Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Verpleegplan

No description
by

Lizzy van Tatenhove

on 20 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Verpleegplan

11 patronen van Gordon
Verpleegprobleem: decubitus
PES: verpleegkundige diagnose
SMART: verpleegdoel
Interventies
Evaluatie
Het verpleegplan
Gezondheidsbeleving en instandhouding
Voeding en stofwisseling
Uitscheiding
Activiteiten
Slaap en rust
Waarneming en cognitie
Zelfbeleving
Rollen en relatie
Seksualiteit en voorlichting
Stressverwerking
Waarden en overtuiging
Mevrouw Laag heeft een zware operatie gehad aan het hart. Ze moet hiervan lang revalideren en mag een lange periode niets doen. Hierdoor heeft zij decubitus ontwikkeld op de stuit. Bij het bewegen geeft mevrouw aan dat ze pijn ervaart en geeft ze een pijnscore van 8. Mevrouw beweegt zo min mogelijk en als zij beweegt, huilt ze.
Mevrouw Laag heeft pijn gerelateerd aan decubitus gekenmerkt door niet durven bewegen, huilen bij het bewegen en een pijnscore van 8.

Mevrouw zegt (s) binnen twee dagen (t) een maximale pijnscore van 4 (m) te willen hebben. ( a + r )

INTERVENTIES
 Mevrouw kan medicatie krijgen om de pijn te verzachten.
 Zorgen dat er een decubitusmatras aanwezig is en dat de druk- en schuifkrachten worden geminimaliseerd.

EVALUATIE
Productevaluatie: Het doel is behaald, mevrouw geeft een pijnscore van 4 aan.
Procesevaluatie : Mevrouw geeft in dag twee een pijnscore van 4 aan. Mevrouw vertelt dat zij een forse vermindering in pijn ervaart en voelt zich beter. Mevrouw heeft op de dag van interventie een decubitusmatras gekregen en vind dit fijn. De druk- en schuifkrachten zijn verminderd en de medicatie is aangeslagen. De medicatie wordt voortgezet om de pijn te minimaliseren.
Meneer Zeist heeft derdegraads decubitus. Meneer heeft drie maanden geleden last gekregen van decubitus. Meneer heeft een lange periode, 8 maanden, bedrust moeten nemen in verband met ziekte. Meneer heeft 8 maanden op de rug moeten liggen en heeft decubitus op de enkel ontwikkeld. Meneer is nu 1 jaar thuis. Meneer slaapt slecht door de decubitus, hij kan geen rust ervaren en hij verlies soms de hoop.
Meneer Zeist is angstig gerelateerd aan decubitus gekenmerkt door geen rust kunnen ervaren, slecht slapen en meneer vertelt dat hij de hoop soms verliest.

Meneer vertelt (s) binnen 2 maanden (t) minstens 6 uur per nacht (m) te hebben geslapen en zich zekerder voelt ten aanzien van de decubitus. ( a + r )

INTERVENTIES
 Overleg voeren met de behandelende arts om een psycholoog in te schakelen
 De leefstijl geleidelijk aanpassen aan een dagelijks ritme
 Medicatie geven om angst weg te nemen en waardoor meneer rustiger word

EVALUATIE
Productevaluatie: Het doel is behaald, meneer slaapt na twee maanden gemiddeld 7 uur per dag.
Procesevaluatie : Meneer vertelt na anderhalve maand elke nacht meer dan 5 uur geslapen te hebben en tegen de tweede maand gemiddeld 7 uur per dag geslapen te hebben. Daarnaast vertelt meneer dat hij baat heeft bij het bezoek van de psycholoog. Door het bezoek van de psycholoog voelt meneer zich minder angstig. Door de medicatie voelt meneer zich rustiger en kan meneer beter slapen.


Mevrouw Zwart zit in een sociaal isolement gerelateerd aan decubitus gekenmerkt door altijd binnen willen zijn, geen activiteiten willen ondernemen met anderen en geen zin hebben in het leven.

