Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ledelsesstil #2 Case

No description
by

Niels Madsen

on 21 March 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ledelsesstil #2 Case

TRÆNERUDDANNELSE

LEDELSESSTIL
CASE 1: FEEDBACK PÅ TRÆNINGSBANEN
Du er lige startet som ungdomsformand i en lokal fodboldklub. Du går en tur på anlægget for at observere de enkelte holds træning. På den første bane træner U10-holdet, som trænes af Mogens. Mogens har været U10-træner i klubben i mange år. Mogens er meget verbal i sin trænerstil og dirigerer meget med spillerne. Han er meget opmærksom på at fortælle spillerne om de ”rigtige” positioner i de forskellige situationer. Han stopper spillet mange gange for at påpege spillernes fejl, som skal rettes for at forbedre kvaliteten af øvelserne. Under hans stop fortæller Mogens spillerne om de rigtige valg i de enkelte situationer. Der opstår nogle situationer, hvor spilleren Frederik gentagne gange laver fejl. Det bliver på et tidspunkt for meget for Mogens, som stopper spillet og giver Frederik en direkte besked ”om at tage sig sammen”.
Du går derefter videre til den næste bane, hvor klubbens U12-hold træner. U12-holdet bliver trænet af Thomas, som lige er startet i klubben. Thomas er observerende i sin trænerstil. Han laver nogle få stop i øvelsen, hvor han udelukkende påpeger positive aktioner. Han viser også de konkrete situationer for at vise spillerne det positive ved situationen. I pauserne stiller Thomas spørgsmål til spillerne vedrørende øvelserne, som de besvarer efter bedste evne. Thomas stiller supplerende spørgsmål, hvis spillerne ikke kan besvare spørgsmålene. Der er flere spillere, som laver mange fejl i de svære øvelser, men Thomas kommenterer ikke fejlene. Thomas kommenterer og roser udelukkende de situationer, hvor spillerne lykkedes.
1. Hvilke overvejelser giver disse to trænerstile anledning til, herunder?
a. Hvilken betydning har trænerens pædagogiske tilgang på spillernes glæde og trivsel?
En trænerstil har afgørende betydning for spillernes glæde og trivsel, da træneren er en helt afgørende faktor for træningsmiljøet. En træner skal støtte og coache spillerne, men samtidig give dem mulighed for at lave fejl. En træner kan med fordel skabe et læringsrum, hvor fejl og udfordringer er en naturlig del af spillernes udvikling. Nogle gange kan fokus på fejl gøre spillerne ”bange” for at udfordre sig selv og lave fejl.
b. Hvilken træner skaber de bedste rammer for spillerudvikling på kort sigt og langt sigt?
En træner kan skabe gode resultater på kort sigt ved at diktere spillernes positioner i træning og kamp, da struktur i de yngre årgange giver et hold en stor konkurrencefordel. På langt sigt kan der skabes bedre spillere, hvis der skabes et læringsrum, hvor spillerne får mulighed for at lave fejl uden at blive irettesat. Spillerne bør lære, at fejl er en vigtig del af uddannelsen som spiller, hvilket kan understøttes ved at fremhæve de gode eksempler. Pædagogiske undersøgelser viser, at læringen er bedre ved positiv feedback frem for negativ feedback. I dette tilfælde har U10 holdet et miljø, hvor nye udfordringer og fejl ikke bliver belønnet, men derimod påtalt negativt. Det kan skabe en negativ spiral i forhold til spillernes villighed til at udfordre sig selv.
c. Hvilken betydning har refleksion for den langsigtede læring?
Skabelsen af refleksive spillere giver bedre mulighed for indlæring på længere sigt, da spillerne får kompetencerne til at træffe beslutninger i en given situation. Spillerne bliver tilsvarende bedre til at lære, da de gennem deres løbende erfaring med spørgsmål og refleksion forbedrer evnen til at analysere og træffe selvstændige beslutninger. U12 holdets træning giver bedre forudsætning for, at spillerne reflekterer over deres beslutninger, konkrete situationer og øvelsernes indhold. U10 holdet kan potentielt skabe ”soldater” frem for selvstændige og kreative spillere.
Full transcript