Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Echilibrul mecanic

No description
by

Andreea Trifan

on 26 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Echilibrul mecanic

Echilibrul mecanic Def:Echilibrul mecanic este starea pe
care o are un sistem fizic ce nu se misca
fata de reperul ales. Conditie:Un corp este in echilibru daca nu are miscare de translatie sau de rotatie, rezultanta fortelor este zero si daca (in cazul echilibrului mecanic de rotatie) momentul fortei care roteste corpul intr-un sens, este egal numeric cu momentul fortei care roteste corpul in sens contrar. Miscarea de translatie apare daca , in timpul unei miscari punctele materiale ale corpului raman pe drepte paralele. Echilibrul Fata de un sistem de referinta , un corp poate fi in urmatoarele stari:
-echilibru mecanic stabil
-echilibru mecanic instabil
-echilibru mecanic indiferent
Echilibrul stabil este starea pe care o are un corp, care, odata scos din aceasta revine de la sine in pozitia initiala.
Un corp care se afla in starea de echilibru instabil este un corp ce nu mai revine la starea initiala daca este scos din ea.
Un corp suspendat intr-un punct ce coincide cu centrul de greutate pe aceeasi verticala este in starea de echilibru indiferent. Definitie Clasificare:
a) 1.Echilibrul mecanic de translatie
2.Echilibrul mecanic de rotatie
b) 1.Echilibru mecanic stabil
2.Echilibru mecanic instabil
3.Echilibru mecanic indiferent Un corp are miscare de rotatie , daca punctele materiale ale corpului se misca pe traiectorii care sunt cercuri concentrice centrate in punctul fix al corpului sau pe axa fixa a corpului (axa in jurul careia se poate roti corpul). Marimea fizica ce masoara efectul de rotatie produs de actiunea unei forte asupra unui corp se numeste momentul fortei (Mf).
bf=bratul fortei <b>si=m
Mf=F * bf
<Mf>si=<F>si * <bf>si=<Mf>si=N*m *Un corp aflat deasupra centrului de greutate pe aceeasi verticala si aflat pe o suprafata concava este in starea de echilibru stabil.*Un corp suspendat intr-un punct aflat sub centrul de greutate pe aceeasi verticala si pozitional pe o suprafata convexa este in starea de echilibru instabil.
*Un corp pe o suprafata orizontala plana se afla in starea de echilibru indiferent. ! ***Un corp care are o suprafata de sprijin, este in starea de echilibru mecanic , daca verticala care trece prin punctul de aplicatie al suprafatei de sprijin o intersecteaza. Greutatea G=m*g
g=9,8 N/g Prin definitie , centrul de greutate este punctul de aplicatie al fortei de greutate.
Full transcript