Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

proiect

merceologie
by

Alina Violeta

on 13 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of proiect

UNIVERSITATEA HYPERION
BUCURESTI
Facultatea de Stiinte Economice

Mediul firmei DANONE

CUPRINS
I .Istoricul intreprinderii:
1.Anii aparitiei
2.Tipul intreprinderii
3.Misiunea,analiza S.W.O.T,strategii si tactici

II. Proprietatile generale alemarfurilor:
1.Proprietati fizice
2.Proprietati chimice
3.Proprietati psihosebzoriale
4.Proprietati tactile

III. Estetica marfurilor

IV. Marcarea marfurilor
1.Caracterizarea marcii
2.Protectia matcii
3.Importanta marcii

V. Eticheta marfurilor
1.Studiu de caz in etichetare

VI. Concluzii si propuneri

VII. Bibliografie

IV.Marcarea marfurilor

1.Caracterizarea marcii
Suntem o firma de produse lactate,cu multe sucursale in toata lumea,care doreste prin produsele sale ce contin ingrediente atent selectionate sa imbunatatim sanatatea si calitatea vietii consumatorilor.
1.Anii aparitiei
1919 – Isaac Carasso produce pentru prima dată iaurtul Danone folosind fermenţi lactici
selecţionaţi de Institutul Pasteur din Paris.
1942 – Se infiinteaza Compania Dannon SUA.
1958 – Danone instaleză în Franţa cea mai modernă linie de producţie din Europa, producând 20.000 borcane zilnic.
1990 – Grupul Danone se extinde în Europa Centrală şi de Est, dar si in zona Asia – Pacific.
1994 – se extinde si in America de Sud.
3.Misiunea,analiza S.W.O.T,strategii si tactici
Danone isi propune sa aduca sanatate prin alimente unui numar cat mai mare de persoane.
"Una dintre principalele idei directoare ale Grupului Danone este aceea ca alimentele joaca un rol important in promovarea sanatatii si a starii de bine a fiecarei persoane. De aceea, suntem convinsi ca trebuie permanent sa imbunatatim calitatea nutritionala a produselor noastre, sa investim in cercetare si noi programe de dezvoltare si informare ce au drept scop principal, promovarea activitatii fizice si a unei diete variate, sanatoase si echilibrate
." Franck Riboud, Presedintele Grupului Danone

4.Proprietati tactile
Coagul de consistenţă fermă, cremos, fără bule de gaz, nu exprimă zer sau elimină max. 2 %; la rupere are aspect granular poros sau ca de portelan.
Coordonatori:

Conf. Univ. Dr. Georgeta Bărbulescu
Asist. Univ. Drd. Ovidiu Balint
Realizator:
Guguloi Alina-Violeta
Specializare: ECTS
An II , zi

BUCURESTI
2014

I.Istoricul Intreprinderii
“Danone”i-a nastere in Spania,orasul Barcelona urmand sa se extinda in Franta si SUA in urmatotii ani,iar apoi in toata Europa.
Carasso, cel ce infiinteaza marca, se lanseaza sub numele “Danone” vanzand iaurturile in farmacii,cu recomandarea medicului .
Fiind in cautarea unui nume ,Isaac Carasso se gandeste la DANON ,numele de alint al fiului sau Daniel,adaugand un "e" si astfel luand nastere marca DANONE

2.Tipul intreprinderii
Danone este cea mai mare companie producătoare de iaurturi din lume, fiind, de asemenea, un important producător de biscuiți și fulgi de ovăz (pentu micul dejun).
Danone este prezent în 120 de țări și este numărul 1 mondial în producția de iaurturi și numărul 2 mondial în producța de apă îmbuteliată.

