Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

APORTACIONS DEL MÓN MUSULMÀ

No description
by

Natalia Viñola Jordano

on 11 November 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of APORTACIONS DEL MÓN MUSULMÀ


La gastronomia de l'al-Ándalus és coneguda per les referències literàries de certs escriptors com Ibn Razin al-Tuyibi, metges de l'època com al-Gafiqi que descriu la forma de cuinar els aliments en un tractat d'oftalmologia. No obstate existeix una àmplia documentació en tractats monogràfics on es detallen els processos de cocció, guisat... dels aliments i els costums associats al seu consum.
MEDICINA
La medicina va atreure molt als musulmans. El nombre de metges famosos i de tractats era considerable. Durant diversos segles els treballs de Rhases, Avicena, Abul Cassis i Ibn Zohar, van ser la base dels estudis mèdics en totes les universitats europees. Un dels manuals mèdics tiro pels musulmans: Havi, que consta de la primera descripció d'alguna febre eruptivas com la verola. Al Razi va introduir en farmàcies l'ús de purgantes suaus i la utilització d'aigua freda en cas de febre persistent. A ell s'atribueix també la invenció del sedal, que utilitzava amb molta freqüència. Els treballs d'Al Razi van ser traduïts i publicats en diverses ocasions. Avicena també va ser un metge que va aportar molt. També van tenir importància les obres quirúrgiques de Abulcassis.
AGRICULTURA
L'agricultura estava dedicada a la producció de llegums, fruiters de plantes orientals (arròs, canya de sucre, moreres per la cria de cucs de seda, tarongers..) que de mica en mica, i a través de la Península Ibèrica arribarien a l'Occident. D'altra banda van estendre les tècniques de regadiu, mitjançant sínies i molins.
GASTRONOMÍA
ASTRONOMÍA
En la ciència de l' Al- Àndalus l'astronomia aconsegueix un gran avanç, se centra fonamentalment en l'elaboració de precises taules astronòmiques, mètodes geomètrics i trigonomètrics i l'elaboració d'instruments de mesura.
Una de las ciencias relacionadas con la astronomía que sufrió de un avance en el Al-Ándalus fue la gnomónica.
INVENTS MUSULMANS
LÈXIC
MOLTS DELS INVENTS QUE ACTUALMENT ENS ENVOLTEN VAN SER CREATS PER MULSULMANS, AIXÒ VA CONTRIBUIR A QUE EL MÓN SIGUI TAL I COM EL CONEIXEM AVUI. LA NOSTRA CULTURA ÉS COM ÉS GRÀCIES A AQUESTES APORTACIONS. SENSE ELLS RES SERIA EL MATEIX.
APORTACIONS DEL MÓN MUSULMÀ
CAFÈ
RESPALL DE DENTS
UNIVERSITAT
CIGONYAL
ÀLGEBRA
PLUMA
ÒPTICA
MOLÍ DE VENT
HOSPITAL
DESTILACIÓ
L'àlgebra és una de les principals branques de les matemàtiques. L'àlgebra es pot considerar com una generalització i extensió de l'aritmètica. El terme prové de l'àrab al-jabr i significa "restauració", i és part del títol d'un tractat de l'any 830 escrit pel matemàtic persa Al-Khwarazmí:Llibre condensat del càlcul per restauració i reducció.
El nostre vocabulari actual provè gairebé dels tot dels musulmans. Aquí teniu exemples :
La influència de l'article /al/
Anteposat a substantius va ser patent.

Així que , l'àrab va deixar el sufix / -í / Per formar gentilicis i adjectius :
andalusí, muladí
Els hospitals tal com els coneixem avui en dia, amb sales i centres d'ensenyament van néixer a Egipte al segle IX . El primer centre mèdic d'aquestes característiques va ser l'Hospital de Ahmad ibn Tulun fundat en l'any 872 al Caire . L'hospital de Tulun oferia assistència sanitària gratuïta a tot aquell que ho necessitava ; una política basada en la tradició islàmica de la cura dels malalts. Des del Caire , aquesta classe d'hospitals es van expandir per tot el món musulmà.

