The Internet belongs to everyone. Let’s keep it that way.

Protect Net Neutrality
Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Meditacions- Marc Aureli

No description
by

Francisco Campos Escalera

on 5 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Meditacions- Marc Aureli

Llibre I
Parla de les característiques i bondats que ha rebut de la seva família i dels qui l’envoltaven. En aquest llibre ens detalla el que cada persona li ha aportat a la seva vida. Des de coneixements fins al seu caràcter. Rebutja el menyspreu a qui l’envolta. El respecte i la tolerància és bàsica. Conservador, però humil.

<<1.Del meu avi Ver, la bondat i el caràcter tranquil>>
Llibre II
Carpe Diem, viu el present. Tots els desagraïts, envejosos, són ignorants. Diu que tot el que és, és gràcies al seu guía interior. Viu amb el que tens ja que no hi haurà una segona vida.

<< La vida és una guerra i un exili a l'estranger>>
<< 6. Enutja't, enutja't, ànima meva. Ja no tindràs oportunitat d'honorar-te perquè la vida per a cadascú és breu.>>
Llibre III
Parla de l’última etapa de la vida. Fa referència a la vida i la mort. Diu que no hem d'actuar contra la nostra voluntat. Preocupar-se pels altres és de la naturalesa humana.

<< 4. No malbaratis la part que et queda de vida en imaginacions sobre els altres, tret del cas que facis una proposta útil a la comunitat.>>
Llibre IV
No realitzar accions a l’atzar. El millor lloc per retirar-se és l’ànima interior. Fes el que vulguis amb la voluntat. Parla del seu “Daimon” o guia interior. Mentre sigui per ser bona persona, fes tot el que vulguis.

<<17. No et comportis com si haguessis de viure deu mil anys. L'inevitable penja sobre teu. Mentre visquis, si és possible, sigues bona persona.>>
Llibre V
Que el teu principi rector no es deixi moure per les coses mundanes ni de la carn. És més important la perseverança en el camí i seguir endavant, que no els errors que s’hi cometin.

<<26. Que el guia interior i sobirà de la teva ànima resti indiferent als moviments suaus o violents de la teva carn i que no hi participi.>>
La mort ens arriba a tots per igual, de la mateixa manera sense fer distincions, tots serem tractats com a iguals. Però la mort no és un càstig, sinó un descans etern.

<<28. la mort és el descans de les impressions els sentits, dels impulsos instintius que ens mouen com titelles, dels errors de la ment, de la servitud de la carn.>>
Llibre VI
Llibre VII
En aquest llibre Marc Aureli reflexiona sobre el fet de la interrelació de totes les coses i el fet que canviïn i evolucionin i només quedi allò racional. Una altra de les grans reflexions d’aquest llibre és la necessitat de buscar el teu guia interior i actuar d’acord amb ell i no influïts per elements exteriors i això serà el que et permetrà ser feliç.

<<9. Totes les coses estan connectades les unes amb les altres. El vincle que les uneix és sagrat i gairebé cap cosa no és estranya a l'altra, perquè totes formen un complex i coordinen en l'ordre del món mateix.>>
Llibre VIII
En aquest llibre Marc Aureli incideix sobre el fet de viure una vida sense excessos i renunciar a la vanitat i glòria. Fer allò que sigui harmoniós i bo pel bé comú. A més a més també reflexiona sobre l’ésser humà on afirma que el cos és un element caduc i que la nostra vida mundana és breu i passatgera, en la qual hem d’actuar d’acord amb la raó i el bé.

<<21.Dóna-li la volta i observa com és el teu cos, com es torna a causa de la vellesa, de la malaltia, del vici. Té una vida breu tant el qui lloa com el qui és lloat, tant el que li recorda com el qui és recordat.
Llibre IX
Llibre IX
El filòsof dedica aquest llibre a l’examen en front de les injustícies, de la manera com s’han de tractar i reflexiona sobre el tipus d’aquestes. També tracta sobre la mort que s’ha de tenir present i la concep com una cosa bona i conseqüència de la manera com s’ha viscut i comportat un en vida i en fa una reflexió sobre el seu passat.

<<3.No menyspreïs la mort, sinó accepta-la de bon grat, com una de les coses volgudes per la naturalesa>>


Llibre X
En aquest llibre Marc Aureli reflexiona sobre ser húmil, que dels errors s'aprèn i mai carreguem els errors a un altre, ja que la naturalesa porta a tothom amb aquests errors a l'inici de sortida.

<< 2. Obseva de prop què és el que la natura t'exigeix en la convicció que només ets governat per la natura.>>
Llibre XI
En aquest llibre Marc Aureli reflexiona sobre la forma de ser els humans i les nostres accions que ens donen iniciació a fer coses que no tenen una lògica comuna.

<< 13 Em menysprea algú? Ja s'ho trobarà. El que és jo miraré d'actuar de manera que ningú no em pugui enxampar ni fent ni dient res digne de menyspreu.>>
Llibre XII
En aquest llibre Marc Aureli reflexiona sobre el cos, l'esperit i inteligència. I que l'únic fonament que està a les teves mans d'utilitzar i poder perfeccionar, és el tercer.

<< 3. Tres són els elements dels quals ets compost: el cos, l'alè vital i l'intel·lecte. D'aquests, els dos primers són teus en la mesura que nhas de tenir cura. Només el tercer és pròpiament teu.>>
BIOGRAFIA
L’ESTOïCISME
- Corrent filosòfic hel·lenístic fundat per Zenó de Cítion (333-263 ac)

- 3 etapes:
Estoïcisme antic (segles III i II aC): Zenó de Cítion, Cleantes d’Asos i Crisip de Sols
Estoïcisme mitjà (s. III aC): Paneci i Posidoni
Estoïcisme posterior o nou (s. I-III dC): Sèneca, Epictet i Marc Aureli

LA FÍSICA
Segueix el plantejament d’Heràclit


Hi ha dos principis al cosmos:
Actiu: Foc (logos)
Passiu: Matèria

La lògica, la física i l'ètica
1.Biografia

2.Estoïcisme

3.Llibres I-XII
Neix a Roma el 26 d'abril del 121 d.C.
El 17 de març del 180, mor per malaltia a Vindobona
Meditacions de Marc Aureli
1. Escrit entre 170-180 d.C., durant la campanya de Germania i poc abans de morir.
2.Són una sèrie de reflexions per a si mateix, no divulgatives.
3. Manca d'estructura narrativa, és una enumeració de reflexions sub-dividides en dotze llibres/capítols.
4. Obra totalment ética i moral.
Full transcript