Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Göra ditt partis budget

No description
by

Erik Permlid

on 17 September 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Göra ditt partis budget

Göra ditt partis budget
design by Dóri Sirály for Prezi
Detta är lika mycket samarbetslektion, svensklektion och SO-lektion som matematiklektion. Ni måste nu försöka komma överens inom partiet och visa att ni kan lösa uppgiften på ett bra sett.
Gruppindelning.
Skolan har sagt att man vill ha minst 700 Tottopiloner. Skolan vill ha mer pengar för att kunna anställa fler lärare, köpa nya böcker, nya datorer, nytt material bollar, ipads, musikinstrument etc. fixa till och bygga om skolorna så de blir nya och fina. De vill också kunna köpa in nya program online som barnen kan arbeta med samt åka på fler utflykter.
Räcker pengarna
Ni är alltså de fem största partierna i det lilla landet Tottopia
Ni har fått in 3000 Tottopiloner i skattepengar att spendera men kommer era pengar att räcka'?
Hur mycket pengar har vi i skatteintäckter?

Räcker pengarna?
Vilka partier hade ni gjort i klassen?

Vilka tillhörde vilken grupp?Nu ska ni bestämma hur ni ska fördela alla pengar som ni har i landet. Detta kallas skattepengar och det är dessa pengar som alla som jobbar betalar till landet för att landet ska kunna ha råd med exempelvis räddningstjänst (brandkår), polis, skola, vatten, vägar, sjukvård, försvar, bistånd, energi samt idrott och kultur.
Sjukvården har sagt att man behöver 800 tottopiloner. För att anställa fler sjuksköterskor och höja deras lön. Anställa fler läkare. Det finns inte tillräckligt med plats på sjukhuset så vi kan inte hjälpa alla sjuka. Detta har tyvärr lett till att några dött eftersom de inte fått hjälp i tid. Vi måste kunna erbjuda mer platser och bättre omhändertagande åt våra medmänniskor när de är sjuka.
Räcker pengarna?
Vägkontoret vill ha 300 för att kunna fixa till alla vägar. De håller på att gå sönder och är fulla med hål bussarna kommer inte fram. Dessutom behöver vi förbereda oss för vintern om det kommer mycket snö kommer detta kosta oss massvis med pengar.
Räcker Pengarna?
Vattenverken och reningsverken vill ha 200 Tottopiloner för att ni överhuvudtaget ska kunna ha dricksvatten i kranen och vatten att duscha i.
Räcker pengarna?
Polisen vill ha 500 Tottopiloner. Brottsligheten har ökat. Det har varit mycket vandalisering och hatbrott. Det har varit mycket oroligt och vi har inte haft varken tillräckligt med poliser eller fordon för att lösa alla brott men med en stark ökning från vår 300 Tottopiloners budget så tror vi att vi kan få bukt med alla dessa problem och göra vårt lilla land till en tryggare plats för alla. Det har också förekomit mycket droger vilket lett till många ungdomar blivit skadade för livet eller omkommit. Fler poliser på gatorna kan motverka detta.
Räcker pengarna
Räddningstjänsten vill ha 300 Tottopiloner För att kunna vara snabbt på plats och hjälpa till vid översvämningar, stormar och bränder eller andra olyckor behöver vi mer pengar än tidigare.
Räcker pengarna?
Idrott och kultur vill ha 300 Tottopiloner för att rusta upp och bygga nya fotbollsplaner och idrottshallar. En ishall önskas utav invånarna och nya ridhus med hoppanläggning och cykelvägar dit. Vi skulle också kunna fixa upp vårt museum och våra bibliotek och öppna nya fritidsgårdar att hänga på om vi fick mer pengar.
Räcker pengarna
Elverken vill satsa på ny hållbar energi som inte förstör miljön men behöver 500 Tottopiloner för det.
Får vi 500 så kan vi byta ut alla gamla kraftverk och utsläpsmonster som förorenar vår miljö. Istället kommer vi kunna bygga solceller. Luftburna vindkraftverk och satsa på vår allra senaste uppfinning elektriska växter.

Räcker pengarna?
Försvaret vill ha 200 Tottopiloner utifall att de blir krig. Vi måste kunna försvara oss om det blir krig och vi behöver minst 200 för att underhålla vårt nuvarande försvar.
Tottopia har alltid skänkt 100 Tottopiloner i bistånd till andra länder och det vore förödande att sluta ge pengarna. Massvis med människor världen över skulle inte ha någon mat eller något vatten och de skulle på så sätt dö.
Räcker pengarna?

Hur fördelarna pengarna? får alla som de vill? får någon mindre? får alla mindre? får någon inget? får någon mer?

När ni sedan skär ner i kostnad måste ni argumentera i varför. Skriv ner i er bok eller på Ipad/dator. Det vill säga hur försvarar ni ert val? Ge en förklaring varför det är bättre att göra på ert sätt än på något annat. Ge en förklaring till varför just det området fick mindre pengar än vad de ville ha. Ge förklaring till varför ett område fick så mycket pengar de ville ha och så vidare.
Anteckna för att kunna redovisa
Full transcript