Si , és estrany , però els musulmans, que té prohibit prendre alcohol per la seva religió , van aconseguir destil·lar no només l'alcohol si no qualsevol altra cosa amb els seus invents.

És conegut que els grecs ja destil·laven al segle 1, però la capacitat de destil·lar alcohol a partir del vi és un invent del segle X i va ser àmpliament utilitzat en perfumeria i en medicina , Jabir ibn Hayyan és un concido alquimista va tenir gran participació en la destil·lació , àcid nítric , hidroclorídrico , cristal·lització, etc. que es fan servir avui en dia .
Cal destacar al filòsof Abu Yûsuf Al Kandi. A través dels descobriments dels grecs, va afegir-hi noves teories, es va concentrar en els fenòmens de la llum, i va escriure un llibre anomenat ‘Ilm Al Manâdhir. Tot i així, van ser molts musulmans els que van evolucionar en el camp de l'òptica.
Va ser un francés qui va pensar d'aprofitar la força del vent i construir el que avui coneixem amb el nom de molí de vent en Europa. Val a dir, però, que ell no ho havia inventat, ell s'ho havia copiat dels àrabs. Va ocórrer que aquest francés se'n va anar a Orient Pròxim a lluitar contra els musulmans. I allí en va veure de molins de vent, i en tornar a França en va construir un i després tota Europa ho va copiar.
Astronoms de l'època
Alguns dels astrònoms andalusíes són: Ibn Aflah gran estudiós dels savis grecs, la seva obra més coneguda (Llibre d'Astronomia); o Ibn Jalaf, que va desenvolupar un tipus de projecció astronòmica (segle XI).
Molts dels fonaments dels autòmats moderns van ser usats per vegada primera al món musulmà, incloent el revolucionari sistema de connexió per cigonyal i biela. Convertint els moviments rotatoris a moviment linear, el cigonyal permet l'elevació d'objectes pesats amb relativa facilitat. Aquesta tecnologia, descoberta per Al-Jazarí al segle XII, es va estendre pel món sencer facilitant la creació d'invencions com la bicicleta o el motor de combustió interna.


L'any 859 una jove princesa anomenada Fátima al-Fihri va fundar la primera universitat expenedora de graduats a Fes, el Marroc. La seva germana Miriam va fundar una mesquita adjacent i unint tots dos complexos es va crear la Universitat i Mesquita al-Qarawiyyin. 1200 anys més tard la universitat segueix funcionant. Salim al-Hassani (autor del llibre: “1001 invents, la història oblidada de 1000 anys d'herència musulmana”) posa l'accent a recordar que l'ensenyament està en el nucli de la tradició islàmica i que la història de les germanes al-Fihri hauria d'inspirar a les joves dones musulmanes de tot el món.
El primer lloc en el qual es va preparar la beguda preferida d'occident avui dia va ser al Iemen al voltant del segle IX . En els seus primers dies, el cafè va ajudar als sufís a mantenir-se desperts durant les nits de devoció . Més tard un grup d'estudiants el va portar fins al Caire , i molt aviat aquesta " injecció de espabilina " es va estendre per tot l'imperi. Al segle XIII va arribar Turquia, però a Europa no comencem a bullir les seves llavors fins al segle XVI , quan un mercader venecià les va portar a Itàlia per primera vegada.

Segons Hassani , el profeta Mahoma va popularitzar l'ús del primer raspall de dents voltant de l'any 600. Usant una branqueta de l'arbre del arac , es va netejar les dents i va refrescar el seu alè . En l'actualitat s'empren substàncies similars a les d'aquest arbre a la pasta de dents .
La pluma va ser inventda pel sultan d' Egipte al 953 després d'exigir una pluma que notaques les mans o la roba. És va possar tinta en un dipósit i la tina va recobrir la pluma per una combinació de gravetat i acció capilar.
Full transcript