Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

A közösségi média típusai, fajtái, és veszélyei

No description
by

Zsofia Barta

on 11 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of A közösségi média típusai, fajtái, és veszélyei


-Korunk egyik legnagyobb, és legkutatottabb kérdése az, hogy az utóbbi években rohamosan fejlődő technológia, hogyan hat ki ránk, mindennapi emberekre. Számtalan kutató és szociológus foglalkozik azzal, hogy rámutasson a drasztikus modernizáció előnyeire, hátrányaira, és veszélyeire.
- Az internet, és a közösségi oldalak a mindennapjaink részévé váltak.
- Számtalan előnyt, de ugyanakkor veszélyt is rejt magában az internet.
Bevezetés
Twitter - Facebook logói
A közösségi oldalak történelmi áttekintése
Nem, és kor szerinti felhasználók a Facebookon
Mark Zuckerberg
A Facebook 2004.február 4.- én kezdte meg a működését. A Mark Zuckemberg által létrehozott közösségi háló eleinte csak a Harvardi egyetemisták számára volt elérhető, majd minden egyetemista, és utána minden 13 évesnél idősebb személy is regisztrálhatott a Facebookon. Peter Thiel volt az első olyan befektető, aki körülbelül fél millió dollárral támogatta a céget. 2006 után az oldalnak milliárddolláros ajánlatokat tettek, 2007-ben pedig a média középpontjába került, ekkor ugyanis a Microsoft a részvények 1,6%-áért körülbelül 246 millió dollárt fizetett ki, főképp a külföldi hirdetési lehetőségek miatt.
Facebook
A közösségi média típusai, fajtái, és veszélyei
A közösségi hálózatok
A tetszik gomb
A Facebook egyik jellegzetessége a tetszik, vagyis like gomb. Ez a gomb az ismerőseinkkel kapcsolatos tetszésnyilvánítás kifejezésére szolgál, tehát arra, hogy a feltöltött képek és egyéb információk kedvünkre valók-e. A like gomb az igazi funkcióját az üzenőfal megjelenésével tölti be, mivel oda szinte akárki akármilyen információt, videót, képet, hírt feltölthet, amiről az ismerősök megjelölhetik, hogy tetszik-e nekik.
A közösségi oldalak pozitív és negatív hatásai
Statisztika
A figyelem hiánya
-Első közösségi oldal:
Classmates.com 1995
-PlanetAll: 1996
-SixDegrees.com: 1997
-2003 után számos közösségi oldal in
dult
-MySpace.com: 2003
-Facebook: 2004
- Twitter: 2006
A Facebook a világ egyik legnagyobb internetes társasági oldala. Több százmillió ember használja minden nap. Ennek meg vannak a maga előnyei és hátrányai. A pozitívumok közé tartozik, hogy az oldallal képesek vagyunk a kapcsolattartásra, régi vagy elfelejtett ismerősök megtalálására, illetve új ismertségek szerzésére. Ez a legfontosabb, és legjobb funkciója a közösségi oldalaknak. A magyar származású Facebook felhasználók 46 százaléka 18-19 éves korosztály, 17 százalék a 13-17 éves korosztály, a maradék 37 százalék pedig a 29 éven felüli osztály alkotja.
A személyes kommunikáció mondhatni eltűnik a hétköznapi emberek életéből, megszűnik a kontakt.
Sajnos az internetezés, és közösségi hálók használata miatt egyéb tevékenységek, például kirándulás, olvasás, barátkozás háttérbe szorul.