Mevrouw zegt (s) binnen een termijn van 6 maanden (t) contact te willen hebben met minimaal 4 personen (m) die zij van vroeger kent. ( a+ r )

INTERVENTIES
 Overleg voeren met de behandelend arts om een psycholoog in te schakelen
 Mevrouw aanmoedigen om zich verbaal en non-verbaal te uiten
 Positieve gedachten bij mevrouw ophalen

EVALUATIE
Productevaluatie: Doel behaald. Na 6 maanden heeft mevrouw contact gelegd met 4 mensen.
Procesevaluatie : Mevrouw vertelt na 6 maanden de contacten terug opgebouwd te hebben. Door naar de psycholoog te gaan, heeft mevrouw een beter zelfbeeld gekregen en durft mevrouw contacten te leggen. De decubitus is behandeld en is genezen. Mevrouw vertelt dat dit haar naast de psycholoog en de positieve aandacht van de verpleegkundigen en verzorgenden haar heeft geholpen om contact te durven leggen met anderen.

Mijnheer X is een man van 41 met een ernstige urinewegafwijking. Hij heeft een blaaskatheter. Door de druk van de katheterslang op het been is er eerstegraads decubitus ontstaan. Hij ervaart hierbij een pijnscore van 5 en heeft rode plekken op de plek waar de katheterslang op zijn been zit die niet weg te drukken zijn.
Mijnheer X heeft decubitus gerelateerd aan de druk van de katheterslang op zijn been. Dit wordt gekenmerkt door rode plekken die niet weg te drukken zijn en een pijnscore van 5.

P: Mijnheer X heeft decubitus
E: De druk van de katetherslang op zijn been
S: Rode plekken die niet weg te drukken zijn en een pijnscore van 5

Mijnheer X wil dat de decubitus binnen 4 weken (T) weg is (M) en dat zijn pijnscore van 5 omlaag gaat naar 1 (M).

Interventies:
- De verpleegkundige zorgt ervoor dat de katheterslang niet onder het been Mijnheer X ligt, om de druk van de katheterslang op het been te verminderen.
- De verpleegkundige zal elke dag de decubitus in de gaten houden of deze verminderd of juist verergerd.

Evaluatie:
Product: Na 4 weken was de decubitus van Mijnheer X volledig genezen. Mijnheer X had een pijnscore van 1. Het verpleegdoel is behaald.
Proces: De katetherslang heeft niet meer onder het been van Mijnheer X gelegen. De decubitus is elke dag in de gaten gehouden door de verpleegkundige.
Mijnheer X heeft een decubitus plek op zijn stuit, gerelateerd aan het coma. Deze kenmerkt zich door een grote blaar met gesloten blaardak op zijn stuit en een pijnscore van 9 bij het bewegen.

P: Decubitus
E: Het coma
S: Grote blaar op de stuit, pijnscore van 9 bij het bewegen

Mijnheer X zegt dat de decubitusplek na 2 maanden volledig is genezen, en na 2 weken zegt Mijnheer X dat zijn pijnscore bij het bewegen omlaag is gegaan van 9 naar 4

Interventies:
- De verpleegkundige zal ervoor zorgen dat de decubitusplek 2x daags wordt verzorgd
- Eiwitrijk dieet
- Pijnstillers geven

Evaluatie:
Product: Na 2 maanden was de decubitusplek volledig genezen. De pijnscore van mijnheer X was na 2 weken omlaag gegaan van 9 naar 3. Het verpleegdoel is dus behaald.
Proces: De verpleegkundige heeft elke dag 2x zijn wond verzorgd. Mijnheer X heeft gedurende 1 maand een eiwitrijk dieet gevolgd. Ook heeft Mijnheer X gedurende 4 weken pijnstillers gekregen.
Mevrouw X is zwanger. Er zijn ernstige complicaties opgetreden tijdens haar zwangerschap, en nu heeft ze gecontroleerde bedrust in het ziekenhuis. Tijdens deze bedrust is er decubitus ontstaan op haar stuit. Mevrouw X heeft een pijnscore van 8 en ze heeft een grote, open wond op haar stuit. Ze klaagt dat ze ’s nachts niet kan slapen, omdat ze zo veel pijn ervaart. Hierdoor is ze overdag erg duizelig en heeft ze hoofdpijn.
Mevrouw X heeft een verstoorde nachtrust gerelateerd aan decubitus. Deze wordt gekenmerkt door duizeligheid en hoofdpijn.

P: Mevrouw X heeft een verstoorde nachtrust
E: decubitus
S: duizeligheid en hoofdpijn

Mevrouw X zegt na 4 maanden dat de decubitus is gehalveerd, en dat haar pijnscore is verminderd van 8 naar 4.

