Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

DIT ZIJN DE BEKROONDE KINDERBOEKEN VAN 2014

PRESENTATIE VAN DE GRIFFELS, PENSELEN, PALETTEN EN VLAG EN WIMPELS DOOR DE BIBLIOTHEEK | PROBIBLIO 2014. NB: NIETS WIJZIGEN AAN DIT ORIGINEEL - EERST ZELF OPSLAAN / SAVE A COPY EN DAARIN WERKEN! !
by

karen bertrams

on 21 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of DIT ZIJN DE BEKROONDE KINDERBOEKEN VAN 2014

Bekroningen van de
Griffeljury voor de tekst

tot 6 jaar
vanaf 6 jaar
vanaf 9 jaar
informatief

poëzie
tot 6 jaar
vanaf 6 jaar
informatief
vanaf 9 jaar

poëzie
DIT ZIJN DE BEKROONDE KINDERBOEKEN VAN 2014
ter gelegenheid van de KINDERBOEKENWEEK

Bekroningen van de Penseeljury
voor de illustraties


Wij samen op stap | Jean Reidy & Leo Timmers & Bart Moeyaert

Een dag in de stad. Wat valt er te zien en wat kom je tegen?


Fijn ontbijten / lekkerbek / krantenjongen / ei met spek’
‘Haast je langzaam / zomerzon / wat een drukte / bij het station’
‘De stoep is nat / de kraan is stuk / de straat is vol / met ongeluk’

Het zijn niet zomaar woorden bij zeker niet zomaar plaatjes.
Een avontuurlijk prentenboek waarin de woorden uitnodigen tot onderzoek en de beelden de rest vertellen.
Was het echt of fantasie?

Held op sokken | Bette Westera & Thé Tjong Khing

In dit geestige heldendicht kiest de schone jonkvrouw anti held Ridder Roderick als haar bruidegom. Deze ridder zonder baard moet het hebben van andere kwaliteiten dan moed en vechtlust (in de keuken) .

“Dat was het eind van het diner en van de middeleeuwen:
De baarden raakten uit. Ze waren zelfs een tijd verboden.
Maar geitenwollen sokken bleven eeuwig in de mode.”

Wat een feest om te bekijken en vooral om voor te lezen. Je neemt als voorlezer vanzelf de dubbelrol aan van minstreel en hofnar.


Groter dan een droom | Jef Aerts &
Marit Törnqvist

Als je dood bent, ben je niet weg. Je bent er geweest en hebt ertoe gedaan. Zus is dood en haar broertje heeft haar nooit gekend. Op een nacht neemt ze haar broertje mee en samen maken ze een fietstocht. Als je dood bent heb je geen zijwieltjes nodig.
Een troostrijk prentenboek met subtiele illustraties van Marit en zinnen als gedichten van Aerts.
Voor iedereen met en zonder verdriet.

Garmanns straat | Stian Hole

De zomer is voorbij in Garmanns straat.
“Je durft niet! “ fluistert Roy tegen hem
(Het droge gras in de fik te steken.) “
‘Alleen wie heel erg bang is, kan moedig zijn’ heeft papa gezegd.”
In dit bijzondere boek met geweldige tekst en fotocollages groeit een mooie vriendschap tussen Garmann en de oude Postzegelman die helemaal aan het eind van de straat woont. Goede vrienden verraden elkaar niet.

Vissen smelten niet | Jef Aerts

In de koudste nacht van het jaar sluipt Matti het huis uit, met zijn wondermooie kempvis Sirius. De lievelingsvis van zijn zieke vader. Sirius moet meedoen aan een vissengevecht maar Matti weet zeker dat hij het niet zal overleven. Hij heeft 2 uur de tijd om hem in veiligheid te brengen... Een spannend verhaal waarin elke minuut telt!
Jef Aerts is net begonnen en nu al een grote naam in de jeugdliteratuur.GOUDEN GRIFFEL / INFORMATIEF

Het raadsel van alles wat leeft - en de stinksokken - van Jos Grootjes uit Driel |
Jan Paul Schutten & Floor Rieder

De evolutieleer van Charley Darwin wordt door Jan Paul Schutten op unieke wijze behandeld.
De vele vragen die hij (en wij als lezers) stellen trekken je het boek in; wat is zieliger dan doodgaan? Waarom worden vrouwen mooier en mannen niet? Stammen we af van de slijmbal? Waar komt de maan vandaan? Op wetenschappelijk verantwoorde maar ook heldere en humoristische manier leren we een heleboel over het ontstaan van (van) alles. De illustraties van Floor Rieder zijn kunstwerkjes op zich en het uitmuntende uiterlijk van het boek (goud op snee) belooft al zoveel dat het een bijzondere verrassing is dat dat op al die 160 verrukkelijke pagina’s waargemaakt wordt.

