Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

A skót whisky gyártása

No description
by

Annamária Csillag

on 1 May 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of A skót whisky gyártása

A whisky-t - mint minden más különleges italt, vagy ételt - természetesen lehet pusztán 'fogyasztani', vagy ajándékba vásárolni, kínálni. De milyen más az a helyzet, amikor az élvezetünk tárgyát megismerhetjük, magunkévá tehetjük annak finomságait, szakmai trükkjeit, apró részleteit, titkait.

Ez a tudás nem csak önmagában érdekes, de alkalmat teremthet arra is, hogy ezeket az ismereteinket megosszuk barátainkkal, ezáltal még élvezetessebbé varázsolva egy közösen eltöltött estét ...

A whisky története
Az alkohollepárlás technikája már az ókorban ismert volt és mint akkoriban oly sok egyéb alapvető ismeret, természetesen Kínából érkezett Európába. A mai értelemben vett whiskyre utaló első írásos emlékek az 1500-as évekre datálodnak.


Első lépésben az árpát csíráztatják, majd hagyományosan tőzegfüstön szárítják. Az így keletkezett árpamalátát megőrlik, vízzel leforrázzák, hagyják ázni, majd erjesztőkádakba töltik, ahonnan kellő erjedés után lepárló üstökbe kerül. A skót whiskyket általában egymás után kétszer párolják le. A lepárolt áttetsző szeszt azután különbözõ hordókban érlelik. A hordókba töltött áttetsző párlat kb. 2%-a párolog el évente, s ezzel együtt alkoholtartalma is csökken. Ezt az elpárolgó mennyiséget nevezik a skótok az angyalok jussának (angel’s share), amiért óvják a whiskyt az érlelési idő alatt.

A gyártás lépései:

1.Malátázás (Malting): Az érett árpát először három napig vízben áztatják, majd egy nagy terem padlóján szétszórják, és rendszeresen megforgatják, ez alatt az árpa kicsírázik és a benne lévõ keményítő elkezd cukorrá alakulni. E folyamat akár 14 napig is tarthat és végeredménye az ún. „zöld maláta”, melyet kemencében – hagyományosan lassan égő tőzeg segítségével – szárítanak. Így készül az árpamaláta.


2.Őrlés (Milling): A malátát egy darálón átengedve megőrlik.
3.Cefrézés (Mashing): Az őrölt malátához egy nagy kádban forró vizet adnak, aminek hatására a benne lévő cukor kioldódik.


4.Erjesztés (Fermentation): A cefrézés során keletkező cukros oldatot az erjesztőkádakba töltik, élesztőt adnak hozzá, minek hatására megkezdõdik az erjedés. Ez kb. 72 órán keresztül tart, míg végül egy kb. 8%-os alkoholtartalmú „sörszerű” cefre keletkezik.

Lepárlás (Distillation): A cefrét réz lepárló üstökben kétszer egymás után lepárolják. Először a cefre lepárlón keresztül elkülönítik az alkoholt és a vizet, majd a desztillálás során tisztítják és erősítik a keletkezõ alkoholt.

6.Érlelés (Maturation): A lepárlás során keletkező kb. 68% alkoholtartalmú párlatot általában 64%-osra higítva tölgyfa hordókba töltik és elõírás szerint minimum három évig érlelik.
A skót whisky gyártása
Full transcript