Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Számítógép Generációk

No description
by

Ramona Chirila

on 16 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Számítógép Generációk

Számítógép generációk Készítette: Chirila Ramóna A számítástechnika kezdetei Az őskorban az emberek kavicsokkal, fadarabokkal vagy zsinórra kötött csomókkal számoltak. Innen ered a kalkulátor szavunk.
Időszámításunk elött 3000-ben már abakuszt használtak a matematikai műveletek megoldásához.
John Napier Murchiston (1550–1617) csontok és falécek segítségével gépiesítette a szorzás műveletét. Ezt Napier-csontoknak nevezik.
A 17. században William Oughtred megalkotta a logarlécet, amellyel már szorzat, hányados, hatvány és gyök számítása is lehetséges volt. Abakusz.. Logarléc Blaise Pascal köztárcsák segítségével megoldotta a helyiértékek közti átvitelt. Ez a gép már nyolcjegyű számokkal is tuddott számolni. Hátránya: csak összeadni és kivonni tudott. Ez az első mechanikus számológép, ami tömeggyártásra került. Pascalról elneveztek egy programozási nyelvet is. Gottfried Wilhelm Leibniz továbbfejlesztette Pascal gépét váltótárcsák, ill. két regiszter (ideiglenes tartalmú, feldolgozásra alkalmas tárolóegység) beépítésével, így már szorozni és osztani is tudott. Szabályok, elvek Neuman-elvek 1945-ben Neumann János kidolgozta saját elveit az ideális számítógép működéséhez, ezek a Neumann-elvek, amelyek előírják:
-turing-elvű gép legyen
-kettes számrendszer használata
-teljesen elektronikus működés
belső memória használata az adatok és a programok tárolására
-soros utasításvégrehajtás (Az utasítások végrehajtása időben egymás után történk.)
-központi vezérlőegység alkalmazása Moore-törvénye 18 havonta megkétszereződik a mikroprocesszorok teljesítménye változatlan ár mellett. A merevlemezek és a memóriák kapacitása is hasonlóan fejlődik.
Erősen fejlődnek az információs társadalom csúcstechnológiai alapjai:
-nagy hálózatok alakulnak ki – Internet
-erősen terjed a multi- és hipermédia
-robbanásszerűen szaporodnak a személyi számítógépek – általánossá válnak a grafikus operációs rendszerek Első generáció ENIAC (1946)
John Presper Eckert és John Mauchly az amerikai hadsereg megrendelésére készítette el
ez az első programozható, elektronikus, digitálsi számítógép, ami tízes számrendszerben működött és a programot lyukkártyákra lyukasztották. EDVAC (1949)
Neumann János készítette saját elvei alapján,
Ez az első belső programvezetésű, elektronikus, digitális, univerzális számítógép.
A memória tárolta benne az adatokat és a programokat, az ALU és a vezérlőegység egyesítve lett, ezt CPU-nak (Central Proccesing Unit), magyarul processzornak hívják.
A lyukkártyát felváltotta egy mágnesdrót és adatkivitelre már vnyomtatót használtak.
1024 szavas elsődleges és 2000 szavas másodlagos memóriával rendelkezett . Második generáció A második generáció a tranzisztor feltalálásával és elterjedésével kezdődik. A tranzisztor egy félvezetőeszköz, amit elektronikus áramkörben használják erősítési és kapcsolási célokra. Az elektroncsöveket felváltják a tranzisztorok, így a gépek mérete lényegesen csökken. Megjelentek az első operációs rendszerek , az első magas szintű programozási nyelvek (Fortran, Cobol, Algol).Memóriaként mágnestárakat használtak és gépek másodpercenként 104 műveletre voltak képesek.
A gépek teljesítménye nőtt, ezzel szemben az áruk arányosan csökken.
Jellemző gépek: IBM 7090, 7070, 1410 Harmadik generáció A harmadik generáció az integrált áramkör feltalálásával és elterjedésével kezdődött. Az integrált áramkör egy félvezető lapra felvitt kis méretű áramkör. Feltalálója Jack Kilby, a Texas Instruments mérnöke. Az integrált áramkörök képesek voltak egyszerre több feladatot használni. Felhasználásukkal tovább csökkent a számítógépek mérete. Különvált a hardver és a szoftver, megjelent a BASIC programozási nyelv és megjelentek az első grafikus monitorok. Elterjedtek a nyomtatók, sornyomtatók és a 70-es évek végén megjelent a digitális egér. A gépek már másodpercenként 106 műveletre voltak képesek
és a számítógépek ára tovább csökkent
Jellemző gépek: IBM 360, 370; PDP 11 Negyedik generáció A negyedik generáció a mikroprocesszor feltalálásával kezdődik. A mikroprocesszor elterjedésével a gépek mérete ugyancsak tovább csökken, beindul a miniatürizálás. A processzorok teljesítménye exponenciálisan nő. 1973-ban feltalálták a winchestert, azaz a merevlemezt.
1974-ben az MITS bemutatta az Altair-t, amin többek között Bill Gates is dolgozott .
Az 1970-es évek végén az IBM piacra dobta az első személyi számítógépet, az IBM PC-t, késöbb az Apple, ill. más nagyobb cégek is gyártani kezdték
1989-ben az Apple bemutatja a Macintosh-t
1992-ben az Intel bemutatott egy új mikroprocesszort, a Pentium-ot
Késöbb elterjedtek a számítógépes hálózatok, a LAN és az internet. Ötödik generáció Ide tartoznak a mai számítógépek. Napjainkba már a nem Neumann-elvű gépek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek fő célja, hogy a számítógépek mesterséges inteligenciával rendelkeznek. Vége
Full transcript