III.Estetica marfurilor
La acest nivel obiectivul urmarit este corelarea posibilitatilor tehnologice cu elementele de arta astfel incat sa se obtina produse cu utilitate crescuta,care se disting prin originalitate si reusesc sa impresioneze prin valoarea lor artistica consumatorul.
2.Protectia marcii
In Romania, dreptul asupra unei marci este dobandit si protejat in baza prevederilor Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice („Legea 84”). Dincolo de dispozitiile privitoare la conditiile de inregistrare si de obtinere a protectiei unei marci, Legea 84 contine si prevederi referitoare la inregistrarea internationala a marcilor.

4.Analiza S.W.O.T
PUNCTE TARI:

-Puterea pe piata ( Grupul Danone este lider pe piata produselor lactate
-Produse diversificate
-Personal extrem de experimentat în
toata lumea


SLABICIUNI:

-Putini ani de experienta in manipularea unei companii globale in alimentatia pentru bebelusi
-Lipsa de experienta în politica lanturilor din Asia

OPORTUNITATI:

-Potential ridicat pe piata asiatica
-Experienta si succesul în industria alimentara pentru copii
-Extinderea rapida a comertului mondial, prin urmare, tarife mai mici pentru importurile si marja de profit în crestere


AMENINTARI:

- Posibilitatea de a creste pretul fortei de munca
-Aparitia unor noi companii
5.Strategii si tactici
La Danone, Umanismul, Deschiderea, Proximitatea si Entuziamul asigura fundamentul pentru o cultura organizationala unica. Modelul Danone este bazat pe ideea ca dezvoltarea umana si performanta economica se potenteaza reciproc.
Elaborarea planului de marketing incepe cu proiectarea organizatorica si de personal necesara pentru realizarea obiectivelor si strategiilor.Proiectarea planului de marketing se concretizeaza in proiectarea mixului de marketing

II.Proprietatile generale ale marfurilor
Proprietatile sunt insusiri sau atribute ale marfurilor care le dau o anumita utilitate in consum si au menirea sa satisfaca o nevoie sau sa aduca un serviciu consumatorului. Sunt determinate de materia prima utilizata si de procesele tehnologice prin care trec acestea. Sunt influentate pozitiv sau negativ de ambalare, pastrare si transport
Insusirile organoleptice care intereseaza specialistii din fermele de exploatare a animalelor de lapte si din industria alimentara,ca si comerciantii si consumatorii sunt urmatoarele:culoarea,,consistenta,mirosul,textura si gradul de impuritate.
1.Proprietati fizice
2.Proprietati chimice
Exemplu: Activia - Iaurt cu musli din cereale integrale
- Calorii (100g): 94kcal/ 398 kJ
- Grasimi saturate (100g): 1,8 g
- Sodiu (100g): 0,04
- Carbohidrati (100g): 13,7 g
- Fibre (100g): 0,2 g
- Zaharuri (100g): 12,5 g
- Proteine (100g): 3,6 g
- Alte informatii: Produsele noastre contin lapte pasteurizat, este laptele care nu contine germeni( acestia fiind distrusi in procesul de pasteurizare) si alte substante cum sunt zahar, faina de grau, oua, miere, ulei de rapita, amidon, arome, sirop de fructe, beta caroten/ E160,proteine din lapte, amidonmodificat/ E1422, fulgi de ovaz, fulgi de grau, stafide, mere, alune, migdale, arome, caramel simplu (colorant), fermenti selectionati din lapte,in functie de sortiment

3.Proprietati psihosenzoriale
Proprietatile psihosenzoriale au o importanta deosebita pentru marfurile alimentare deoarece determina alegerea si dezvolta apetitul pentru un anumit produs.Acestea tin de aspect,miros,gust si de cum sunt percepute ele de catre consumatori.
IV.Marcarea marfurilor
1.Caracterizarea marcii
Suntem o firma de produse lactate,cu multe sucursale in toata lumea,care doreste prin produsele sale ce contin ingrediente atent selectionate sa imbunatateasca sanatatea si calitatea vietii consumatorilor.

