Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

компарација и ономатопеја(споредба)

No description
by

on 18 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of компарација и ономатопеја(споредба)

компарација(споредба)
Споредба или компарација е многу честа тропа. Наречена е и значенска равенка поради тоа што, како и во математиката, левата страна на изразот е еднаква со десната. Со споредбата се воспоставува еднаквост, односно висок степен на сличност меѓу двата изрази. Често се употребувани сврзниците: ко, како, налик и др.
Споредби
Ономатопеја
Ономатопеја е појава кога зборот со својот звук ја имитира природата или оној што го означува, т.е., вид ономатопеја е самиот збор создаден со имитирање на гласови од природата или гласови на животни.
кокошка-кот кода јагне-бее
петел-ку ку ри гу куче-аф аф
крава-муу маче-мјау мјау
магаре-иа иа овца-ее
Изработка:
Мартина Милева
Ментор:
Марија Иванова
компарација(споредба) и ономатопеја
гладен како волк
итра како лисица
тврдоглав како магаре
дебела како мечка
сладок како мед
вредна како мравка
кротко како јагне
спор како полжав
Full transcript