Ik zoek een woord. 167 gedichten over taal om van A tot Z te verslinden | Hans & Monique Hagen & Deborah van der Schaaf

In deze toffe bundel viert de taal feest en zijn de woorden te gast. Er wordt gebrabbeld, gepreveld, geahoedojat, verzonnen, verbeterd, gevraagd, gevloekt, gehanepikkelulliet (ja echt), getjilpt, etc. Gedichten van allerlei pluimage zijn gekozen, van Maria Vasalis tot Tjitske Jansen en via Hans Warren naar Erik van Os – voor alle leeftijden en elk wat wils.
Dit boek kan een leven lang mee.


Kleine stemmen | Gil vander Heyden
& André Sollie

Als je de dagelijkse dingen om je heen maar met genoeg verwondering in je opneemt, krijgen ze vanzelf iets bijzonders. De poes is ‘
een streelzacht donsje vol geheimen’.
Opa laat met zijn handschrift letters dansen
. “De dag gaat door de knieën
” is als het avond wordt.
Kleine stemmen, grootse gedichten.
33 maar liefst.Het raadsel van alles wat leeft - en de stinksokken - van Jos Grootjes uit Driel | Jan Paul Schutten & Floor Rieder

De illustraties in dit informatieve boek over oerknalnatuurkunde en evolutiebiologie zijn de meesterproef van illustrator Floor Rieder. Het boek ziet er aan de buitenkant met goud op snee en deftige zwarte rug met gouden letters al uit als een kostbare schat. Eenmaal opengeslagen kan je 160 pagina’s lang genieten van illustraties die ook zonder de teksten heel veel vertellen. Het lijken wel Middeleeuwse miniaturen en het monnikenwerk van deze debutante doen verlangen naar veel meer prachtig geïllustreerde boeken van Floor. Hoort zegt het voort.

Coco of het kleine zwarte jurkje | Annemarie van Haeringen

Coco groeit op in een weeshuis, terwijl haar vader nog leeft! Ze is afgedankt, een foutje, een niemendalletje. Maar ze kan naaien, breien, haken en borduren als de beste en komt terecht op een vermaard château! Annemarie van Haeringen tekent hier met zwier en plezier het leven van de beroemde mode ontwerpster Coco Chanel als een Assepoester sprookje.
Chapeau voor dit prentenboek dat nu al hoort bij de haute couture van de kinderliteratuur.


Deze hoed is niet van mij |
Jon Klasen

‘Deze hoed is niet van mij. Ik heb hem gestolen.’
Een prentenboek dat zo begint is al uniek. En de goede afloop is ook niet voor iedereen zeker. Op de donkere bodem, diep onder water zorgen drie personages op mat zwarte pagina’s voor een adembenemend avontuur dat kijkers en lezers zeker aan het denken zal zetten. Alleen al daarom een hele waardevolle aanwinst voor elke kinderboeken collectie.


Het hondje dat Nino niet had |
Edward van de Vendel &
Anton van Hertbruggen

Nino heeft een hondje dat hij niet heeft. Een fantasiehondje. Het durft van alles, het doet van alles, het begrijpt van alles! Op een dag krijgt hij een echt hondje. Maar begrijpt dat hondje wat het fantasiehondje begreep? Debuterend illustrator Anton van Hertbruggen tekent het hondje dat er niet maar toch wel is in een origineel maar toch vertrouwd landschap met oranjebruine schemerluchten en donkergroene naaldbomen. Wat een heerlijkheid als je net als Nino van alles kunt verzinnen wat je niet hebt. Ook eens proberen.

Nul is een raar getal | Henriette Boerendans

Dat een telboek heel bijzonder kan zijn, bewijst dit kunstwerk met fantastische houtsneden van Henriette Boerendans. Aan de hand van het aantal kleintjes dat bijvoorbeeld een olifant (1), een ijsbeer (2) of een tijger (5) krijgt, leren kinderen tellen. En ze komen ook nog allerlei interessante weetjes over die dierenbaby’s te weten. Dat je een papavarken een beer noemt, bijvoorbeeld. Gek he? En waarom 0 een raar getal is? Dat vertelt de Dodo op de laatste bladzijde ….

