludselig dårligt og brækker sig.
Jeppe får fat i en Taxa, og sørger for at få Cecilie hjem. Cecilie bliver meget sur på Jeppe og vil ikke se ham mere efter den episode, og Jeppe er fuldstændig forvirret og sønderknust over ikke at vide, hvad han har gjort forkert.

Cecilie mildner dog op igen, og da de en dag er taget ud og ro, kommer Jeppe med en uheldig bemærkning, som gør at Cecilie fortæller ham at hun har kræft. (s. 87) Dette kommer som et voldsomt chok for Jeppe, men han forstår pludselig grunden til Cecilies lidt mærkelige opførsel i deres forhold indtil da.

Cecilie spørger Jeppe om han vil med til København, og først protesterer han, grundet hendes sygdom, men hun får ham overtalt. (s. 95)
Cecilies forældre var heller ikke glade for det, men hun var ikke til at rokke, så inden længe tog det unge par mod København.
I København bor de på et hotel og har det fedt, men Cecilie får lyst til at få en tatovering, og Jeppe kan ikke tale hende fra det (s. 100) så det får hun.
Da hun kommer hjem får hun det dårligt, muligvis grundet tatoveringen, som forældrene i øvrigt er meget oppe at køre over at hun har fået.

Hun har mange episoder hvor kræften hærger, og da Jeppe gerne vil hjælpe, forestiller han sig, at hver gang han klarer sig godt i basket, får hun det bedre. Imidlertid forestiller Cecilie sig, at kræften skyldes at der i kroppen lever en masse små væsener i nogle landsbyer.
Nogle hed tutgilaer. Tutgilaerne i hendes krop havde på en eller anden måde forandret sig. Nu tog de rundt og plyndrede de andre landsbyer, og lod sig ikke slå ihjel, selvom de burde "begå kollektivt selvmord" som hun selv formulerede det. (s. 124)

De tager til Grand Canaria sammen med hjælp fra Jack og en fra Jeppes klasse.
De bliver på denne tur uofficielt viet af en mand, der foreslår dem det.
Kort tid før de skal til at hjem får Cecilie det meget dårligt.
Hun holder dog ud indtil, de er hjemme, hvorefter hun hurtigt kommer på hospitalet igen.

Jeppe begynder at blive mere og mere frustreret over at han ikke kan hjælpe hende.
Som nævnt før spiller han sine kampe for hendes skyld, for at kunne hjælpe hende, men han laver også en masse andre ritualer, som han tror på vil gøre Cecilie rask.

I slutningen af romanen spiller Jonas en meget vigtig kamp med basketballholdet.
Han klarer det rigtig godt, men da kampen er færdig, får han nogle dårlige nyheder.
Hans kæreste er død.
Han får så en snak med sin "svigerfar", hvor de sørger sammen.

Det ender med at Jeppe kontakter Jack. Jeppe får ham så ud et tilsyneladende dårligt selskab (venner der røg hash og lign.) og spørger Jack om han vil med sydpå. Men skal det være Spanien eller Italien?
"1-2-3 NU!" Råber de så sammen.
Jack vandt - Turen går til Italien! (s. 184) Hvor og hvornår foregår handlingen? Handlingen strækker sig over en lang periode.
Den starter allerede ved gymnasiets introfest, hvor Jeppe dengang lige var startet i 1. g, og varer helt indtil, han og Jack tager af sted sydpå, hvor Jeppe har afsluttet 1. g, og hvor sommerferien så er begyndt. Altså knap et år. Handlingen foregår mange steder. Primært foregår den på gymnasiet, hjemme ved Jeppe og rundt omkring i byen, men også på basketballbanen, til fest, i KBH, på Grand Canaria og mange flere steder.

Altså, 1-2-3 NU! er på den måde en typisk roman, fordi den strækker sig over lang tid og foregår mange forskellige steder, i modsætning til eks. en novelle Personkarakteristik Om forfatteren Dette sted optog mig mest: Jeg synes, Jesper kom ind på mange spændende emner gennem bogen. Bl.a. havde han i slutningen af bogen gjort sig nogle fine tanker: Vurdering af bogen Jeg synes, det har været en meget interessant bog at læse. Det er en bog der udfordrer læseren ved at tale til følelserne, og ved få læseren til at føle sig selv som en del af historien.

