Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Geschiedenis Industriële Revolutie

By Roos Demmers 2.6
by

Roos Demmers

on 10 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Geschiedenis Industriële Revolutie

GESCHIEDENIS Inleiding De industriële Revolutie in Engeland Begin Industriële revolutie Conclusie Hallo,
Ik ga in deze presentatie jullie wat uitleggen over de Industriële revolutie. Wat het inhoud, hoe en waar het was begonnen en hoe het zich uitbereidde.
Ik heb hierbij 14 plaatjes waarbij ik uitleg wat dit plaatje betekend/te maken heeft met de Industriële Revolutie.

Veel plezier! De industriële revolutie begon rond 1750, in Lancashire een gebied in Engeland. Dit kwam omdat Engeland toen de grootste zeemacht had. De zeemacht leverde veel geld op, onder andere om dat ze andere landen veroverden. En het leverde ook veel grondstoffen omdat ze veel handel konden drijven. Ook had Engeland een speciale engergie bron: steenkoolmijnen.
In deze revolutie waren er vierbelangrijke benodigdheden:
1: Geld
2: Grondstoffen (wol, katoen, ijzererts)
3: Energiebronnen (hout, steenkool, water, olie)
4: Arbeids krachten

Engeland bezat dit allemaal, alleen die arbeidskrachten niet. Hier ga ik jullie gedurende deze presentatie meer over vertellen. Hier zie je drie vrouwen op het land om de oogst binnen te halen. Dit was vroeger heel normaal. Iedereen woonde in kleine boerderijen met een stuk land waarop ze gewassen verbouwden. Er werden in die tijd steeds meer manieren bedacht om graan en andere gewassen sneller en gemakkelijker te verbouwen en te oogsten. Er werden technieken bedacht zodat men het niet zelf meer hoefde te doen. Bijvoorbeeld de ploeg die je liet trekken door een of meerdere paarden. In 1750 veranderde dit. Want toen kochten zo genaamde rijke "groot grondbezitters" de grond over.
Hierdoor hadden ze veel meer land en door de nieuwe technieken konden ze veel meer verbouwen zodat er genoeg eten was.

Dus kon de bevolking blijven groeien. Tussen 1500-1750 nam er een verandering plaats. In die tijd nam de bevolking namelijk flink toe. Maar in die tijd was het wel eens zo dat het eten gewoon op was, dus dan daalde de bevolkingsgroei weer.
In die tijd waren er veel boeren met een klein stuk land zoals ik al zei, ze verbouwden weinig en verdienden net genoeg om van te leven. Doordat die "groot grond bezitters" het land van de arme boeren overkocht, hadden de boeren geen werk meer. Daarom vertrokken ze richting de stad.
Deze boeren veranderden dus in ... arbeiders! Door de bevolkingsgroei kwam er een grote vraag naar kleding. Vaak werd dit gedaan door vrouwen op een zoldertje, ookwel de huisnijverheid zoals je hier boven ziet. Maar dit proces duurde te lang om iedereen van kleding te kunnen voorzien. Het tweede plaatje laat dan ook een heel belangrijke uitvinding zien voor die tijd, de "Spinning Jenny." Dankzij de Spinning Jenny konden heel veel draden tegelijkertijd worden gesponnen. Maar dit was nog steeds niet snel genoeg. Daarom werden er heel veel Spinning Jenny's bij elkaar gezet, deze werden ook steeds groter en uiteindelijk werden ze zelfs aangedreven door stoommachines.
Uiteindelijk ging het over op een grote fabriekshal waar machinaal word geweven, dit betekend dat alles werd aangedreven door machines.
Dus de Spinning Jenny heeft eigenlijk gezorgd voor de opkomst van de fabrieken. De fabrieken werden vaak bij water geplaatst. De energiebron van de fabrieken was namelijk water. Ze konden namelijk dankzij dat water energie opwekken met een waterrad. De machines in die fabrieken werden zo aangedreven.
En er was nog een voordeel aan een fabriek naast het water. Dat was namelijk dat water een goede transport mogelijkheid was. De producten die in de fabriek werden gemaakt werden dan op boten geladen die werden voortgetrokken door een paard, ook wel een trekschuit. Door de snelle groei van die fabrieken kwamen er meer en grotere fabrieken. En omdat de fabrieken naast water wouden staan werden er al snel kanalen gebouwd. Deze kanalen zorgden ook voor beter en sneller vervoer.
De fabrieken wouden steeds meer gaan produceren dus kwam er een zoektocht naar nieuwe energiebronnen. Een voorbeeld hiervan was bijvoorbeeld steenkool. Op dit plaatje is de stoommachine te zien. James Watt heeft een verbeterde versie van de al eerder bedachte stoommachine van Thomas Newcomen gemaakt.
Maar deze is makkelijker en sneller te produceren.
Deze stoomachines werden eerst aangedreven met hout, maar later werd er ontdekt dat steenkool beter was omdat het ook langer brandde. Door de ontdekking van steenkool, kwam er opeens heel veel vraag naar. Vooral fabrieken, om de stoommachines op gang te houden.
En door de grote vraag naar steenkool, kwamen nieuwe fabrieken bij de steenkoolmijnen te staan. Bij de nieuwe fabrieken ontstaan steden, waarin de arbeiders dan konden wonen. En deze arbeiders kwamen van de huisnijverheid en van het platteland omdat ze daar geen werk meer hadden. Vrouwen merkten dat de huisnijverheid geen zin meer had omdat een fabriek veel sneller kan produceren.
Daarom vertrokken ze om te gaan wonen in zulke steden om dan te kunnen werken in zulke fabrieken.
Heel belangrijk is ook dat het transport, dat eerst via de kanalen ging, toen ook over het land kon. Door de uitvinding van de stoommachine, werd er al snel ontdekt dat je zo'n machine ook kon gebruiken om een voertuig aan te drijven. En zo werd de stoomtrein uitgevonden.
Dit was heel handig want deze uitvinding zorgde voor verbinding tussen de fabriek en de steden, en natuurlijk voor het vervoer van de producten uit de fabriek. Je kunt dus wel zien dat de stoommachine en de spinning jenny heel veel invloed hebben gehad in de ontwikkeling van het platteland naar de industrie. En ook de technieken hebben een grote invloed gehad op het geheel. Evaluatie en Bronnen Ik vond het erg leuk om te maken.
Ik vond dat het schrijven van de tekstjes bij elk plaatje heel goed ging. Het was in het begin wel moeilijk om de volgorde van de plaatjes te kiezen maar ik ben heel tevreden met het resultaat. De volgende keer moet ik wel ietsje eerder beginnen met de opdracht. Mijn enige bronnen waren de filmpjes van Moodle
EINDE By Roos Demmers
2.6 De 14 plaatjes: de goede volgorde
Full transcript