Interventies:
- De verpleegkundige zal ervoor zorgen dat de stuit zo veel mogelijk wordt ontlast, en dat mevrouw X zo veel mogelijk op haar zij ligt in plaats van op haar rug.
- De verpleegkundige zal ervoor zorgen dat mevrouw X op een anti-decubitus matras ligt. Deze verkleind de druk op haar stuit, door de druk op de rest van haar lichaam te verhogen.
- de verpleegkundige zal de wond 2x daags verzorgen
- een eiwitrijk dieet

Evaluatie:
Product: Het verpleegdoel is gedeeltelijk behaald. De decubitus wond is gehalveerd, maar haar pijnscore is boven de 4.
Proces: Na de aangegeven 4 maanden was de pijnscore van mevrouw X verlaagd van 8 naar 5. De decubitus wond was echter wel gehalveerd. Het verpleegdoel is toen bijgesteld. Mevrouw X wilde dat haar pijnscore van 5 omlaag ging naar 4 binnen 2 weken.

Mevrouw Peters is een vrouw van 25 jaar, heeft anorexia en een verhoogde kans op decubitus. Ze was opgenomen in het ziekenhuis na het breken van allebei haar benen na een auto ongeluk. Doordat ze lang stil moest liggen op bed ontstond er 2e graads decubitus op haar stuit. Toen ze thuis kwam ervaarde mevr klachten bij het hebben van gemeenschap. Mevr ervaart hierbij een pijnscore van 7 en kan hierdoor geen gemeenschap hebben.

Mevrouw peters heeft last tijdens het hebben van gemeenschap gerelateerd aan decubitus op haar stuit gekenmerkt door een pijnscore van 7.

Mevrouw peters heeft na 3 maanden een verkleining van 2cm van de decubitus waardoor de pijnscore tijdens het hebben van gemeenschap onder de 4 is.

INTERVENTIES
-Wondbehandeling
-Wisselligging
-Een eiwitrijk dieet

PRODUCTEVALUATIE: Het doel is behaald omdat de decubitus met 2cm is verkleind.
PROCESEVALUATIE: De wondbehandeling is 3 maanden lang uitgevoerd. Wisselligging is 3 maanden uitgevoerd. Mevrouw heeft het eiwitrijke dieet alleen de eerste 2 weken toegepast. Hierdoor is het proces van de verkleining van de decubitus vertraagt. Mevrouw heeft daarentegen wel een verkleining van 2,0 centimeter van de decubitus. De pijnscore is hierdoor gezakt naar 4.
Mevrouw bos heeft last van decubitus op haar hielen en kan hierdoor niet goed meer lopen. Mevrouw gelooft niet dat ze decubitus heeft en zegt dat ze wel kan lopen. De decubitus op haar enkel verergerd hierdoor en wordt haar pijnscore hoger.
Mevrouw Bos heeft een erger wordende decubitus wond gerelateerd aan het niet geloven wat de ernst van de wond is gekenmerkt door een stijgende pijnscore.

Mevrouw Bos heeft na 5 maanden een verkleining van haar decubitus wond van 3,5 cm waardoor de pijnscore onder de 4 komt.

INTERVENTIES
-Een eiwitrijk dieet
-Een gesprek over de ernst van de decubitus
-Wondbehandeling

PRODUCTEVALUATIE: Het doel is behaald omdat de verkleining van de decubitus 3,5cm is.
PROCESEVALUATIE: Het gesprek over de ernst van de decubitus heeft indruk gemaakt op mevr Bos, hierdoor ging mevr minder lopen en lette goed op wat ze deed. De wondgenezing ging hierdoor sneller. Het eiwitrijk dieet is 2 maanden intensief gebruikt. De wondbehandeling is 5 maanden lang goed gedaan. Mevrouw had aan het einde van de 5 maanden een wondverkleining van 3,5cm. We zorgen dat mevrouw nog 2 maanden het eiwitrijk dieet weer gaat gebruiken om zo voor een optimale wondverkleining te zorgen.
Mevrouw de graaf heeft sinds haar ziekenhuisopname minder zin in de activiteiten die ze doet. Mevr. heeft tijdens haar ziekenhuisopname een 3e graads decubitus wond op haar stuit gevormd. Mevrouw geeft aan hierdoor continu pijnscore van 8 te hebben.
Mevrouw de Graaf heeft minder zin in de activiteiten die ze doet gerelateerd aan de decubitus wond op haar stuit gekenmerkt door een continue pijnscore van 8.