Jeg synes let, jeg har kunnet identificere mig med Jeppe, og jeg synes, man kan lære meget af denne bog, selvom jeg selvfølgelig ikke er enig i alt, hvad bogens karakterer mener! (Eks. side 146. "Det bestemmer vi vel selv...")

Det er en bog, jeg sagtens vil kunne anbefale til mine venner.
Jeg synes nemlig, selvom det på mange måder er en sørgelig bog, at der så ligger et positivt fokus, hvilket for mig, betyder meget.
Den får derfor 4 ud af 5 flotte stjerner.
Hvis den skulle snige sig helt til tops, så skal den bl.a. fange mig mere fra starten. Derudover var der nogle af budskaberne, jeg ikke var helt enig i. Alt i alt en ganske fin bog.
Men vær som altid lidt kritisk, vil min opfordring være. Obligatoriske spørgsmål til arbejdet. Hvordan reagerer Cecilie og hendes familie, på modtagelsen af beskeden om Cecilies sygdom?

Hvordan ville DU have reageret i samme situation? Som hovedafsnittene antyder, falder romanen i tre dele: "A: 1,68", "B: 0,22", "C: 0,00".

Hvad kan disse tilsyneladende kryptiske overskrifter betyde?

Hvilken pointe kan den punkterede linje refarere til? I hvilken sammen bliver der sagt: "En-to-tre NU!"?
- og hvorfor er dette blevet bogens titel? Denne bog er karakteriseret som værende en ungdomsroman. Hvilke argumenter kan du fremføre til støtte for dette synspunkt? Hvilke lighedspunkter er der på beskrivelsen af forholdet mellem Cecilies og Nonos kamp mod tutgilaerne og Jeppes basketkampe og basketbesværgelser? Hvordan reagerer Cecilie og hendes familie, på modtagelsen af beskeden om Cecilies sygdom? Hvordan ville DU have reageret i samme situation? Det lader til, familien sammen har valgt, at Cecilie skal prøve at blive ved med at leve et normalt liv.
- At de vælger, kræften ikke skal standse hende fra at opleve alle de ting, hun ellers ville have oplevet.
At de vælger at sende hende i skole ligesom alle andre, og ikke lader hende blive en "klient", som alle tager specielle hensyn til, fordi hun har kræft. Ikke desto mindre er det et emne, familien ikke taler meget om. Jeg tror det er meget svært at sige hvordan jeg ville have reageret i samme situation.
Det er jo et scenarie, man på ingen måde ønsker, eller forestiller sig, vil ske for en selv.
Jeg tror, først, at jeg ville have svært ved at acceptere det.
Jeg ville nok være ret selvretfærdig, og brokke mig til gud over, hvorfor sådan noget skulle ske for mig.
Senere, tror jeg ville snakke med betroede venner og familie om det.
Jeg tror, jeg ville blive glad igen, og leve videre i tro til gud. Vide at han vil det bedste for mig. (Måske se det som en prøvelse) I hvilken sammen bliver der sagt: "En-to-tre NU!"?
- og hvorfor er dette blevet bogens titel? Denne bog er karakteriseret som værende en ungdomsroman. Hvilke argumenter kan du fremføre til støtte for dette synspunkt? Som hovedafsnittene antyder, falder romanen i tre dele: "A: 1,68", "B: 0,22", "C: 0,00".
Hvad kan disse tilsyneladende kryptiske overskrifter betyde?
Hvilken pointe kan den punkterede linje refarere til? Hvilke lighedspunkter er der på beskrivelsen af forholdet mellem Cecilies og Nonos kamp mod tutgilaerne og Jeppes basketkampe og basketbesværgelser? Cecilie og Nono skal præstere noget for at stoppe tutgilaerne i at ødelægge Cecilies krop.
Cecilie prøver at holde sig selv beskæftiget ved at forestille sig disse ting. Hun begynder måske ligefrem at mene det.
Jeppe ønsker på samme måde heller ikke at stå og se passivt til, mens Cecilie bliver svagere og svagere.
Han forestiller sig at han ved at gøre nogle bestemte ting og ved at vinde sine basketkampe kan hjælpe Cecilie med at vinde kampen mod kræften. Jeg forestiller mig, at forfatteren har haft en skjult mening med "tutgilaerne", som Cecilie kalder dem.
Jeg tror, Jesper har brugt dem som symbol på cellerne i kroppen.
At der af uforklarlig grund "var kommet gift i deres vand", og at de så ikke ville begå kollektivt selvmord, men i stedet hærgede de andre tutgilaers landsbyer, ser jeg som at cellerne var muteret (hvilket også er svært at sige hvorfor sker), og derfor ikke ville dele sig rigtigt (celledeling).
Muligvis er Nono et symbol på antistoffer og kemo, som lægerne prøver at få til at nedkæmpe de muterede celler. "Men hvis man sagde, at en appelsin var lig med et år, så var der nogle mennesker, som havde 100 appelsiner, mens der var andre - som Cecilie, kære Cecilie - der kun havde 16.

