Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ottomaanse rijk

No description
by

Feyza Guldal

on 11 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ottomaanse rijk

Presentatie
inhoud
Het Seltjoekse Rijk.
Een groep nomaden in Midden- Azië trokken van Mongolië naar Anatolië, Het gebied waar nu Turkije ligt.
In de landen waar de Seltjoeken waren geweest word er nu nog steeds Turks gepraat. Die landen Zijn bijvoorbeeld Azerbeidzjan, Oezbekistan, Turkmenistan.
De Seltjoeken begonnen allerlei gebieden in Anatolië de hoofdstad was Konya

Het begin van het Ottomaanse Rijk.
Sultan Selim I had de Mamelukken in één jaar veroverd. Dat gaf hun een sterke positie tegenover Spanje en Perzië. Het Ottomaanse Rijk mocht zich Hoeder van de heilige steden noemen. Die steden zijn Mekka, Medina en Jeruzalem. Daarna gingen de Ottomanen naar Noord-Afrika. Daar veroverden ze gebieden in Tunesië en Algerije. In het oosten vochten ze tegen de Perzen om belangrijke steden zoals Bagdad en Mesopotamië.
Ze gingen ook richting Europa. Daar veroverden ze Roemeniё, Hongarije en zelfs bijna Wenen. Ze veroverde ook gebieden in Rusland. Daardoor werd de Zwarte Zee een Ottomaanse binnenzee.
plaatjes
Ottomaanse rijk
Hoofdstuk 1: Het Seltjoekse Rijk.
Hoofdstuk 2: Het begin van het Ottomaanse Rijk.
Hoofdstuk 3: Het Ottomaanse Rijk en de regering.
Hoofdstuk 4: Het Ottomaanse Rijk in Europa.
Hoofdstuk 5: Het einde van het Ottomaanse Rijk.
Hoofdstuk 6: Atatürk
Het Ottomaanse Rijk en de regering.
De Sultan had de macht in het rijk. Het rijk was Islamitisch.
De otomaanse rijk was een Islamitische land waar een soort opvolger van profeet Mohammed de baas is . De opvolging van sultans ging van vader op zoon, en soms ook van broer op broer.
Daardoor kregen broers heel vaak ruzie over wie de nieuwe sultan mocht worden. Vaak vermoordden ze elkaar daardoor zodat ze makkelijker sultan konden worden

Het Ottomaanse Rijk in Europa.
Rond 1345 staken de Ottomanen de Dardanellen over. Dat is de rivier tussen Istanbul en de rest van Turkije. Onder Sultan Murat I veroverden zij Griekenland, Macedoniё, Albaniё en servië. In 1529 belegerden de Ottomanen Wenen. Maar door de koude winter moesten zij zich terugtrekken. Ze veroverden grote gebieden in Noord-afrika. Daarna bereikten ze Spanje waar ze heel lang oorlog voerden.
De Ottomanen, Nederlanders en Engelsen vochten heel vaak samen als bondgenoten. In 1683 probeerden de Ottomanen weer Wenen te veroveren. Maar na twee maanden vechten werd wenen op het nippertje bevrijd door Jan III van Polen.


Het einde van het Ottomaanse Rijk.
Rusland, die heel lang aan het verdedigen was, begon langzaam met aanvallende oorlogen. De Russische Tsaren wilden hun land uitbreiden tot aan de Middellandse Zee. Europese landen zoals Frankrijk, Engeland, Oostenrijk en Rusland probeerden invloed te krijgen op het Ottomaanse rijk door de Ottomanen sterk te maken van die landen.
Omdat het Ottomaanse rijk erg groot was kon een sultan het moeilijk zelf regeren. Hij liet grootvizieren delen van het rijk besturen. Omdat die grootvizieren zelf ook een beetje lui waren verdeelden zij de land weer in stukken en lieten anderen daarover regeren. Meestal probeerden de bewoners van dat gebied hoog in de regering te komen en dat lukte vaak ook.
Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk (Salonika, 19 mei 1881 - Istanboel, 10 november 1938) was een Ottomaanse en Turkse legerofficier, schrijver, politicus en grondlegger van de republiek Turkije, waar hij de eerste president was. Zijn naam, Atatürk (Vader van de Turken), werd in 1934 aan hem toegekend, door het Turkse parlement. Mustafa werd geboren in een Turks gezin in Salonika in Ottomaans Griekenland. Hij begon zijn carrière in de cadettenschool, waar hij de bijnaam Kemal kreeg.
Na de Eerste Wereldoorlog werd het Ottomaanse Rijk grotendeels bezet door de geallieerden. Het gehele Europese deel en een groot deel van Anatolië werden bezet door het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Italië, Frankrijk en Armenië. In 1919 kwam Mustafa Kemal met een deel van het leger in opstand tegen zowel de geallieerde bezetters als tegen de Ottomaanse sultan Mehmet VI Vahideddin. Tussen 1919 en 1923 streden Kemals troepen tegen de Europese en sultan gezinde troepen. In 1920 accepteerde Mehmet VI het Verdrag van Sèvres, hetgeen door veel Turken als vernederend werd gezien. Kemals beweging in de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog kreeg hierdoor veel steun onder de Turkse bevolking
Full transcript