Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Griekenland

Prezi over Griekenland
by

Aline de Lombaerde

on 20 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Griekenland

Griekenland :) geografisch
Provincies/departementen
belangrijke en mooie steden
cultuur
toerisme
bezienswaardigheden
eten en drinken
geschiedenis
geloof
politiek
Producten en industrie
economie Inhoud De geografische ligging Steden Belangrijke en tegelijk mooie steden Athene
Piraeus
Thessaloniki
Larissa
Volos
Sparta Provincies, departementen van Griekenland Attika
Athos
Epirus
Kreta
Peloponnesos
Thessalië
Centraal-Griekenland
West-Griekenland
Centraal-Macedonië
Oost-Macedonië & Thracië
West-Macedonië
Noord-Egeïsche eilanden
Zuid-Egeïsche eilanden
Ionische eilanden hoofdstad: Athene steden: * Athene
* Oost-Attika
* West-Attika
* Piraeus Autonome regio die
direct onder de
Grieks-orthodoxe
Kerk valt. hoofdstad: Ioninna Steden: * Arta
* Ioninna
* Preveza
* Thesprotia hoofdstad: Iraklion Steden: * Chania
* Iraklion
* Lassithi
* Rethimnon hoofdstad: Tripoli Steden: * Arcadia
* Argolida
* Korinthe
* Laconië
* Messinia hoofdstad: Larissa Steden: * Karditsa
* Larissa
* Magnesia
* Trikala hoofdstad: Lamia Steden: * Boeotië
* Euboea
* Evrytania
* Fokida
* Fthiotis hoofdstad: Patras Steden: * Achaea
* Etolia-Akarnania
* Ilia hoofdstad: Thessaloniki Steden: * Chalcidice
* Imathia
* Kilkis
* Pella
* Piëria
* Serres
* Thessaloniki hoofdstad: Komotini Steden: * Drama
* Evros
* Kavala
* Rodopi
* Xanthi hoofdstad: Kozani Steden: * Florina
* Grevena
* Kastoria
* Kozani hoofdstad: Mytilini Steden: * Chios
* Lesbos
* Samos hoofdstad: Korfoe Steden: * Korfoe
* Kefalonia
* Lefkada
* Zakynthos hoofdstad: Rodos Steden: * Cycladen
* Dodekanesos Hoofdstad van Griekenland
Meest bezochte toeristische bestemming van het land belangrijke havenplaats
Logistiek hart van het land Belangrijke havenstad
Wat betreft grootte tweede stad van Griekenland Een van de grootste steden van Griekenland
Hoofdstad van Thessalië Een van de grootste steden van Griekenland In de Myceense periode was Sparta een belangrijk cultuurcentrum.
De Spartanen stonden bekend om de buitengewoon sobere en harde opvoeding die zij kregen.
Zonder de aanwezigheid van het naburige Mystrás, werelderfgoed, zouden er waarschijnlijk zelden of nooit toeristen komen, want ook het plaatselijk museum bevat geen bijzondere vondsten. Belangrijke havenstad
Wat betreft grootte tweede stad van Griekenland cultuur
tradities
bijgeloof
kunst
muziek
toneel
familieleven Cultuur Tradities Bijgeloof Dinsdag de 13e is de ongeluksdag in Griekenland.
Het is een slecht voorteken als 2 mensen tegelijk hetzelfde zeggen, dat is een voorteken van ruzie. Als je toch allebei hetzelfde zegt los je dat op door meteen piase kokkino te zeggen, (=raak rood aan.) Als je daarna iets roods aanraakt is er niks meer aan de hand.
Het Griekse bijgeloof zegt dat je zou ruzie krijgen als je iemand rechtstreeks een mes aangeeft. Daarom leggen ze het mes eerst op tafel, zodat de ander het mes van tafel kan pakken.
Als je op dezelfde dag een zwarte kat en een priester tegenkomt brengt dat ongeluk. verloving, trouwen, doop
carnaval
pasen, kerstmis, oud en nieuw
28/10 nationale gedenkdag
1/1 Heilige Vasilios
Agios Nikolaos (sinterklaas)
epifani (drie koningen) Cultuur Kunst Muziek Rebètika, de teksten gaan over (verloren) liefde, de ellende van het bestaan. De bouzouki, de baglamas (Griekse luiten) waren de instrumenten binnen dit genre.
Nisiótika, liederen van de eilanden gaan over zeevaart, visserij, de liefjes van zeelieden.
Epirótika, liederen uit Epirus. Vaak treurliederen. Voorwerpen en plaatsen uit de geschiedenis
Allerlei musea
klassieke tragediën in eeuwenoude amfitheaters