Det var og blev satans uretfærdigt! Men det mærkeligste var, at intet menneske vidste, hvor mange appelsiner det havde tilbage. Man kunne have spist de første 16 og stadig have 80 tilbage - men omvendt kunne det også være den sidste, man ville få. Selv havde jeg nu ædt 18. Var der flere tilbage? Jeg anede det ikke. Der var ingen løsning på denne gåde, og faktisk kunne man kun gøre ét: Prøve at nyde hver bid så godt som muligt ...
Mobilen ringede. Det var Jack. Han lød som en gammel mand. ..." Jeg har valgt dette sted blandt mange andre, fordi dette sted passer rigtig godt med den røde tråd og et af temaerne med denne bog. - At livet kan være uretfærdigt.
Eller i hvert fald, at dårlige ting kan ske for "gode" folk, som man slet ikke synes har fortjent det, mens gode ting ofte sker for "dårlige" folk, eller dem der ikke har fortjent det.
Jeg kan godt lide, han skriver at man blot må nyde hver bid så godt som muligt.
Altså, at man må være taknemmelig for det man får, og glæde sig over det fantastiske liv man har fået, frem for at brokke sig over alt det, man synes skulle være gået anderledes. Interview med Jack: Hvordan kan det være, du ikke fortalte sandheden om din far til Jeppe? "Øhm. Altså, jeg har haft det svært med at acceptere at mine forældre ikke ville bo sammen.
Jeg har savnet min far meget, og det har gjort det til et svært emne for mig, som jeg mest lyst til at fortrænge." Hvorfor hjalp du Jeppe med at komme til København, når du godt vidste at hans og Cecilies forældre, ikke ville have det? "Jamen altså, jeg forstår godt forældrene, men det er også det, at Jeppe er min bedste ven, og jeg vil meget nødig svigte ham når han har brug for min hjælp.
En anden afgørende ting var, at jeg følte det var det rigtige.
Jeg synes, de var et rigtig godt par, som havde det rigtig godt sammen, og jeg ønskede, at de skulle nå at opleve verden sammen, før Cecilies sygdom gjorde, at det ville være for sent.
Jeg gjorde det for min ven." "Det betyder rigtig meget.
Jeg har flere gange oplevet, at Jeppe er den der har fået mig på ret kurs igen, når jeg var ude at lave noget dumt.
Der var for eksempel periode, jeg gik sammen med nogle venner, som ikke påvirkede mig særlig godt.
Jeppe reddede mig ved at overtale mig til at tage til at tage sydpå med ham.
Jeppe er i øvrigt lige ved at pakke, så vi kommer forhåbentligt snart afsted ;)
Jeppe er en dejlig ven!" Hvad betyder det for dig, at have en ven som Jeppe? Synes du, det var forkert af Jeppe, at tage til Grand Canaria uden tilladelse? "Det er jo faktisk et rigtig svært spørgsmål.
Jeg har rigtig stor fortåelse for at Jeppe gjorde som han gjorde. Jeg synes måske at han skulle have snakket med sine egne og Cecilies forældre. Det ville nok være noget mere respektfuldt, specielt overfor Cecilies forældre.
Men det er jo et svært valg." I - afsnit 1,68
På side 46 i bogen spørger Cecilie efter Jeppes højde, og derefter fortæller hun Jeppe, hvor høj hun selv er.(1,68 m). (s. 46)

II - afsnit 0,22
Det går godt til basket, og Jeppe får et scoringsgennemsnit på 22,3 mål.
Senere da Cecilie er død, måler han hende fra hendes nakke til hendes næsetip. (0,22 cm) (s. 171)

