Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Prezentarea personajelor din romanul Maitreyi

No description
by

Andii Tana

on 19 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Prezentarea personajelor din romanul Maitreyi

de Mircea Eliade
Maitreyi
Personaje episodice:
-Mr Frank-medic in Assam
-Norinne-fosta iubita al lui Allan
-Proprietarul bungalowului
-Dna. Ribeiro
-Jenia Isaac
Allan
Maitreyi
Personajele din Maitreyi
Constructia personajelor se realizeaza intr-o maniera moderna.Personajul narator principal, Allan se identifica cu autorul. Celalalt personaj principal este Maitreyi-cel mai exotic personaj feminin din literatura romana.
Pe langa aceste doua personaje principale apar si personajele secundare , cum ar fi: Narendra Sen , Doamna Sen , Chabu , Mantu , Harold , Lucien , Geurtie , Clara , Khokha , Lilu , Doamna Ribeiro si Jenia Isaac .
Dintre toate aceste personaje noi o sa va prezentam doar cele mai imporante .

Allan - personajul principal; personajul-narator, care ofera o perspectiva subiectiva asupra intamplarilor; alter-ego al autorului; tanar european, preocupat de fizica matematica, spirit lucid si analitic, traieste o experienta erotica initiatica.
Allan este un tanar inginer englez, sosit la Calcutta. Dupa o perioada de spitalizare, in convalescenta fiind, Allan este invitat in casa inginerului Narendra Sen, unde are prilejul de a o reintalni pe Maitreyi.
Chabu
Narendra Sen
Srimati Devi Indira
Domnul Sen este tatal Maitreyei si totodata superiorul lui Allan. Amandoi lucreaza la amenajari fluviale, intelegandu-se foarte bine. Dupa ce Allan se imbolnaveste de malarie, Narendra Sen ii propune lui Allan sa se mute in casa la el pentru a-si petrece perioada de convalescenta, spunanda ca va face si ceva economii cat va sta la el.Atat inignerul cat si doamna Sen il iubeau pe Allan, de aceea aveau intentia sa-l infieze. Doar ca Allan a crezut cu totul altceva, dezonorand familia si totodata atragand ura domnului Sen, care il izgoneste din casa, interzicandu-i sa mai ia legatura cu Maitrey.
Narendra Sen reprezinta cultura si traditia indiana in stare pura. Nu tolereaza nici cea mai mica abatere de la traditie. Este un om rezonabil,intelegator si superstitios, dar poate deveni salbatic si dur cu familia sa in cazul incalcarilor traditiei. Este pumnul de fier al familiei. Are pretentii mari de la Maitrey, sperand sa o faca filozoafa sau poeta.Face parte din cercul de bogatasi al Bhwoaniporelui, este prieten cu oameni cunoscuti: poeti, filozofi, guru.Detine o biblioteca cu numeroase volume, fapt ce ii furnizeaza cultura dar care aduce rusinea asupra familiei.

