Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Model Geocèntric

No description
by

on 24 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Model Geocèntric

Model Geocèntric
És aquell que col·loca el planeta Terra immòbil en el centre de l'univers, i la resta dels planetes, el Sol i les estrelles girant al seu voltant. Aquesta creença fou habitual en la Grècia antiga i a la Xina i va ser subtituida pel model Heliocèntric. La teoria va ser formulada per Aristòtil al segle IV aC i completada per Claudi Ptolomeu el segle II
Model Heliocèntric
És el model cosmològic segons en el qual el Sol és el centre de l'univers i tots planetes orbiten al seu voltant.
Va ser proposat per primera vegada a l'Antiga Grècia per Aristarc de Samos, com a resposta al model geocèntric. Nicolau Copèrnic, va ser motiu d'una important disputa amb el model geocèntric. Finalment, l'heliocentrisme es va imposar.
Aristòtil
Aristóteles va deduir amb acert que la Terra era esférica:
1-A partir de l'ombra circular que la Terra proecta sobre la Lluna en un eclipsi de Lluna.

2-Observant que els vaixells desapareixen en l'horitzó ocultant primer el seu casc i després les veles, fet que indica que la superfície de la Terra està corbada.

3-Comprovant que certes constel·lacions, en un mateix moment, no podien ser observades en latituds diferents de la Terra, indicant que la superfície de la Terra està corbada.


MODELS DE L'UNIVERS
Aristarc
Era un astrònom i matemàtic grec. Ell és la primera persona que proposa el model heliocèntric. Sabem per citacions, que Aristarc va escriure un llibre en el qual va avançar una hipòtesi alternativa del model heliocèntric.Aquesta nova representació del sistema astronòmic va ser, en l'antiguitat, severament criticada. La idea que la Terra es movia resultava inacceptable i pareixia estar en contradicció amb el sentit comú i amb les observacions quotidianes. A més la hipòtesi es contraposava directament a les doctrines filosòfiques clàssiques, segons les quals la Terra havia de tenir un paper especial respecte als altres cossos celestes i el seu lloc havia de ser el centre d'Univers.
Ptolemeu
La seva aportació fonamental va ser el seu model de l'Univers: creia que la Terra estava immòbil i ocupava el centre de l'Univers, i que el Sol, la Lluna, els planetes i els estels giraven al seu al voltant. Malgrat això va tractar de resoldre geomètricament els dos grans problemes del moviment planetari:
-La retrogradación dels planetes i el seu augment de lluentor mentre retrogradan
-La diferent durada de les revolucions siderals
Copèrnic
Va ser el primer astrònom a formular un àmplia cosmologia heliocèntrica que va desplaçar la Terra com a centre de l'Univers. La teoria de Copèrnic contradiu la cosmologia i la física de Ptolomeu, així com la filosofia d'Aristòtil. Així mateix, vulnera els ensenyaments continguts a les Escriptures sobre la immobilitat de la Terra i el moviment del Sol. Copèrnic conserva, de totes maneres, alguns elements de l'antic sistema, com és la idea de les esferes sòlides o l'esfera dels fixos.
Big Bang
És el model cosmològic de l'Univers que considera que aquest s'ha expandit fins al seu estat actual a partir d'una condició primigènia en la qual existien unes condicions d'una infinita densitat i temperatura. Càlculs més recents indiquen que l'hidrògen i l'heli havien sigut els productes primaris del Big Bang.
Galileu
Va tenir un paper important durant la revolució científica. Va millorar el telescopi, i per tant, l'observació astronòmica, i va donar suport a la teoria heliocèntrica de Nicolau Copèrnic. De vegades, se l'anomena "el pare de l'observació astronòmica".El 1604, a causa de l'aparició d'una nova, Galileu disputà amb els filòsofs que sostenien la tesi d'Aristòtil sobre la immutabilitat del cel. El 1609 s'assabenta de la invenció del telescopi per part de l'holandès Hans Lippershey i decideix construir-se el seu propi telescopi, diferent del dels Països Baixos i aplicar-lo a l'observació dels cels. Al final de 1609, Galileu tenia un telescopi de 20 augments que li permetia estudiar els cràters de la Lluna i distingir els estels de la Via Làctia. Descobreix quatre satèl·lits de Júpiter (els satèl·lits galileians). Descobriment que li serà disputat per Simon Marius. Publica els seus descobriments el 1610, cosa que provocà grans controvèrsies perquè els altres científics no disposaven de telescopis que poguessin confirmar les seves observacions.

Full transcript