2.Protectia marcii
In Romania, dreptul asupra unei marci este dobandit si protejat in baza prevederilor Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice. Dincolo de dispozitiile privitoare la conditiile de inregistrare si de obtinere a protectiei unei marci, Legea 84 contine si prevederi referitoare la inregistrarea internationala a marcilor.
3.Importanta marcii
Rolul marcii(Danone) este de a ni se identifica produsele si de a se diferentia astfel de alte produse similare existente pe piata.
Clientii danone cunosc calitatea produselor si satisfactia pe care o vor avea consumandu-le datorita marcii ce ne reprezinta.

V.Eticheta marfurilor
1.Studiu de caz in etichetare
Scopul etichetarii este de a oferi consumatorilor informatiile necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa permita acestora sa aleaga produsele noastre ca fiind corespunzatoare exigentelor si nevoilor lor.
VII.Bibliografie
Sursa imagine:
http://www.google.ro/imgres?imgurl=&imgrefurl=http%3A%2F%2Fpovestidezahar.blogspot.com%2F2010%2F10%2Fintelesul-meu.html&h=0&w=0&sz=1&tbnid=YnZ1BDvSWm13zM&tbnh=179&tbnw=281&zoom=1&docid=YgMsA3Io9xHKOM&ei=cffPUv23JYfuswbBj4Ao&ved=0CA4QsCUoBA
VI.Concluzii si propuneri
VII.Bibliografie
Barbulescu,Georgeta: Merceologia generala, Editura Sun Grafic, Bucuresti;
Barbulescu, Georgeta: Burghelea, Cristina, Marketingul activitatilor din comert, turism si servicii, Editura Renaissance, Bucuresti, 2012 ;
http://www.danone.ro/
https://www.google.ro/search?q=imagini+eticheta+danone&client=opera&hs=hAz&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=mgDQUojnG-HnywPM8YHgDw&ved=0CDEQsAQ&biw=1366&bih=645
Sursa imagine
: https://www.google.ro/search?q=carte&client=opera&hs=eDz&channel=suggest&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UQHQUr7jM8O_ygPJ2YDgCQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=645
http://ro.wikipedia.org/wiki/Danone
In viitor ne propunem ca marca noastra sa ramana lider pe piata produselor lactate.
Produsele lactate au un rol important in hranirea corecta si echilibrata a organismului. Mai multe studii despre concentratia de nutrienti corelata cu nivelul de energie generat le plaseaza alaturi de fructe si legume in ierarhia alimentelor dense in nutrienti si benefice pentru sanatate.
Sfarsit...
VA MULTUMESC PENTRU ATENTIE!!
Danone, deoarece sunt produse fabricate cu ingrediente atent selectionate,pentru ca noi,consumatorii sa fim multumiti de gustul bun si nutrientii adusi organismului.
Sustimen ideea:"Minte sanatoasa in trup sanatos!"

Sue
:https://www.google.ro/search?q=strategii&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=GgLUUr-nOObGyQO4moCIBQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1368&bih=632#facrc=_&imgrc=Se5UegGJYWh8dM%253A%3BAVSJ3Qgsj4UOIM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.energiabanilor.ro%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F03%252Fstrategii-energia_banilor.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.energiabanilor.ro%252Fafaceri-antreprenoriat%252Fpatru-strategii-pentru-o-afacere-de-succes%252F%3B1024%3B680
Imagine
:https://www.google.ro/search?q=danone&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ewPUUrLdJ6iuyAOW74GgBw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1368&bih=632#facrc=_&imgdii=_&imgrc=A2-f3B9owZNDSM%253A%3BPR5M20IHaA9azM%3Bhttp%253A%252F%252Fcontrolpublicidad.com%252Fuploads%252F2013%252F09%252FKEY-VISUAL-DANONE.png%3Bhttp%253A%252F%252Fcontrolpublicidad.com%252F2013%252F09%252F19%252Fdanone-por-una-vida-saludable%3B900%3B1171
https://www.youtube.com/
Proprietati si caracteristicile factorilor specifici productiei si post productie
Full transcript