Amerre csak járunk, mindenki bele van feletkezve a mobiljába, és nem figyel a környezetére.
A függőséggel küszködő ember elszigetelődik a többitől, és nem közvetlen, hanem közvetett kapcsolatokra törekszik, amit ugye a közösségi oldalon keresztül is megkaphat. Annyira ragaszkodó, és függő lesz ezekhez a tartalmakhoz, hogy észre sem veszi, de már kényelmetlenül, feszülten érzi magát, vagy esetleg elvonási tünetei is lehetnek, ha nem mehet fel ezekre az oldalakra, vagy nem használhatja a készülékeket
Függőség
Egy másik nagy veszély és hátránya a közösségi oldalaknak, hogy visszaélhetnek adatainkkal, képeinkkel.
A személyazonosság ellopása a közösségi oldalakon az utóbbi években sajnos nagyon elterjedt.
Ekkor más emberek mentik le a saját képeink, adataink, majd a nevünkben létrehoznak egy új fiókot.
Egy közösségi hálózaton, az adatlapon be lehet állítani, hogy ki, milyen adatainkat, képeinket, megosztásainkat láthat: mindenki, csak az ismerősök, vagy csak mi. Itt az a legajánlatosabb, hogy azt állítsuk be, hogy csak az ismerőseink láthassák ezeket, mivel ismeretlenek visszaélhetnek az adatainkkal és a fotóinkkal is
Visszaélések, személyiséglopások
Számos munkáltató, iskola, sőt a rendőrség és a NAV is figyelemmel követi a Facebook eseményeit. A közösségi hálók egyik legnagyobb előnye az, hogy mivel a felhasználók felelőtlenül töltik fel a képeket, sokszor ez a vesztüket is okozhatja. Ugyanis a rendőrség sok bűnözőt kapott már el közösségi oldalaknak a megfigyelésén keresztül, például a lopott autó vagy egyéb tárgy is szerepet a képen, és hasonlók. Az amerikai rendőrök is egyre gyakrabban használják a közösségi oldalakat a feltételezett bűnözők lekapcsolására, akár úgy is, hogy a gyanúsítottak ismerőseinek adják ki magukat. A módszer nem feltétlenül törvényes, de hasznosnak bizonyul. A magyar rendőrség „nyomozati érdekekből” eddig ismerte el, hogy használták-e már az iWiW-et, a Facebookot vagy más közösségi oldalt, és ha igen, mire és hogyan.
„Miért dolgozzunk beépített ügynökkénta Facebookon, a MySpace-en, stb.?” – kérdezi az amerikai szövetségi nyomozóhivatal, az FBI egyik nyilvánosságra került dokumentumában. A válasz pedig: „Hogy kommunikáljunk a gyanúsítottakkal/célpontokkal; hogy nem publikus információhoz jussunk hozzá; hogy feltérképezzük a társas kapcsolatokat/hálózatokat.”
Megfigyelnek minket!
Hackerek, vagy csak egyszerű emberek is –szórakozás, vagy egyéb célból- létre szoktak hozni úgynevezett „kamu Facebook felhasználókat”. Itt általában lementenek néhány ismeretlen képet valahonnan az internetről, és egy teljesen új, a valóságban nem létező személyazonossággal regisztrálnak fel a közösségi portálra.
Megeshet, hogy kisgyerekeket, vagy fiatal tinédzsereket bejelölnek vadidegenek, akik álprofilt használnak, majd a bizalmukba férkőznek, és olyan információkat csalnak ki belőlük, amelyek veszélybe sodorhatják őket, és a családjukat is

