Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Science Band6 Presentation

No description
by

Ezzaty Jung

on 11 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Science Band6 Presentation

Cara mengatasi had deria pendengaran dan penglihatan SUBJEK SAINS 3. TELESKOP ~mewujudkan penglihatan lebih tajam untuk orang ramai yang mempunyai masalah penglihatan dengan membantu melihat dengan jelas 2. CERMIN MATA ~Kanta pembesar adalah kanta cembung yang digunakan bagi menghasilkan imej diperbesar bagi sesuatu objek. Kanta ini biasanya dipasang pada bingkai dengan pemegang (gambar). 1. KANTA PEMBESAR Alat-Alatan: CARA MENGATASI HAD DERIA PENGLIHATAN ~ Digunakan untuk melihat objek jauh seperti binokular. AHLI-AHLI KUMPULAN: Nurul Izzan , Nurain Farahana , Nurainin eisha , Nurainin sofiya , Nurul Izzati , Nurul Fatin Izzati ... 1. 2. 3. 4. 6. 7. Bahagian-bahagian alat bantuan pendengaran: 1.mikrofon 2.Mikrocip 5. Bahagian-bahagian teleskop: CAHAYA & PENGLIHATAN Cahaya adalah: Tenaga yang membolehkan kita melihat melalui mata. Ciri-ciri cahaya: Bergerak dalam garis lurus.
Boleh dipantulkan.
Boleh dibiaskan
Boleh tersebar. Struktur bahagian mata HAD DERIA PENGLIHATAN 1.Chestpiece=
2.stem=
3.Binaurel piece=
4.Earpiece=
5.Flexible tubing= Bahagian-bahagian stetoskop: 3.Penguat 4.Bateri 5.Penerima 1. gentian kuat yang memegang kanta mata.
2. bahagian berwarna pada anak mata yang mengawal saiz anak mata.
3. cakera lutsinar kenyal yang memfokuskan cahaya ke retina.
4. lapisan lutsinar yang membias dan memfokuskan cahaya.
5. bukaan di tengah-tengah iris mengawal kuantiti cahaya yang sampai ke retina.
6. cecair lutsinar mengekalkan bentuk mata dan membantu memfokuskan cahaya.
7. otot yang mengubah ketebalan kanta mata.
8. Membran mukus yang melindungi kornea.
9. tidak peka terhadap cahaya dan imej tidak dapat dikesan.
10. Menghantar impuls dari retina ke otak untuk ditafsirkan.
11. Kawasan mata yang paling peka terhadap cahaya dan imej dapat difokus.
12.Memegang bentuk mata dan melindungi mata.
13.Mengesan rangsangan cahaya dan menukarkannya kepada impuls.
14. Membekal oksigen & makanan ,menyerap pantulan cahaya dalam mata.
15.Mengekalkan bentuk mata. cara mata melihat. objek yang membelakangi objek lain. objek yang terlalu seni(kecil) penglihatan streoskopik dan monokular. bintik buta Ilusi optik tiada impuls saraf yang dihantar ke otak apabila imej jatuh pada pada bintik ini. Manusia mempunyai penglihatan streoskopik. contoh: mikroorganisma yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar manusia. Ilusi optik berlaku apabila objek yang kita lihat berbeza dari keadaan sebenar. Ia terjadi disebabkan otak kita tidak dapat mentafsir dengan tepat objek yang dilihat oleh mata kerana gangguan keadaan di sekitar objek objek terlalu jauh. CARA MENGATASI HAD DERIA PENDENGARAN ALAT-ALATAN: 1. Alat bantuan pendengaran (hearing aids) Alat bantuan pendengaran ialah alat bantuan pendengaran yang kecil yang disambungkan dengan wayar nipis dan penerima yang mengarah bunyi masuk ke dalam telinga. 2. Stetoskop Digunakan oleh doktor untuk mendengar degupan jantung pesakit atau memeriksa tekanan darah. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. Had Deria Pendengaran 3. TELESKOP ~ Digunakan untuk melihat objek jauh seperti binokular. 4. MIKROSKOP Berfungsi untuk membesarkan benda yang terlalu kecil seperti mikroorganisma. Manusia hanya boleh mendengar bunyi yang berfrekuensi antara julat 20hz hingga 20 000hz. Peningkatan usia menyebabkan kemerosotan deria pendengaran bagi individu. Bunyi yang terlalu lemah Bunyi yang terlalu jauh untuk didengari. DERIA PENDENGARAN Deria pendengaran (sense of hearing) adalah deria yang boleh mengesan sumber bunyi yang dihasilkan oleh objek bergetar.
Telinga (ear) adalah organ pendengaran manusia. Telinga terbahagi kepada tiga bahagian iaitu, telinga luar, telinga tengah dan telinga dalam. CACAT PENDENGARAN Dilahirkan pekak. Saluran auditori tersumbat. Terlibat dalam kemalangan. Terdedah kepada bunyi yang sangat bising. Proses penuaan. 3.HeadPhone Fungsi utamanya sebagai alat reproduksi suara, memang menjadikannya sebagai sebuah teknologi yang dapat menghasilkan suara atau audio yang lebih jernih. 4. Mikrofon Dan Pembesar Suara -komponen audio yang digunakan untuk merakam apa jenis sumber suara lalu diperbesarkan suara tersebut.
_membesarkan getaran suara yang dialirkan dari mikrofon. Hargailah anugerah yang diberi oleh tuhan dan jaga sebaik-baiknya. SEKIAN, TERIMA KASIH...
Full transcript