Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

De zeemeermin van Westenschouwen

No description
by

Rob Adriaens

on 23 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of De zeemeermin van Westenschouwen

De zeemeermin van
Westenschouwen

drs. R.T.A. Adriaens
Onderwijsspecialist KNAG
docent aardrijkskunde
'Westenschouwen, ’t zal u rouwen dat ge heeft geroofd mijn vrouwe, Westenschouwen zal vergaan alleen de toren zal blijven staan’
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20040317_watersnood01
http://www.deltawerken.com/modules/mediagallery/popup.php?id=1650&style_root=/home/deltawer/public_html/styles/blauw&style_root_http=http://www.deltawerken.com/styles/blauw&language=nl
Niet alleen Westenschouwen is ooit in de golven verdwenen. In 1647 spoelde er na een storm stenen met Romeinse inscripties aan land bij Domburg. De restanten van een Romeinse tempel voor de godin Nehalennia
EINDE
Het plaatsje Westenschouwen moet vroeger op Schouwen Duiveland hebben gelegen. Over het verdwijnen van het dorp bestaat een mooi verhaal.
Tussen 50 n.C. en 1250 n.C. is een groot deel van Zeeland verdwenen in de golven.
Het verval van Westenschouwen begon met het verzanden van de haven. Daarna schuurde het binnenstromende zeewater bij stormen steeds meer zand weg. Uiteindelijk verdween Westenschouwen ook in de golven.
De eilandjes die resteerden van Zeeland (het oudland) werden vanaf 1250 door aanwas en opwas langzaam uitgebreid met nieuwland.
Daar waar de zee haar gang kan gaan stroomt het water bij springvloed en storm via kreken de schorren (kwelders) binnen en bij eb er weer uit.
Zo is een landschap ontstaan van schorren (kwelders) en slikken (zandplaten).
Nadat er een dijk werd aangelegd rondom een schor, kon het nieuwe land ontwatert worden. De veen en kleibodem klonk in, maar de zandige kreekruggen niet. Deze kreekruggen zijn nu de hogere delen in het landschap.
De Oosterscheldestormvloedkering moet bij stormen het water tegenhouden.
de kreekruggen op het oude land van Walcheren zijn de hoogste delen in het landschap. Op deze hoogste delen zijn de meeste dorpen gevestigd.
Het verdronken land van Saeftinghe is tijdens de Opstand onder water gezet om Antwerpen te beschermen. Hierna werd het niet meer ingepolderd. Saeftinghe is nu na de duinen het hoogste deel van Zeeland.
Na de eeuwenlange strijd tegen het water is het voor veel Zeeuwen nu moeilijk te verteren dat er land prijs wordt gegeven aan het water, zoals het geval is bij de Hedwigepolder .
Full transcript