Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

Melani Cvetkovska

on 18 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

Музички народни
жичани инструменти Кемане Кемане е гудачки инструмент на
кој се затегнати три жици(струни) Канон Канонот е жичн инструмент.Има правилен трапезоиден корпус(форма). Ут Ут е инструмент со жичи од персиско-арапско потекло.Составен е од мешлесто-крушковидно тело, краток врат и глава Лахута Лахута е стар традиционален, албански, народен инструмент. Чифтелија Чифтелија е традиционален, албански, народен, жичан инструмент. Шаркија Шаркија е уште еден традиционален, албански, народен инструмент од групата на жичани инструменти. И тоа се дел од Македонските народни, жичани инструменти Тамбура Тамбурата е традиционален,
македонски, народен, жичан инструмент. Него го донеле Турците во Македонија околу 14-тиот и 15-тиот век. Тамбурата се изработува од липово, јаворово, крушково и друг вид на дрво. Таа е составена од три дела: корпус(тело), врат и глава. Тоа се изработува од едно парче дрво со три конструкциски делови: крутна(корпус), врат (шија) и глава, од ореово,јаворово или друго дрво. Најчесто се изработува од јаворово дрво. Трапезоидниот корпус е затворен со мала штица од смрека и козја кожа Изработен е од јаворово но и друг вид на дрво. Составена е од тело покриено со растегната кожа на предниот дел, долг врат и глава Таа е составена од три дела:труп,долг врат и глава Таа е составена од тело, врат и глава. Џура Саз Џура Саз е традиционален, турски, народен, жичан инструмент, најмал од семејството инструменти Баглама. Се изработува од дудинка, смрека,бука, орев или друг вид на дрво. Се состои од три дела тело, врат и глава.
Full transcript