Chabu este sora mai mica a Maitreyiei.Are un rol important in povestea de dragoste dintre sora sa si europeanul.
Harold
Lucien
Geurtie si Clara
Mama lui Maitreyi si Chabu.Acesta
femeie nu are un rol important in
roman, insa stim ca este o femeie cu stil ,care nu ascunde nici un secret fata de sotul ei. Se imbraca intotdeauna in sari albastru,aceasta culoare avand semnificatia de puritate si transparenta
Prietenii lui Allan :
Lucien Metz vroia sa scrie o carte despre India moderna (luând interviuri, vizitând închisori si fotografiind). El nu vazuse înca adevaratele femei indiene.
El este eurasianul ce reprezinta a treia categorie etnica din Calcutta , evocata in roman , o populatie amestecata , care, respins si de indieni si de europeni , ii dispretuieste pe localnici si viseaza sa plece in Europa.
Cuplul Allan si Maitreyi ilustreaza mitul iubirii imposibile,intre cei doi aflandu-se profunde diferente cauzate de civilizatie,mentalitate,religie.Spre deosebire de alte cupluri celebre din literatura universala,aici doar femeia isi asuma dimensiunea tragica,in timp ce barbatul eternizeaza iubirea in poveste.
Cei doi tind spre perfectiune in iubire.
Cele doua fete care il ingrijesc pe Allan in
momentul in care ajunge la spitalul din Calcutta.
Geurtie are un rol mai semnificativ in acest roman
deoarece ea se crede o pereche potrivita lui Allan.
Este geloasa pe Maitreyi.
Ea dezvaluie parintilor taina iubirii celor doi tineri, ceea ce declanseaza despartirea inevitabila
;
Mantu
Khokha
Familia Sen
Tagore( Robindranath Thakur )
Mantu este varul inginerului Narendra Sen.
Este profesor secundar in Delhi.A venit
in Calcutta cu gand de insuratoare.
Acest om a fost guru-ul lui Maitreyi , iar in acelasi timp cea de-a doua mare iubire a ei. Tagore avea 70 de ani si a fost un scriitor si filosof indian din provincia Bengal, supranumit Sufletul Bengalului si Profetul Indiei moderne, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura în anul 1913.
Lilu
Este sotia lui Mantu si prietena
Maitreyiei.
Este o ruda saraca a inginerului
Narendra Sen si este in Bhowanipore
cu prilejul nuntii lui Mantu.
,,Nopti bengaleze"
La numai 16 ani este o tânara inteligenta si cultivata, având preocupari mature. Ea nu doar ca studiaza filozofia, dar si tine conferinte profund apreciate de un auditoriu select. Totodata, Maitreyi este preocupat de lucruri copilaresti, traieste în lumea fascinanta a miturilor.

Portretul ei este realizat dintr-o perspectiva subiectiva, de catre personajul-narator Allan.Prima oara nu o place , gasind-o chiar urâta cu ochii ei prea mari si prea negrii, cu buzele carnoase si rasfrânte, cu sânii puternici de fecioara bengaleza crescuta prea plin, ca un fruct trecut în copt, iar apoi devine curios pentru ca nu izbutea sa înteleaga ce taine ascunde faptura aceasta. Astfel, ea este pentru el tot mai fermectoare, dar uneori si antipatica, deoarece elita Calcuttei o considera chiar geniala. Portretul fizic al lui Maitreyi sugereaza caldura sufleteasca si fascinatie. Gesturile ei tandre, preocuparile intelectuale, puterea de a iubi profund, dincolo de probleme sociale sunt trasaturi care îi arata portretul exceptional.
Sariul albastru este mentionat fiind imbracamintea purtata de Dna.Sen
este proprietara unei pensiuni, unde locuia si Allan la un moment dat.Este profund atasata pe european si devine foarte ingrijorata atunci cand acesta dispare timp de mai multe zile.
Am lucrat:
Tana Andrea
Biro Noemi
Horvath Reka
Lorincz Szilard
Va multumim pentru atentie!
Dupa moartea lui Maitreyi,cartea a fost tradusa in engleza si intitulata
Nopti bengaleze.
S-a lansat si un film in regia lui Nicolas Klotz ,cu Hugh Grant in rolul principal. Scenele au fost filmate in Calcutta.In pelicula eroina s-a numit Gayatri , pentru ca Maitreyi a cerut ca numele ei sa nu fie pomenit , ca o ultima incercare de a refuza comercializarea iubirii al carei deznodamant misterios l-a luat cu ea in mormant.Aceasta a fost revansa lui Maitreyi si nimeni nu va sti vreodata ce a fost intre ea si romanul ajuns in indepartata Indie.
Dupa moartea lui Maitreyi (1990) , cartea a fost tradusa
in engleza si intitulata
"Nopti bengaleze"
.S-a lansat si un
film in regia lui Nicolas Klotz
,cu Hugh Grant in rolul principal.Scenele au fost filmate in Calcutta.In pelicula eroina s-a numit Gayatri ,
deoarece Maitreyi a cerut ca numele ei sa nu fie pomenit , ca o ultima incercare de a refuza comercializarea iubirii al carei deznodamant misterios l-a luat cu ea in mormant. Aceasta a fost revansa lui Maitreyi si nimeni nu va sti vreodata ce a fost intre ea si romanul ajuns in indepartata Indie.
"Tanara fara expresie", dintr-o familie de evrei finlandezi si venit aici in cautarea absolutului prin manastirile acestor locuri. Allan are cu ea o scurta relatie amoroasa, continuand sa-si analizeze starile, gandurile, reactiile in raport cu alte femei.
Full transcript