Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Η τιμή και το χρήμα

No description
by

eua verigou

on 19 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Η τιμή και το χρήμα

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης γεννήθηκε στην Κέρκυρα και υπήρξε γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, τα μέλη της οποίας ενεπλάκησαν με την πολιτική και την διπλωματία ήδη από τον 14ο αιώνα. Παρακολουθούσε στο Παρίσι φιλολογία, μαθηματικά ,ιατρική και χημεία χωρίς ωστόσο να λάβει κανένα δίπλωμα. Ήξερε εκτός από τα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά ,ιταλικά και λατινικά. Έτσι πολύγλωσσος από νεαρά ηλικία, ασχολήθηκε πέραν της πεζογραφίας με την μετάφραση και την ποίηση. Σε ηλικία 19 ετών έγραψε στα γαλλικά το πρώτο του έργο “Η ζωή των ορέων “. Επέστρεψε στην Ελλάδα και συνδέθηκε με τον ποιητή Μαβίλη. Από τότε ασπάστηκε τις πρώτες σοσιαλιστικές ιδέες από τις οποίες διακρίνονται τα έργα του. Συμμετείχε στην επανάσταση της Κρήτης, ως εθελοντής και στον ελληνοτουρκικό πόλεμο το 1897 στη Θεσσαλία επικεφαλής δικού του σώματος. Έλαβε επίσης μέρος στον Ά Παγκόσμιο πόλεμο στο κίνημα της Θεσσαλονίκης. Ο Κ.Θεοτόκης γνωρίζοντας τον σοσιαλισμό, συμμετείχε επίσης στην ίδρυση του σοσιαλιστικού ομίλου και του Αλληλοβοηθητικού εργατικού συνδέσμου Κέρκυρας, ενώ παράλληλα υποστήριζε το κίνημα για την χειραφέτηση των γυναικών. Πέθανε στην Κέρκυρα τον Ιούλιο του 1923 από καρκίνο.
Βιογραφία του Θεοτόκη
ρεαλισμός-νατουραλισμός
Στοιχεία ρεαλισμού

1. Η απεικόνιση της πραγματικότητας ,όχι ως πιστή αναπαράσταση αλλά ως μια πλευρά της πραγματικότητας που θα μπορούσε να ισχύει έχει μια δόση αληθοφάνειας ,οι ήρωες του θα μπορούσαν να είναι υπαρκτά πρόσωπα.
2. Η επιλογή θεμάτων από την καθημερινή ζωή.
3. Τάση του συγγραφέα προς την αντικειμενικότητα.
4. Πρόθεση του να αφήνει τα γεγονότα να μιλούν μόνα τους, χωρίς αξιόλογες κρίσεις από τη μεριά του αφηγητή.
5. Απουσία λυρικών εξάρσεων και μελοδραματισμού.

Στοιχεία Νατουραλισμού

1. Ασκεί κριτική στην κοινωνία της εποχής.
2. Υπερτονίζει τις άσχημες πλευρές της ζωής.
3. Ασχολείται με θέματα όπως η ανθρώπινη αθλιότητα, η διαφθορά και οι απάνθρωπες συνθήκες ζωής.
4. Συνήθως επιλέγονται ήρωες του περιθωρίου και επιμένουν στη φωτογραφική απόδοση της πραγματικότητας.
5. Η κριτική της κοινωνίας εμφανίζεται πολύ σκληρή καταγγέλλοντας την κοινωνική εξαθλίωση και τις άσχημες συνθήκες ζωής που ζουν οι άνθρωποι.

Νουβέλα-μυθιστόρημα
Νουβέλα
• Τοποθετείται κάπου ανάμεσα στο διήγημα και στο μυθιστόρημα.
• Εξιστορεί κυρίως γεγονότα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας (δηλαδή την εποχή την οποία γράφτηκε).
• Ο συγγραφέας ρίχνει το βάρος στη ηθογράφηση
και στην ψυχογράφηση των χαρακτήρων.
• Αλλά δεν εμβαθύνει εξίσου στην πλοκή και στα επεισόδια που αφηγείται.
• Η δομή της είναι λίγο πιο περίπλοκη από εκείνη του
διηγήματος.
• Απέχει αρκετά από την ευρύτητα και το περίτεχνο ενός
μυθιστορήματος.
• Βρίσκεται κάπου στην μέση ως προς την έκταση.

Μυθιστόρημα

• Είναι μια πολυσέλιδη αφήγηση.
• Η δομή του είναι περίτεχνη.
• Ο μύθος (το αφηγημένο δηλαδή υλικό στα μυθιστορήματα) είναι εκτεταμένος, πολυεπεισοδιακός ,πολύπλοκος στην όλη του οργάνωση ,διάρθρωση και εξέλιξη.
• Τα γεγονότα και τα περιστατικά που συνθέτουν το αφηγηματικό υλικό σπάνια παρουσιάζονται με σειρά χρονική –εξελικτική .