Zang en ballet en volksdansen (vb Zorba, Sirtaki) Cultuur Toneel Familieleven Familie staat centraal, wanneer een van de ouders sterft, is het in Griekenland gebruikelijk dat een van de kinderen dan bij de ander intrekt om voor het gezin te zorgen. Met de hele (schoon)familie onder een dak is in Griekenland ook niets vreemds. in Griekenland is het theater ontstaan Toerisme Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor Griekenland. Dat maakt het land echter ook kwetsbaar omdat toeristen vaal niet loyaal zijn aan een bepaald land en omdat in tijden van recessie het toerisme vaak flink te lijden heeft onder het afnemen van de bestedingen onder consumenten. Omdat de meeste toeristen die Griekenland bezoeken per vliegtuig het land binnenkomen is het land ook afhankelijk van de prijzen voor vliegtickets. Hoge brandstofprijzen, dalende concurrentie onder de luchtvaartmaatschappijen en dure landingsrechten zijn enkele van de factoren die de prijzen voor vliegtickets flink kunnen doen opdrijven. Eten en drinken De Griekse keuken heeft veel invloeden van die van de Turken ondergaan
De Grieken eten zelf het liefst buiten de deur
Ze drinken vaak Ouzo (alcohol). Ouzo heeft een alcoholpercentage tussen de 40 en 44% en smaakt naar anijs. Het wordt vaak puur, met ijsblokjes of met water gedronken. De fles Ouzo hoor je niet in de koelkast te bewaren, er kunnen dan kleine kristalschilfers in komen. Bezienswaardigheden: steden Kreta grootste eiland en wat betreft aantal toeristen grootste zonbestemming van het land Mount Olympus populair wintersportgebied Rhodos stad prachtige Middeleeuwse binnenstad Meteora streek in Thessalië vol kenmerkende kloosters die op hoge rotspilaren gebouwd zijn Korfoe belangrijke toeristische bestemming Rhodos belangrijke toeristische bestemming Kos belangrijke toeristische bestemming Samos Zakynthos Lesbos Santorini belangrijke toeristische bestemming belangrijke toeristische bestemming belangrijke toeristische bestemming belangrijke toeristische bestemming Bezienswaardigheden: mooie plaatsen en dingen Delphi belangrijke archeologische plaats Akropolis van Athene beroemdste en meest bezochte akropolis van het land Vlindervalei valei Petaloúdes op Rhodos die het leefgebied vormt van duizenden vlinders Samariakloof langste kloof van Europa; de wandeling van maar liefst 16 kilometer is erg populair onder wandelaars Tempel van Hephaistos gelegen in Athene en één van de best bewaarde tempels uit de Griekse Oudheid Mystras laat-Byzantijnse spookstad gelegen vlak bij Sparta Knossos opgravingen van een voormalig Minoïsch paleis op Kreta Dodona oudste heiligdom van Griekenland en na Delphi belangrijkste orakelplaats. Het gerestaureerde theater van Dodona wordt in augustus gebruikt voor een ruim opgezet zomerfestival fietsen op Kos als één van de weinige eilanden in Europa is Kos een uitermate geschikt eiland om te fietsen stranden Griekenland telt maar liefst zo'n vierhonderd blue flag beaches Geschiedenis Griekenland heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de kunst, cultuur en architectuur van Europa. In de Griekse hoofstad Athene vind je de belangrijkste bezienswaardigheden uit de Griekse oudheid. Het gebied groeide uit tot een mengsel van onafhankelijke stadstaten, waarvan velen kolonies in het Middellandse Zeegebied vestigden. De klassieke Griekse cultuur, die rond Athene wordt gecentreerd, bereikte zijn hoogtepunt in de vijfde eeuw voor Christus alvorens de Griekse stadstaten werden verenigd met de Macedonische gebieden door Philippus II van Macedonië in 338 v.Chr. Het gebied werd later beheerst door de Romeinse en Byzantijnse imperia, waarin de Griekse cultuur een prominente rol speelde, alvorens het onderdeel werd van het Ottomaanse imperium (1456).