Van licht en donker – Tegenstellingen | Xavier Deneux

Vierkant en rond, wit en zwart, één en veel.
Mooie boeken gaan het langst mee en dit kunstwerk is gegarandeerd peuterproof.
Het vierkante boekje van dik karton laat in de mooiste kleuren en de eenvoudigste vormen
zien en voelen wat tegenstellingen zijn. Ze staan op pagina’s tegenover elkaar en passen qua vorm zelf in elkaar. Zo past de nacht in de dag! Ingenieus, geniaal en gemaakt voor alle fijnproevers.

Dit is Oele | Imme Dros & Ingrid Godon

Imme Dros schreef drie piepkleine rijmpjes over een jongetje van een jaar of twee. Oele speelt in de sneeuw, viert zijn verjaardag en gaat op avontuur met de maan. Met vet- en pastelkrijt laat illustrator Ingrid Godon weer eens zien wat de werkelijke kunst van het illustreren is. Zo dicht bij kindertekeningen komen, dat is pas echt heel erg knap.Boer Boris in de sneeuw |
Ted van Lieshout

In dit winterse voorlees prentenboek over boer Boris heeft het gesneeuwd en de hele boerderij ligt onder een dik wit pak. Ook alle dieren zijn eerst wit om daarna weer hun kleur te krijgen; de schapen blijven wit, de varkens worden roze en de kippen worden blauw.
En die dikke vette gele tractor (met een B van Boris) veegt met een grote schuiver het hele erf schoon. Er moet wel gewerkt worden tussen al die ijspret door! Het is namelijk gewoon een doordeweekse dag.
Ted van Lieshout weer, het boek leest voor als een … tractor!


Als iedereen slaapt | Komako Sakai

In dit stille nachtelijke zwart met blauwe prentenboek is de wereld heel even van Hanna. Ze wordt wakker en poes Kito houdt haar gezelschap. Hij krijgt een schoteltje melk, zij snoept van kersen uit de koelkast en speelt met de pop van haar grote zus. ’s Nachts is er niemand die zegt dat het niet mag. En als de morgen buiten begint, vallen poes en Hanna samen heerlijk in slaap.

Prinses Pernilla en de reddende ridders |
Mathilde Stein & Dorine de Vos

Dit is een buitengewoon brutaal verhaal over een sterke persoonlijkheid, een briesende stampvoetende prinses die zich aan niemand iets gelegen laat liggen.

Hup hup! Gewoon even braaf in die toren gaan zitten wachten tot een ridder je komt redden, trouwen en klaar,
” zei de koning. Nou dan ken je Prinses Pernilla nog niet.
Een supergroot en kleurrijk prentenboek met een niet kinderachtig verhaal. Voor wie?
“Voor alle prinsessen die hun mannetje staan.
En prinsen natuurlijk”.

Jonas en de visjes van Kees Poon | Harm de Jonge & Martijn van der Linden

Jonas zit voor het raam maar er gebeurt niks bijzonders op de gracht. Het is hier een saaie boel, denkt hij. Maar wat niet gebeurt, kan je wel bedenken! Jonas zet zijn zonnebril op en laat meteen al een bliksemschicht uit een wolk springen. Het is een gemene flits met ruige poten en scherpe tanden. Dit boek is een ode aan de verbeeldingskracht in een taal die schettert en schittert, flitst en fonkelt met woorden als Bengaals vuurwerk en tekeningen die de grachten er bepaald avontuurlijker op maken!

Sammie en opa | Enne Koens & Kees de Boer

Hoe meer je leest in Sammie en opa, hoe meer je zou willen lezen. Want je gunt ieder kind zo'n opa! Hij is prettig gestoord, avonturier en zeeman in ruste, met een verwondering die verplicht besmettelijk zou moeten zijn. En hij vertelt verhalen, elk hoofdstuk maar liefst een.

Vertel nog eens over vroeger, opa…
”. Hè ja!

Vlieg! | Marco Kunst & Philip Hopman

Denk jij ook wel eens dat je gek bent? Marius houdt van dromen, vliegeren en sterren kijken.
Als hij door de duinen naar zijn opa fietst komt hij altijd langs Kliniek Vreugdendal, waar hij probeert niet te kijken naar de gekken achter het hek. Als hij ruzie krijgt met ‘Vogelpoep’, een van de jongens van daar, begint Marius steeds meer aan zichzelf te twijfelen; wanneer ben je eigenlijk gek? Altijd goed om over na te denken. Dit rijke verhaal vol krachtige kleine observaties en fijne mijmeringen is misschien wel het mooiste van Marco Kunst tot nu toe.