Η τιμή και το χρήμα διαδραματίζεται στην Κέρκυρα τον 19ο αιώνα. Το ιστορικό πλαίσιο της εποχής αποδίδεται επακριβώς από τον Θεοτόκη. Ο συγγραφέας μας δείχνει μια γραφική κοινωνία παλιάς εποχής αλλά αντιτίθεται με την νοσηρή όψη μίας διεφθαρμένης κοινωνίας. Αυτά τα στοιχεία τα αποδίδει ο Θεοτόκης μέσα από σκέψεις, τραγούδια και συζητήσεις των ηρώων. Μέσα από το ιστορικό πλαίσιο μπορούμε να δούμε την άνιση κατανομή πλούτου, την ύπαρξη κοινωνικών τάξεων ,την παρανομία, την ηθική διαφθορά ,το λαθρεμπόριο και το κυνήγι του κέρδους. Όσον αφορά το κοινωνικό πλαίσιο βλέπουμε της οικονομικές ανάγκες και τους κοινωνικούς θεσμούς που φαίνεται πως καθορίζουν ολοκληρωτικά την συμπεριφορά και τη ζωή των ανθρώπων που έχουν δεσμευτεί σ ΄ αυτούς. Ως αποτέλεσμα του κοινωνικού αυτού περίγυρου είναι η αιτία της δυστυχίας τους.
Κοινωνικό-ιστορικό πλαίσιο
Η Ρήνη αποτελεί το νέο ήθος που είναι ξεκάθαρα ανώτερο και προωθημένο για την εποχή της. Με ισχυρή θέληση καταφέρνει να σπάσει τον ασφυκτικό κλοιό των συνθηκών του περιβάλλοντος και προτείνει μια διαφορετική από τα καθιερωμένα στάση. Επίσης, η Ρήνη αποτελεί για τον Θεοτόκη το σύμβολο και το πρότυπο της γυναικείας απελευθέρωσης και λύτρωσης από τα κοινωνικά δεσμά. Συμφωνούμε με αυτήν την άποψη. Σύμφωνα με το απόσπασμα δίνει αξία στην αληθινή αγάπη και υπηρετεί στο τέλος με κάθε τίμημα την αξία της αξιοπρέπειας. Για χάρη της αγάπης παραβιάζει όλους τους κώδικες τιμής που της επιβάλλουν οι κοινωνικές συνθήκες και για χάρη της αξιοπρέπειας αρνείται να καταδεχτεί τη συμφεροντολογική αγάπη και το συμβιβασμό της κοινωνικής αποκατάστασης. Ειδικότερα αντιστρατεύεται κάθε κοινωνικό καθωσπρεπισμό ,ακολουθώντας τον Ανδρέα στο σπίτι του, όπου ζουν χωρίς να είναι παντρεμένοι. Τέλος τον εγκαταλείπει και αποφασίζει να μεγαλώσει μόνη της το παιδί που περιμένει ερχόμενη σε σύγκρουση με τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής.
Η Ρήνη
Η Ρήνη παρουσιάζεται να είναι παγιδευμένη στο αδιέξοδο της κοινωνίας της, προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια στην επαρχία ,η οποία προσπαθεί να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια της. Η βασική αντίθεση του έργου είναι μεταξύ χρήματος και τιμής. Η αντίθεση αυτή δηλώνει πως η υπερτίμηση του χρήματος και η υποτίμηση της τιμής δημιουργούν μια αντιφατική κατάσταση που προκαλεί πόνο και οδηγεί σε εκδίκηση . Εδώ τα χρήματα είναι μέσο για το ξεπέρασμα των κοινωνικών προβλημάτων και την εξαγορά των ηθικών αξιών. Έτσι παρουσιάζεται εξαρτημένη από τους όρους της κοινωνικής και της οικονομικής της ζωής, όμως στο τέλος σπάει το κοινωνικό κατεστημένο και εγκαταλείπει τον Αντρέα προδομένη από την φιλάργυρη κρίση του. Η Ελισάβετ Μουτζάν στο παράλληλο κείμενο ζει στη Ζάκυνθο ,επίσης σε νεαρή ηλικία ,όπου χαίρεται για την είδηση του ξεσηκωμού των Ελλήνων εναντίον του τουρκικού ζυγού. Την κυριεύουν όμως δυσάρεστα συναισθήματα ,γιατί θυμάται την δικιά της σκλαβιά που υπαγορεύει η γυναικεία φύση της. Παρόλο που δεν αποδέχεται την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, δεν μπορεί να κάνει κάτι για να την αλλάξει. Έτσι έχει αποκλειστεί από τις κοινωνικές δραστηριότητες και τις πνευματικές και δημιουργικές ενασχολήσεις. Συμπερασματικά και οι δύο γυναίκες επηρεάζονται από την κοινωνία όμως η Ρήνη πήγε ενάντια στην καθιερωμένη στάση των συνθηκών της εποχής.
Ρήνη-Ε.Μουτζάν
Στο απόσπασμα η τιμή και το χρήμα ,το χρήμα αντιμετωπίζεται στο έργο ως το μέσο για το ξεπέρασμα των κοινωνικών προβλημάτων και την εξαγορά των ηθικών αξιών. Τα τάλαρα συμβαδίζοντας με το συμφέρον και συνιστώντας το αντίδοτο στην απειλή της φτώχειας ,κατευθύνουν τους ήρωες. Έτσι βλέπουμε ότι το χρήμα βαραίνει περισσότερο από την τιμή και από την αγάπη. Η κοινωνία το θεοποιεί ,αφού υποκαθιστά τις άλλες αξίες. Στο ά απόσπασμα του Ερωτόκριτου το χρήμα και γενικότερα ο πλούτος εμφανίζεται με μεγάλη σημασία καθώς ήταν παραδεκτό πως η κόρη του βασιλιά, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος της περιοχής ,έπρεπε να παντρευτεί με κάποιον πρίγκιπα και όχι με κάποιο απλό πολίτη και κατ’ επέκταση φτωχό. Παρόλο την προσπάθεια του Πεζόστρατου να πείσει τον βασιλιά πως αυτό που έχει σημασία είναι η γνώση ,η ανδρεία και η ομορφιά ,η αξία του χρήματος φαίνεται να είναι μεγαλύτερη.
Η αξία του χρήματος
Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ
Εργασία Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

2ο Γυμνάσιο Διδ/χου
τάξη:Γ1
Ομάδα:Αυγίδου Αποστολία,Βερίγου Εύα, Κηπουρού Κατερίνα,
Full transcript