In 1829 bereikte Griekenland zijn onafhankelijkheid en vestigde een constitutionele monarchie. Er volgde een militaire staatsgreep in 1967 en een democratische republiek werd gevestigd in 1974.

Griekenland is sinds 1952 lid van de NAVO en sinds 1981 van de Europese Unie.

Griekenland was in 1985 het toneel van hevige rellen nadat de politie Michalis Kaltezas doodschoot. Deze situatie herhaalde zich in december 2008 toen Alexandros Grigoropoulos door de politie werd gedood. Geloof De overgrote meerderheid van de Grieken behoort tot de Grieks-orthodoxe Kerk, die krachtens de grondwet van Griekenland een bevoorrechte positie inneemt. Niettemin wordt godsdienstvrijheid erkend door de grondwet.

De islam in Griekenland wordt door zowel een autochtone minderheid (de moslimminderheid van Griekenland) als immigranten aangehangen. Ongeveer één procent van de inwoners van Griekenland is moslim. Andere religieuze minderheden zijn de Sefardische Joden, de katholieken en verschillende kleine protestante gemeenschappen. Ongeveer 0,02% van de bevolking hangt het Hellenisme aan, een herleving van de Griekse mythologie.

Tot Griekenland behoort de autonome monnikenstaat Athos. Politiek Griekenland is een parlementaire democratie, is lid van de NAVO en maakt deel uit van de EU. Aan het hoofd staat een president. Politiek wordt in Griekenland met hartstocht in het parlement bedreven. Staatshoofd is de president, die door het parlement voor een periode van vijf jaar gekozen wordt en één keer herkiesbaar is. De president benoemt en ontslaat de premier. Ook het parlement mag hij ontbinden en in noodtoestanden kan hij wetten per decreet uitvaardigen. Zijn functie is verder grotendeels ceremonieel, want hij heeft als staatshoofd geen uitvoerende macht. Deze macht ligt bij de Raad van ministers die daarover verantwoording aflegt aan het parlement. Producten en industrie Van oudsher is Griekenland een agrarisch land. Bossen werden gekapt om weidegronden en akkerland te krijgen. Tegenwoordig verbouwt men er maïs, tabak, katoen en tarwe.

Fruittelers oogsten vooral druiven, olijven en citrusvruchten. Tomaten, watermeloenen en suikerbieten worden er ook veel verbouwd. Belangrijke exportproducten zijn olijven, olijfolie, krenten, wijn, tabak en fruit.

Industrie is er vooral rondom de grote steden Athene en Thessaloniki. De scheepvaart is nog steeds belangrijk, al liggen veel schepen werkloos in de baaien van de eilanden. Tot halverwege de vorige eeuw was Griekenland een sterk agrarisch land. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het land omvangrijke economische steun en kwam de industrialisatie op gang.

Het grootste succes boekten de Grieken in de toeristenindustrie: het land ontwikkelde zich tot een top-bestemming. In 2003 werd Griekenland door 12 miljoen toeristen bezocht.

Toch is het toerisme niet (meer) de grootste leverancier van buitenlandse deviezen. Dat is de scheepvaartindustrie. Ongeveer 20% van alle schepen ter wereld is eigendom van Griekse rederijen. In 2004 waren die goed voor 7,8 miljard euro aan buitenlandse deviezen, tegen 6,9 miljard euro uit het toerisme.

Die schepen varen echter niet allemaal onder Griekse vlag. Dat komt door een regeling die bepaalt dat het grootste deel van de bemanning op een schip onder Griekse vlag uit Grieken moet bestaan. En reders kiezen liever voor goedkopere arbeidskrachten dan de Grieken.

De belangrijkste overige takken van industrie zijn textiel, levensmiddelen, tabak en chemie. De meeste industrie is geconcentreerd rond de twee grootste steden, Athene en Thessaloniki. Om de groei van Athene af te remmen, is vestiging van nieuwe industrie in het Attiki-bekken nu verboden. In plaats daarvan probeert de overheid de industrie in middelgrote steden te bevorderen. Economie
Full transcript