Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mitochondrium

No description
by

arie ramp

on 22 November 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mitochondrium

Energie
Productie
Wat is acetyl coenzym A
Omdat mitochondriën de cel van energie voorzien, is er een verband tussen de energiebehoefte van een cel en het aantal mitochondriën per cel.

Tijdens de afbraak van energierijke stoffen zoals vetten en glucose wordt acetyl-coenzym A geproduceerd.

In mitochondriën worden bij de citroenzuurcyclus energierijke elektronen onttrokken aan dit acetyl-coenzym A.
Vervolgens gebruiken de mitochondriën deze energierijke elektronen om tijdens de oxidatieve fosforylering ATP, NADH en FADH2 te produceren. Met name ATP is een belangrijke energiebron voor zeer veel reacties in de cel.
REDOX en elektronen
De redoxenergie uit NADH en FADH2 wordt overgedragen aan zuurstof (O2) in verschillende stappen via de elektronentransportketen. Deze energierijke moleculen worden geproduceerd binnen de matrix via de citroenzuurcyclus, maar ook geproduceerd in het cytoplasma door glycolyse. Eiwitcomplexen in de binnenste membraan (NADH-dehydrogenase, cytochroom c-reductase, en cytochroom c-oxidase) gebruiken de in kleine stapjes vrijkomende energie om protonen over de membraan te pompen (H+). Dit proces is efficiënt, maar een klein percentage van de elektronen kan voortijdig zuurstof reduceren waardoor er zuurstofradicalen ontstaan, zoals superoxide. Dit kan leiden tot oxidatieve stress in de mitochondriën en kan bijdragen aan de daling van de mitochondriale functie en het wordt in verband gebracht met het verouderingsproces.
Als de protonconcentratie toeneemt in de intermembrane ruimte, is er een sterk elektrochemische gradiënt opgebouwd over de binnenste membraan. De protonen kunnen dan terugkeren naar de matrix via het ATP-synthesecomplex. Hun potentiële energie wordt gebruikt om ATP te synthetiseren uit ADP en anorganisch fosfaat (Pi).
Gist en mitochondria
Mitochondrium
het binnenste membraan
binnenmembraan:
De belangrijkste functie van de binnenmembraan is zorgen voor het verlopen van de elektronentransportketen van de oxidatieve fosforylering en het daarmee gepaarde protonenpotentiaalverschil. Deze protonendrijvende kracht zorgt hier dan voor productie van ATP.
Mitochondrium of Mitochondria
Een mitochondrion, mitochondrium meervoud mitochondriën of mitochondria is een staaf- of bolvormig celorganel, dat functioneert als energiecentrale van de cel. Een mitochondrion is meestal staafvormig en heeft een diameter van ongeveer 1 micrometer en is ongeveer 30 micrometer lang.
Intermembrane ruimte:
De intermembrane ruimte is de ruimte tussen de buitenste membraan en de binnenste membraan. Doordat de buitenste membraan vrij permeabel is voor kleine moleculen is de concentratie van kleine moleculen, zoals ionen en suikers in de intermembrane ruimte dezelfde als in het cytosol.
Binnenste membraan:
De binnenste mitochondriale membraan bevat eiwitten met vijf soorten functies:
eiwitten, die de redoxreacties van de oxidatieve fosforylering uitvoeren
ATP-synthase, dat de ATP-productie bevordert
specifieke transporteiwitten om o.a. ADP en ATP in en uit de matrix te vervoeren
eiwit-transportmachinerie
mitochondriale fusie en deling van eiwit
Dat de productie van ATP toch de belangrijkste rol is van mitochondriën blijkt uit het grote aantal eiwitten in het binnenste membraan en de matrix betrokken bij deze taak.
ATP-productie in het mitochondrium haalt zijn energie uit de oxidatie o.a. pyruvaat en NADH. Pyruvaat wordt met name in het cytoplasma gevormd door gedeeltelijke afbraak van glucose waarbij een beetje energie vrij komt, een proces dat bekendstaat als glycolyse. Voor de glycolyse is geen zuurstof nodig, het wordt daarom ook wel anaerobe dissimilatie genoemd.
Als er wel zuurstof aanwezig is kan het mitochondrium door aerobe dissimilatie het pyruvaat volledig afbreken tot water en koolstofdioxide. De productie van ATP uit glucose heeft een ongeveer 13 maal hoger rendement bij aerobe dissimilatie dan bij anaerobe dissimilatie.
Geschiedenis 1967 ondekte men dat mitochondria ribosomen bevatten. In 1968 ontstonden er methoden om mitochondriale genen te lokaliseren in gist compleet in 1976
http://www.bioplek.org/animaties/celademhaling/celademhaling.html
http://www.bioplek.org/animaties/celademhaling/citroenzuurcyclus.html
2-hydroxy-1,2,3-propaantricarboxylzuur
naam? IUPAC
https://create.kahoot.it/l/#quiz/b4219419-4519-411c-a7c4-f258d07a212b
Full transcript