Nem létező Facebook profilok
Egy 2009-es kutatás szerint minden tízedik felsőoktatási intézmény leellenőrzi a közösségi oldalak segítségével a hozzájuk jelentkező személyek adatlapját, és az esetek 38%-ában találtak is olyan képeket, vagy üzenőfalra írt posztokat, amelyek alapján kiderült, hogy nem ők a megfelelő alanyok
Az iskolák is ellenőriznek!
A fiatalokat, a kirekesztés és csúfolás lelkileg borzasztóan megviseli. A cyberbullying, vagyis a gyermekek és kamaszok egymás rovására elkövetett, internetes zaklatása egyre gyakoribb problémává válik az interneten. Nem egyszer következett be súlyos, akár öngyilkossággal is végződő tragédia, amikor is az a gyenge önértékeléssel küszködő bíró fiatalok nem tudták feldolgozni, hogy társaik kinevetik őket.
Csúfolkodás, cyberbullying
2013-ban egy 14 éves, komoly egészségügyi gondokkal küszködő kislányon gúnyolódtak osztálytársai. Osztálytársai az egyik feltöltött fényképéhez a kancsalságát, és sérült szaruhártyáját gúnyoló megjegyzéseket fűztek, amin a kislány annyira megdöbbent, hogy sokkos állapotba került és leállt a szíve. Végül a klinikai halál állapotából tudták őt visszahozni a gyermekklinikán.
A közösségi médiaalkalmazásokat nagyjából 5 nagycsoportra oszthatjuk. Típusaik, illetve céljaik szerint: együttműködés, multimédia, vélemények, szórakozás, kommunikáció.
A közösségi médiaalkalmazások
Ezek a vélemény oldalak ahol a felhasználók megoszthatják a tapasztalataikat egy termékkel vagy egy szolgáltatással kapcsolatban. Ilyen oldal például a Yelp. Szintén együttműködésre szolgál a wikiweb is, ami egy olyan webhely, amely wiki rendszer szerint, illetve ennek felhasználásával működik.
Együttműködés
A közzétett szakértői anyagból számunkra is napvilágot látott a tény, hogy az FBI előszeretettel használja a közösségi portálokat a nyomozáshoz, alibik igazolásához vagy cáfolatához és bűncselekmények leleplezéséhez. A dokumentumhoz az EFF szabadságjogi szervezet jutott hozzá, miután az információszabadságról szóló törvény nevében kikérte az említett adatokat az amerikai Igazságügyi Minisztériumtól. Az FBI 33 oldalas jelentése szerint a közösségi oldalakon és a mikroblogokon, főleg a Facebookon, a Twitteren és a LinkedInen található információk értékes bizonyítékokkal szolgálhatnak a nyomozati munkában.
A multimédiába tartoznak többek között a fotó- illetve videó megosztó oldalak is. A fotómegosztó oldalakon a regisztrált felhasználók feltölthetik a fotóikat, és megoszthatják azokat másokkal, hozzászólhatnak és értékelhetik mások fotóit. A leghíresebb ilyen fotómegosztó oldalak közé tartozik manapság a Picasa, és az Instagram is. A videó megosztó oldalak jellemzője az, hogy itt is feltölthetünk videókat, kommentálhatjuk a más felhasználók videóit, illetve értékelhetjük azokat. Magyarországon a legnépszerűbb ilyen videó megosztó portálok a videa.hu, az indavideo.hu, illetve a világ egyik legsikeresebb oldala, a YouTube.com
Multimédia
Ezek pedig a blogok, mikro-blogok, közösségi oldalak, közösségi oldal aggregációk, és az események. Mind használunk blogokat. A blog egy olyan szabályszerűen újabb bejegyzésekkel bővülő weboldal, amely ezek sorozatából áll, függetlenül attól, hogy mi az oldal formája, témája és hogy mindenki számára, azaz nyilvánosan elérhető-e. Ilyen oldal például a Blog.hu, a Blogspot.com, és a WordPress.com. A mikro-blogok pedig olyan blogok, amelyek rendkívül rövid, és egyszerű tartalmakkal bír. A tartalom általában csak egy-egy linkből, illetve pár mondatból, esetleg egy képből vagy videóból áll. Az egyik legnépszerűbb ilyen mikro-blog a Twitter. A Twitter rendszerét 2006 októberében a San Franciscó-i Obvious Corp. hozta létre. 2011-ben szakértők az oldal értékét 11 milliárd dollárra becsülték. Ma az USA-ban a három legnézettebb közösségi hálózat egyike.
Kommunikáció
Full transcript