Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Geografi Tingkatan 1 Bab 14 : Kepentingan Tumbuhan Semulajadi

No description
by

chong yuii

on 26 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Geografi Tingkatan 1 Bab 14 : Kepentingan Tumbuhan Semulajadi

Kepentingan
Tumbuh-tumbuhan semula jadi mempunyai banyak kepentingan. Ayat flora bermaksud tumbuh-tumbuhan dan fauna pula bermaksud binatang.

Hutan hujan tropika negara Malaysia kaya dengan pelbagai flora dan fauna. Kepelbagaian ini menarik pelancong luar negara datang ke negara kita. Contohnya, bunga Rafflesia (bunga yang terbesar di dunia) telah menarik kunjungan pelancong ke Sabah dan Perak. Selain itu, flora dan fauna juga menjadi bahan penyelidikan oleh para pegawai penyelidik tempatan dan asing. Penyelidikan ini penting kerana ianya menjamin warisan kepada generasi masa depan.

Ada kawasan yang dipelihara dan dilindungi di Malaysia. Pokok di kawasan hutan ini pula tidak boleh ditebang. Kawasan ini dikenali sebagai Hutan Simpan.
Ekosistem ialah satu proses interaksi antara benda-benda hidup dengan benda-benda hidup dengan benda-benda bukan hidup yang wujud dalam alam sekitar.
Kesimbangan ekosistem hutan penting kerana memelihara, melindungi dan mengekalkan sumber tumbuh-tumbuhan dan hidupan.
Ekosistem dapat menghasilkan sumber kayu kayan, ubat-ubatan, rotan, buluh dan kulit kayu terutamanya dari kawasan hutan.
Membantu dalam peningkatan kualiti udara di samping mengekalkan keseimbangan kitaran gas oksigen, karbon dioksida dan nitrogen
Tumbuh-tumbuhan hijau membekalkan sumber tenaga kepada manusia dan haiwan yang memakannya.
Ekosistem

Hutan di Malaysia sudah lama wujud. Contohnya, Taman Negara sudah wujud kira-kira 130 juta tahun dulu. Oleh itu, hutan di Malaysia mempunyai kepelbagaian hidupan atau biodiversiti serta menjadi habitat kepada pelbagai flora dan fauna. Terdapat 8000 spesis bunga dan 26oo spesies pokok kayu di hutan kita. Di antara spesies-spesies ini ada yang tidak dapat ditemukan di negara-negara lain.
Begitu juga halnya dengan faunanya. Terdapat 280 spesies mamalia, 600 spesies burung, 140 spesies ular, 165 spesies katak, dan 1000 spesies rama-rama. Ciri-ciri ini bukan saja mengindahkan dan menyamankan tetapi juga melengkapkan alam di Malaysia.
Habitat flora dan fauna
Pokok cengal, merbau, nyatoh, bitis, dan kempas yang banyak terdapat di hutan hujan tropika kita itu merupakan kayu balak yang sangat tinggi nilainya. Kayu keras yang di hasilkan daripada pokok-pokok ini sesuai untuk dibuat perabot serta serta digunakan dalam industri pembinaan.
Kebanyakkan kerangka rumah dan kapal dibuat daripada kayu-kayu ini. Kayu keras ini dieksport dalam bentuk balak gergaji, kayu gergaji dan papan lapis.
Damar daripada pokok damar minyak dapat dibuat varnis dan perekat. Getah pokok kulim dapat dijadikan bahan untuk bau-bauan. Daun pokok nipah dapat dibuat atap. Mengkuang dan rotan dapat dijadikan bahan untuk kraftangan dan perabot. Kayu bakau digunakan sebagai cerucuk dalam industri pembinaan. Kayu bakau sangat baik dibuat kayu arang yang brkualiti tinggi. Batang nibung pula dapat dibuat tiang rumah dan kelong.
Selain itu, tumbuh-tumbuhan dihutan penting juga kepada orang asli dan masyarakat tempatan sebagai sumber makanan. Contohnya ialah keladi liar, buah durian, buah tampoi, petai, kerdas dan perah.
Sumber Perhutanan
Tumbuh-tumbuhan semula jadi di kawasan tanah tinggi negara kita berperanan sebagai kawasan tadahan
Kawasan tadahan dapat didefinisikan sebagai kawasan bukit bukau yang meliputi tumbuh-tumbuhan yang tebal dan menjadi punca aliransungai
Hutan bertindak sebagai penipis dalam menentukan kebersihan dan kejernihan air
Kawasan Tadahan
Hutan bukan sahaja memberi hasil kepada kitamalah bertindak sebagai penutup bumi semula jadi serta melindungi tanih daripada hakisan air
Daun dan ranting pokok di hutan hujan tropika yang tebal membantu mengurangkan halaju titisan air hujan dan memecahkan saiz titisan air hujan kepada yang lebih kecil
Akar tumbuhan menyekat air larian permukaan menyebakan aliran menjadi perlahan serta berfungsi sebagai pengikat dengan cara mencengkam tanih
Pencegahan hakisan tanih
Hutan paya air masin dan hutan paya air tawar di negara kita menjadi tempat pembiakan jenis kehidupan air
Pelbagai jenis ikan dan udang bertelur di celah-celah akar pokok di dalam air
Ini kerana akar jangkang pokok bakau melindungi telur ikan dan udang daripada ombak kuat dan pemangsa
Beberapa buah taman negara dan hutan simpanan telah mewujudkan di Malaysia untuk memberi perlindungan kepada pelbagai spesies flora dan hutan simpan telah diwujudkan di Malaysia untuk memberi perlindungan kepada pelbagai spesies flora dan fauna yang semakin pupus
Taman Negara yang terletak di Pahang dengan keluasan 4343km persegi merupakan hutan hujan tropika yang tertua di dunia
Terdapat lebih daripada 10000spesies tumbuh-tumbuhan dan 250 spesies burung dalam Taman Negara
Pengembang Eko-pelancongan
Sekian
Geografi : Kepentingan Tumbuhan Semulajadi
Pembiakan Hidupan Laut
Terima Kasih
Full transcript