Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Stiinta si tehnica in epoca moderna

Descoperiri ale Stiintei si tehnicii in epoca moderna
by

Stilpeanu Ruxandra

on 5 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Stiinta si tehnica in epoca moderna

Domenii de cercetare
-undele electromagnetice:germanul Hertz
-telegraful : Samuel Morse
-pila electrică(bateria)-Voltam
-becul electric,centrala electrică,tramvaiul,fonograful:
Thomas Edison
-aparatul de fotografiat,cinematograful:Lumière
-radioactivitatea:Marie Curie şi Pierre Curie
-vaccinul contra turbării:Louis Pasteur-1885
-vaccinul contra tuberculozei:Robert Koch
-teoria relativităţii timpului şi a spaţiului:A.Einstein
-legea conservării masei şi a energiei:La Voisier
şi Lomonosov
-teoria evoluţionistă:Charles Darwin
-primul puţ de petrol:descoperit în Pennsylvania
-mitraliera:Richard J. Gatling
-dinamita:Alfred Nobel
-dinamul:Zenobe Gramme
Principalele descoperiri şi invenţii

Marie Curie (n. 7 noiembrie 1867, Polonia d. 4 iulie 1934,Franța) a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel și singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie).
A introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie). Cu excepția fiicei sale Ève Curie (scriitoare), toți descendenții săi vor urma cariere științifice.
Marie Curie
Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm - d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost un fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin și Princeton. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.Cea mai cunoscuta formulă a lui Einstein este E=mc² , care cuantifică energia disponibilă a materiei.
Einstein a publicat peste 300 de lucrări științifice și peste 150 în alte domenii.

Albert Einstein
Charles Darwin (n. 12 februarie 1809, Shrewsbury, Shropshire - d. 19 aprilie 1882,lângă Beckenham, Kent) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă).
A observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”,toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, „Originea speciilor”, (1859).
Charles Darwin
-bicicleta:H.G.Lawson-automobilul:Gotlieb Daimler şi Karl Benz

-telefonul:Alexander Graham Bell
-undele radio:Guglielmo Marconi
-primul zbor în avion:fraţii Wilbur şi Orville Wright
Alfred Nobel (n. 21 octombrie 1833, Stockholm - d. 10 decembrie 1896, San Remo, în Italia; pronunție [al-fred no-bel]) a fost un chimist, inventator și om de afaceri suedez.
Printre altele, el a inventat dinamita și a întemeiat fundația ce oferă anual faimoasele Premii Nobel.
Alfred Nobel
Alexander Graham Bell (n. 3 martie 1847, Edinburgh, Scoția - d. 2 august 1922, insula Cap Breton, Canada) a fost un om de știință, inventator și, ulterior, industriaș american, care în anul 1876 a brevetat pentru prima dată în istorie un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite.
În transmițătorul sau microfonul lui Bell, undele sonore loveau o diafragmă flexibilă de care era atașat un magnet permanent. Diafragma și magnetul vibrau, iar efectul numit inducție electro-magnetică producea un curent variabil într-o bobină alăturată. Transmițătorul producea doar un semnal slab, fără mijloace de a-l amplifica.
Alexander Graham Bell
Thomas Alva Edison (n.11 februarie 1847- d.18 octombrie 1931) a fost un important inventator(1903 de brevete) și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX.
A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei - kinetoscopul.
Thomas Edison
Ştiinţa şi tehnica în epoca modernă
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea a avut loc o adevărată explozie a descoperirilor în toate domeniile.Biologia,fizica,electroteh-nica şi chimia,ştiinţele umaniste se îmbogăţesc acum cu realizări notabile.
Prestigiul omului de ştiinţă cunoaşte o creştere accentuată,pe măsura rezolvării marilor probleme apărute la cumpăna dintre secole.
Samuel Finley Breese Morse (n. 27 aprilie, 1791 – d.2 aprilie, 1872) a fost pictor și inventator american. A realizat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 și a inventat în 1838 alfabetul care-i poartă numele, folosit și în prezent.
Kinetoscopul
Fonograful
Auguste și Louis Lumière sunt copiii industriașului francez Antoine Lumière, proprietarul unei uzine de aparate de fotografiat. Cei doi erau fotografi de meserie.Cei doi sunt considerați inventatorii primului aparat de filmat și a primului aparat de proiecție cinematografică.
Louis Pasteur (n. 27 decembrie 1822, Dole — d. 28 septembrie 1895, Marnes-la-Coquette) a fost un om de știință francez, pionier în domeniul microbiologiei.
Robert Koch (n. 11 decembrie 1843, Clausthal, Saxonia Inferioară – d. 27 mai 1910, Baden-Baden) a fost un bacteriolog german. A studiat la Göttingen, avându-l ca profesor pe Jacob Henle care afirma în 1840 că rănile sunt infectate de niște organisme parazite.
creat de:Stîlpeanu Ruxandra Ilinca
muzică:Antonio Vivaldi-Winter(L'Inverno)-Four Seasons
Full transcript