III - afsnit 0,00
Nu virker det som om der ikke er noget at gøre.
Der er nul basket, nul Cecilie, nul håb. (0,00)
Cecilie havde heller ikke flere appelsiner/år tilbage. (s. 182)
Nu var det slut, men Jeppe har allerede bestemt, at hun ikke skal komme til at vente på hende (s. 174) Jeppe og Jack har et "ritual" som går ud på, at Jeppe ringer til Jack efter sin basketballtræning, og at de så hugger om en øl over telefonen.
"En, to, tre nu!", og så råber den ene enten sten, saks eller papir, mens modparten derefter fortæller hvad han har. Jeg tror, Jesper har valgt at bruge dette som titelen på bogen, fordi det både lyder spændende, og giver læseren en undren, idet at man kommer til over, hvorfor dette lige er overskriften.
Det symboliserer også, - synes jeg - at man tager springet ud i noget nyt. At man SATSER noget, er klar på en ny begyndelse.
Det er nok også et symbol på Jack og Jeppe, deres kammeratskab og alt det, de har sammen.
Både ved at kalde på bogen "En, to, tre nu!", men også det at det at den vending bogen slutter med, får læseren til at tænke over, hvor vigtigt et godt kammeratskab er.
Det at man altid har en at komme til, hvis alle andre svigter én.
I slutningen ser man også "en ny begyndelse", som giver læseren et smil på læben, og gør at man kan forestille sig drengenes tur ned gennem Europa. Bogen handler om nogle unge mennesker, som bl.a. får nogle oplevelser af nogle af de ting, livet kan byde på. Romanen er skrevet i et ungdommeligt sprog, som af den grund appelerer meget til unge. Romanen kredser om flere typiske temaer og udfordringer, mange unge kan identificere sig med.
Fx. forelskelse, kammeratskab, fest og alkohol, at rejse væk/stikke af, men også det at miste en man har kær og hvad der sker, når man ikke er her mere. Dog, vil jeg også mene, mange voksne vil kunne identificere sig med denne bog. Der vil højst sandsynligt være ting, man kan tænke tilbage på og mindes fra ens egen ungdom.
De fleste af temaerne bogen behandler er jo trods alt meget relevante for alle aldre. Jeg håber, du synes det var en spændende rapport.
Forhåbentlig gør det ikke noget, at rapporten var lidt alternativ.
Vi ses!

Hilsen Mads "Den punkterede linje".
Når jeg hører det, så kommer jeg til at tænke på Jeppes liv, indtil Cecilie fortalte ham, at hun havde kræft.
Der hvor han bliver helt svækket, og tænker at det ikke kan være rigtigt.
Eller der hvor Cecilie får at vide hun har kræft, og hvor græder flere dage, uden at kunne forstå hvorfor sådan noget skulle gå ud over hende.
Endelig, kan det også være der, hvor hun dør, og hvor Jeppe bliver efterladt uden hende.
Noget, man synes går så godt, men som pludselig falder til jorden, og hvor man tænker: "Hvad gik galt?" Tror du nogensinde Jeppe, bliver den "gamle" Jeppe igen, efter at han har mistet Cecilie? "Nu vil jeg håbe, du bliver tilfreds med mit svar.
Jeg vil sige det på den måde, at den tid Jeppe havde sammen med Cecilie, har sat meget dybe spor på ham.
Han er blevet en anden, efter episoden, men han har udviklet sig meget, og som ven, holder jeg endnu mere af ham nu, end jeg har gjort indtil da.
Jeg føler, jeg kender Jeppe bedre og bedre.
Jeg er sikker på, Jeppe kan tage rigtig meget med sig fra den tid, og at han er klar til at møde verden med friske øjne igen." Nu vil jeg først og fremmest ønske jer en rigtig god tur til Italien.
Hvad har i tænkt jer at opleve? "Hehe
Før jeg kan svare nærmere på det spørgsmål, er jeg nødt til lige at have hugget om det med Jeppe først.
Men jeg håber på at komme til at se Colosseumet, mens jeg er ret sikker Jeppe gerne vil opleve Canal Grande.
Mon ikke vi får tid nok til at nå begge dele!
1-2-3 NU!" Det var så min ene af de to krævede opgaver.
Derudover har jeg valgt at lave et kreativt produkt, som er den måde rapporten er stillet op på :)
Full transcript