Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

HALLOWEEN

No description
by

Núria costa gonzalez

on 10 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of HALLOWEEN

HALLOWEEN
Rut selva i Núria costa

es una celebracio tipica dels països de parla anglesa originaria d'irlanda, tot i que ulitmament a catalunya i a altres països tambe es celebra.
Arreu es fan celebracions de tota mena, amb una gran diversitat en funcio de l'indret, especial ment als estats units i poularitzat a traves del cinema: esquelets i bruixes són cada vegada més presents en aquestes dates, és el Halloween. És l'exemple més clar de la influència d'un món globalitzat sobres els costums locals. El caire festiu que té la celebració del Halloween actualment és potser la raó que els més joves, cada cop més, prefereixin Halloween a la Castanyada.
A la Catalunya medieval hi havia el costum de preparar una carbassa buida amb una espelma flamejant, el que se'n deia vulgarment: fer la por. Aquesta pràctica s'havia fet majoritàriament a les comarques del Ripollès i d'Osona, on encara es fa, i també a les comarques de la franja de ponent.

Antigament era molt estès a les àrees rurals, i d'una forma popular, buidar carbasses i exposar-les durant les nits properes al dia de Tot Sants, amb espelmes a dins, als marges dels camins, i dins i fora de les cases.
L'objectiu era provocar la por als més innocents.

També s'havia fet amb naps. Es buidava el nap, i com amb la carbassa, s'hi feia amb l'ajuda d'un ganivet cinc forats a semblança de la cara humana: dos ulls, un nas i una boca desdentegada, o amb dents de serreta.
JACK O'LANTERN - Llegenda irlandesa
El perquè de les llums a dins de les carbasses...

"En una llunyana nit, un busca-raons irlandès amb fama d'avar i de borratxo, anomenat Jack, va tenir la mala fortuna de trobar-se amb el diable en una taverna.


El diable, vestit com un home normal, va estar durant hores parlant amb Jack, tot bebent. Quan el diable li va confessar que venia per emportar-se’l a l'infern, per fer-lo pagar per totes les seves malifetes, Jack li va demanar una ronda més, com si fos la seva darrera voluntat.

A l’hora de pagar cap dels dos tenia diners, i Jack li va proposar al diable que es convertís en una moneda per pagar demostrant així els seus poders

El diable es va transformar en una moneda per pagar al cambrer, i Jack -que era molt avar- ràpidament va agafar la moneda i se la va posar al moneder (que tenia gravat una creu). El diable es va trobar que no podia tornar a la seva forma original i sortir del moneder.

El diable va ordenar a Jack que el deixés lliure, però Jack no li va permetre sortir fins que el diable va prometre que no el molestaria en deu anys. El diable no va tenir més remei que concedir-li la seva reclamació.

Passat el termini dels deu anys, Jack es va reunir amb el diable al camp. El diable anava preparat per endur-se la seva ànima, però Jack va pensar molt ràpid i va dir:

- Hi aniré de bona gana, però abans de fer-ho, em pots baixar la poma que està dalt de tot d'aquest arbre, si us plau?

El diable va pensar que no hi tenia res a perdre, i d'un salt va arribar a dalt de tot de l'arbre. Abans que se n'adonés, Jack ràpidament va gravar una creu al tronc per a que no el diable no en pogués baixar. Jack el va obligar a prometre que mai més tornaria a demanar-li la seva ànima. Al diable no li va quedar més remei que acceptar.

Jack va morir uns anys més tard i, com que durant la seva vida havia estat un borratxo i un estafador, no el van deixar entrar al cel i va ser enviat a l'infern. Però quan va intentar entrar a l'infern, el diable va haver de enviar-lo de tornada, doncs no podia agafar la seva ànima ja que li ho havia promès.

- On aniré ara? .Va preguntar Jack. I el diable li va contestar:
- Torna per on has vingut.

El camí de retorn era fosc i el terrible vent no li deixava veure res. El diable li va llançar a Jack un carbó encès directament de l'infern, perquè es guiés en la foscor, i Jack el va posar en una carbassa que portava amb ell, perquè no s'apagués amb el vent."

I d’aquí el nom de la història, i és que Jack l’Avar es va acabar convertint en Jack el de la llanterna, i la seva ànima va quedar-se vagant en el món dels vius amb la seva carbassa il·luminada.
Halloween es celebra el dia 31 d’octubre i el dia 1 de novembre.
Deveu estar pensant que nomes es celebra un dia i que ens hem equivocat però no, no ens hem equivocat dura de la nit del 31 fins al matí del dia 1.
PER QUE ES DISFRESSEN?

Les disfresses de gats negres, bruixes, assassins i caps tallats, tenen el seu origen en els esperits dels morts de la família que es creia que durant la nit de Tots Sants podien tornar a casa seva de visita. Per demanar caramels.
El trick or treat és una tradició infantil de Halloween que es practica en nombrosos països. Els nens, disfressats per l'ocasió, van de casa en casa demanant petits regals tals com llaminadures (o, en algunes cultures, diners) fent la pregunta «trick or treat?». El trick ('broma') és una lleu amenaça de dur a terme alguna trapelleria contra els propietaris de la casa si no es dóna cap treat ('regal').

La traducció literal del trick or treat seria doncs broma o regal.[1] Tanmateix n'hi ha adaptacions que intenten recollir alhora el sentit i el joc fonètic originals, com ara paga o plora,[2] dónes o pagues,[2] o bé truc o tracte.
A l'Amèrica del Nord, el trick or treat ha estat una tradició de Halloween des de com a mínim les primeries de la dècada de 1950. Els propietaris de cases que volen participar en aquesta espècie de joc de vegades decoren les entrades de casa seva amb teranyines artificials, esquelets de plàstic o jack-o'-lanterns (carbasses buides). Alguns propietaris sense ganes de participar-hi de vegades deixen les llaminadures en un bol fora de la casa, i d'altres poden ser més participatius i, de vegades, poden demanar un esforç per part dels nens per tal que aconsegueixin el seu caramel. Recentment, la pràctica del trick or treat s'ha estès a gairebé tot tipus de casa o residència, incloent-hi geriàtrics i edificis comunitaris.

La tradició d'anar porta a porta rebent menjar ja exisitia a la Gran Bretanya i Irlanda sota la forma del souling, en el qual els nens i la gent pobra cantava i pregava pels morts a canvi de pastissos.[3] Els nens disfressats pidolant menjar i monedes porta a porta també són una tradició que es duia a terme a Escòcia per Halloween ja l'any 1895. Mentre que l'acció d'anar porta a porta disfressat ha estat popular entre els escocesos i els irlandesos, el costum americà de dir trick or treat és força recent. Aquesta activitat preval en els Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, la República d'Irlanda, Puerto Rico i el nord-oest i centre de Mèxic.
Les seves arrels estan vinculades amb la commemoració celta del Samhain i la festivitat cristiana del Dia de Tots Sants , celebrada pels catòlics l'1 de novembre . Es tracta en gran part d'un festeig secular , encara que alguns consideren que té un rerefons religiós . Els immigrants irlandesos van transmetre versions de la tradició a Amèrica del Nord durant la Gran fam irlandesa .

El dia s'associa sovint amb els colors taronja , negre i morat i està fortament lligat al símbol de la jack - o' - lantern . Les activitats típiques de Halloween són el famós truc o tracte i les festes de disfresses , a més de les fogueres , la visita de cases encantades , les bromes , la lectura d'històries de por i el visionat de pel · lícules de terror .
Full transcript