Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Szabó Magda: Abigél

No description
by

Péter Patócs

on 11 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda
A mű cselekménye
A Matula
Abigél egy napja
Fontosabb szereplők jellemzése
Szereplők:
született:1917.október 5. Debrecenben
elhunyt:2007.november19. (90 évesen) Kerepesen

nemzetiség:magyar

férje:Szobotka Tibor

Aláírása:
"Kedves naplóm, ma Ginát a pályaudvaron kaptam el, mert meg akart szökni. El kellet hitetnem mindenkivel, hogy nem volt szó szökésről csupán eltévedt. Mikor az orvosi szobában elárulta Zsuzsannának, hogy meg akart szökni és ha nem is hisz neki nézze meg az ágya alatt lévő tárgyakat és levelet, ezt gyorsan el kellet csennem mielőtt a prefekta megtalálja. Így hát nem hittek neki és betegnek titulálták."
Szabó Magda Abigél című műve egy elkényeztetett kisgimnazista lány felnőtté válását ábrázolja. Gina megszokott, nyugalmas életébe egyszercsak beleszól a II. világháború, és szerető otthonától elszakadva kell helytállnia és hirtelen felnőnie egy egészen más környezetben. A tábornok a katonai ellenállás vezetője, és nem akarja, hogy ellenségei a lánya nyomára akadjanak, így hát az Árkodi Matula leányképzőbe viszi ami a történet főhelyszíne. Az iskola legnagyobb legendája a kertben álló kőszobor alakja köré fonódik, akit a lányok Abigélnek neveznek. Elöszőr problémákkal küszködik azonban nehézségeken átsegíti őt társai összetartó szeretete.
Vitay Georgina
: 15 éves, elkényeztetett, nemesi származású, pesti diáklány, a regény főszereplője. Okos, művelt, nagyon szereti az apját, Mimó nénit. Sokat járt mimó néni teáira itt ismerte meg szerelmét Kuncz Ferenc hadnagyot. Elég engedetlen, szabályszegő, ugyanakkor bátor, céltudatos, önfejű, makacs, segítőkész, lobbanékony- rögtön összeveszett az összes osztálytársával, később persze kibékül velük, mert megismerik a kedves, szeretetre méltó oldalát is.
Vitay Georgina, Vitay tábornok, Gina édesapja, Mimó néni, Gina nagynénje, Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme, Marszell, Gina francia nevelőnője, Zsuzsanna testvér, Gina prefektája, Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója, Kis Mari, diák, Torma Piroska, diák, Kalmár Péter, osztályfőnök, Kőnig, magyar- és latintanár, Horn Mici, a Matula egykori növendéke, Bánki, diák, Murai, diák, Szabó Anikó, diák, Cziller, diák, Ari, diák, Aradi, tanuló, Erzsébet testvér, prefekta, Gigus tanárnő, francia- és némettanár, Truth Gertrúd, tornatanár.
Készített:
Ziegler Gergő
Patócs Péter
Borhy Levente
Ozsvárt Donát
Szabó Magda: Abigél
A Matula az ország nyugati határán, Árkodon
található ami iskolaváros. Az iskola kapuin
belül minden fehér színű, zárt és tiszta. A tanároknak külön lakrész van
fenn tartva, a prefekták pedig a lányokkal együtt a Matulában laknak. A szobák nem épp nagyok, 10 főre tervezettek. Komoly, szigorú szabályok szerint élnek,
a legkisebb vétkekre is nagy büntetést szabnak ki.
Kőnig tanár úr ( Abigél )
: Latin-magyar szakos tanár. Kőnig elhiteti mindenkivel, hogy egy szentimentális vén szamár, holott ő a legbátrabb, legigazabb férfi... az egyik legigazabb szereplő a műben.
Abigél ( a történelemben )
: Biblia személy, egy uralkodó nagyon szép és okos felesége.

Kalmár Péter
: Hazafias gondolkodású, vonzó férfi. Minden diáklány oda van érte mivel szerintük ő az egyetlen igazi férfi a iskolában. Történelem szakos tanár.

Zsuzsanna testvér
: Az ötödikesek prefektája, szigorú és elvárja a maximumot. Nem mellesleg szép, fiatalos hölgy. Nagy szerelme pedig Kőnig.
Véleményünk:
Szerintünk a történet izgalmas és nagyon sok benne fordulat.
A lányok összetartása példamutató és elgondolkodtató.
A főbb szereplők nagyon jól kivannak dolgozva és a helyszín is jól van választva egy ilyen történetnek, mert az alapján is lehetnek újabb és újabb fordulatok, de a történet elejét túl részletesen írja le az írónő.
Ezek alapján elmondható, hogy ez egy jó könyv.
Képek
Köszönjük a figyelmet!
Full transcript