Mevrouw de Graaf geeft na 4 weken aan meer zin in het leven te hebben doordat ze zelf de dagelijkse activiteiten kan doen.

INTERVENTIES
-Wondbehandeling
-Wisselligging
-Medicatie
-Gesprek over haar gedachtes over het leven

PROCESEVALUATIE: het doel is behaald omdat mevrouw haar dagelijke activiteiten weer zelf kan uitvoeren.
PROJECTEVALUATIE: Na het gesprek heeft mevrouw goed meegewerkt aan de wondbehandeling en de wisselligging. Hierdoor ging haar zin in het leven weer omhoog en had ze minder last van haar wond.
Mevr. Z is 80 jaar oud en heeft een 4e graads decubitus wond op haar hiel. Mevr geeft aan dat ze dit heel erg vind stinken. Mevr. komt nooit van haar kamer af en wil zo min mogelijk mensen bij haar hebben op haar kamer.
P = Mevr. Z. heeft een schaamtegevoel.
E= Mevr. Z. heeft een stinkende decubituswond.
S= Mevr. Z. wil zo min mogelijk bezoek ontvangen en wil haar kamer niet af.

Mevr. Z. heeft een schaamtegevoel gerelateerd aan haar decubituswond die erg stinkt gekenmerkt door mevr. wil haar kamer niet af en wil zo min mogelijk bezoek ontvangen.

Mevr. Z. zegt na drie maanden dat ze minimaal 2 personen per dag wil ontvangen op haar kamer.

Interventies:
- Een luchtverfrisser op haar kamer wegzetten.
- Zorgen dat de wond regelmatig wordt gereinigd.
- Zorgen dat er goed naar mevrouw wordt geluisterd en met haar wordt gepraat over haar schaamtegevoel.
- Zorgen dat alle necrose tijdig verwijderd wordt, de wond gaat hierdoor minder stinken.

Productevaluatie: Het doel is behaald, want er zijn al meer dan 2 personen per dag bij haar geweest.
Procesevaluatie: Na drie maanden wil mevr. Z. al minimaal 2 personen per dag ontvangen, dit komt omdat haar schaamtegevoel is afgenomen.
Mevr. X is 82 jaar oud en heeft een decubitus wond 3e graads. Deze wond wil niet dichtgaan. Mevr. X. heeft een lage eiwitinname. Mevr. X. haar nieren zijn kapot en hierdoor plast ze de eiwitten uit.
P= Mevr. X heeft een eiwittekort
E= Mevr. X heeft kapotte nieren
S= De decubitus wond wil niet dichtgaan.

Mevr. X heeft een eiwittekort gerelateerd aan haar kapotte nieren gekenmerkt door de decubituswond die niet dicht wil gaan.

Mevr. X zegt na vier weken dat haar decubituswond 1 cm kleiner is.

Interventies:
- Mevr. X. eiwitrijke voeding geven zoals proteïne shakes.
- Zorgen dat mevr. X. elke week minimaal twee stukken vis eet.

Productevaluatie: Het doel is niet gehaald, want de wond is niet 1 cm kleiner.
Procesevaluatie: Mevr. X. heeft elke week twee stukken vis op en heeft proteïne shakes genomen, de wond is 0.8 cm kleiner.
Mevrouw Zwart heeft één jaar geleden haar been gebroken. Mevrouw heeft tijdens de revalidatie complicaties ondervonden. Het herstel van het been ging slecht, waardoor zij voor lange periode op bed moest liggen, hierdoor heeft Mevrouw decubitus ontwikkeld. Mevrouw ziet het niet meer zitten, omdat zij al een lange periode thuis zit en de wond niet wil genezen. Mevrouw wil geen leuke dingen ondernemen.
Mijnheer X heeft 6 maanden in een coma gelegegen. Tijdens dit coma heeft hij decubitus ontwikkeld op zijn stuit. Mijnheer X is ontwaakt uit zijn coma, maar hij klaagt over pijn tijdens het bewegen. De decubitus op zijn stuit is 2e graads. Er zit een grote blaar met gesloten blaardak. Mijnnheer X ervaart een pijnscore van 9 bij het bewegen.
Full transcript