De regels van drie | Marjolijn Hof

Twan en tweelingzus Linde gaan met hun moeder en oma naar Ijsland. Ze gaan overgrootvader Opi Kas ophalen, die woont daar helemaal alleen en kan niet meer goed voor zichzelf zorgen. Maar Opi Kas bedenkt een geheim ontsnappingsplan en vraagt Twan om hem te helpen. Gelukkig heeft die een survivalhandboek mee. Met de regels van drie, die hij uit zijn hoofd leert: “ Je neemt meestal binnen 3 seconden een beslissing en daar hangt vervolgens je leven van af “, bijvoorbeeld.
Gouden Griffel- winnares Marjolijn Hof schreef dit prachtige boek in een houten huis aan… de Ijslandse kust.

Jonge Vlieger | Ellen van Velzen

Zolang de inwoners zich kunnen herinneren, is het dorp waar Jani woont omringd door honderden vliegers. Ze worden in de lucht gehouden door Ouwe en Nieuwe Vlieger en beschermen het dorp tegen duistere krachten. Jani voelt het als zijn roeping in de leer te gaan bij deze mysterieuze vliegeraars en gaat een eenzame en zware opleiding tegemoet.
Intussen houden zich in het woud vreselijke monsters schuil die in aantal toenemen…
Met Ellen van Velzen zijn we een talentvolle verhalenverteller rijker en dus ; rijker!

Mijn bijzonder rare week met Tess | Anna Woltz

Een heerlijk onstuimig avonturenverhaal met een prachtig cadeau in de verpakking?
De bazige Tess - woont op Texel - gaat samen met de verlegen Samuel haar dol dwaze plan uitvoeren. Ze wil haar vader ( die ze gevonden heeft in het plakboek van haar moeder) naar het eiland lokken, op proef. Wat is de betekenis van familie en is de man die jou verwekt heeft je vader? Samen met Tess en Samuel wil je als lezer wel nadenken over antwoorden op deze ingewikkelde vragen.
En dat is te danken aan Anna Woltz, de schrijfster.ABC Dragt. De werelden van Tonke Dragt |
Joukje Akveld & Annemarie Terhell

Bij de R vind je Ridders en Robotica, bij de Z de Zevensprong en Zeeën van tijd. De A is van Andere werelden, en daar neemt Tonke Dragt ons lezers door haar geweldige boeken al heel lang mee naar toe. Haar beroemde boek De brief voor de Koning werd bekroond met de Griffel der Griffels en is dus gewoon het MOOISTE boek. Van zo iemand wil je toch heel veel weten? Dat kan door te (ver)dwalen in dit ABC over het leven van Tonke Dragt, die zelf het allergrootste raadsel is, want mysterieus is en blijft ze.Foto! Durf bijzondere foto’s te maken |
Marije van der Hoeven

Dit boek is een korte cursus kijken. Kinderen worden geïnspireerd om een eigen persoonlijk fotoboek te maken. Als je goed om je heen kijkt zie je in alles een foto – dat is de les die je leert. Kinderen worden hier serieus genomen; standpunt, kader. compositie, beweging en licht; de vraag wat een geslaagde foto is, is essentieel. In dit schitterend uitgevoerde boek zie je ook nog eens bevestigd dat over smaak te twisten valt. Leerzaam voor alle leeftijden.
Ik juich voor jou | Edward van de Vendel & Wolf Erlbruch
Glim- en schaterlachen kun je om de 17 lange gedichten over boksers, hardlopers, wielrenners, koorddansers, zwemmers en skischansspringers.
Een stukje gedicht vanuit de boksring;


Ik heb me opgepept voor jou, effe lekker opgeschept voor jou, ik heb me klaargemaakt voor jou en een boos gebaar gemaakt voor jou. En toen is deze jonge begonne en straks heb deze jonge gewonne, voor de zoveelste keer, dus dankjewel maar weer
.”

De tekeningen van sportende dieren van Wolf Erlbruch bestonden al en verdienen het te worden toegejuigd – dat gebeurt nu met deze poëtische ode van Edward van de Vendel.

Full transcript