Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Wat zijn de Nederlandse invloeden in New York City?

No description
by

Anne -

on 14 October 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Wat zijn de Nederlandse invloeden in New York City?

Wat zijn de Nederlandse invloeden in New York City?
design by Dóri Sirály for Prezi
Harlem dankt zijn naam aan de stichters van NY, de Nederlanders. Harlem is natuurlijk afgeleid van de Nederlandse stad Haarlem. Hier wonen veel migranten, mensen die uit hun vaderland vertrokken zijn om in een ander land een nieuw bestaan op te bouwen. Hier zijn dit de getinte mensen en mensen uit Puerto Rico.
In 1626 wordt het eiland Manhattan door de Nederlanders gekocht van de indianen voor zestig gulden. De Nederlanders stichtten er een qua oppervlakte grote kolonie die zich uitstrekt van New Hampshire in het noorden tot aan de kust van Maryland in het zuiden. De kolonie wordt Nieuw-Nederland genoemd en de hoofdstad komt op Manhattan en heette Nieuw-Amsterdam.
Haarlem in New York City?
In de loop van de tijd zijn er veel Nederlandse woorden in het Amerikaans opgenomen. Dit onder andere door deze kolonisten. "Koekje" werd "cookie", spook (spook), stoep (stoop), slee (sleigh) en wafel (waffle) zijn voorbeelden die in het Engels zijn opgenomen. Aloof - van "aan loef(zijde)" Avast - van "houvast"Berm - van "berm" Bluff - van "bluffen"Boss - van "baas" en nog veel meer!
Nederlandse woorden in Amerika
Nieuw-Amsterdam
Naast Nieuw-Nederland lagen de Engelse koloniën, die samen New England (Nieuw-Engeland) werden genoemd. Het was duidelijk dat de bevolking daar sneller groeide. De Nederlanders hadden een tekort aan mankracht, er woonden rond 1650 maar 7000 mensen in Nieuw-Amsterdam. Dit waren echter niet alleen Nederlandstaligen maar ook veel Walen gingen in de kolonie wonen. Er woonden ook grote groepen Scandinaviërs, Engelsen, Fransen en Duitsers in Nieuw-Amsterdam. En er leefden natuurlijk Indianen in het gebied, de Nederlanders waren niet meer dan de grootste minderheid.
Inwoners Nieuw-Amsterdam
Nederlandse boeren vertrokken rond 1790 en 1800 naar Amerika. Daar kregen ze grote stukken land om te bewerken en konden ze grote winsten maken. In 1792 werd de Holland Land Company opgericht. Het bedrijf bezat een groot deel van het westen van de staat New York. De Holland Land Company legde wegen aan en was ook betrokken bij de aanleg van het Eriekanaal waarmee Canada bereikbaar werd. Rond 1850 kwamen er veel Nederlandse immigranten naar Amerika, waar zij hun heil zochten. Sommige waren boeren en andere waren om redenen van het geloof vertrokken uit Nederland. Deze Nederlanders kwamen in de staten New Jersey en New York nog oud-kolonisten tegen die een vreemd soort Nederlands spraken met veel Engelse woorden, het zogenaamde Holland Dutch, veel van hun kinderen en kleinkinderen spraken al geen Nederlands meer.
meer nederlanders naar Amerika
van Anne van Geemen
D2H

Een kwartmiljoen
Nederlanders
Albert Kromhout kwam op 4 november 1919 met het stoomschip Nieuw Amsterdam van de Holland-Amerika Lijn aan op Ellis Island. Hij was pas achttien jaar oud en ongehuwd. Over Alberts motieven om te vertrekken zwijgen de bronnen helaas. Misschien zag hij door de economische misère die de Eerste Wereldoorlog had aangericht onder de Rijnsburgse bloemenkwekers geen toekomst in Nederland. Tussen 1840 en 1940 zijn ongeveer een kwart miljoen Nederlanders naar Amerika vertrokken
Of misschien hadden de verhalen over stoere gereformeerde pioniers die zowel hun aardappels als het ware geloof in de Amerikaanse bodem hadden geplant, het emigratievuur bij hem aangewakkerd. Feit is dat toen Albert Kromhout in 1924 nog eens de immigratieautoriteiten passeerde, zij als woon- en verblijfplaats niet meer Rijnsburg, maar 'Verenigde Staten' noteerden. Zoals Albert Kromhout zijn tussen 1840 en 1940 ongeveer een kwart miljoen Nederlanders naar Noord-Amerika vertrokken. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen daar nog eens tienduizenden bij, die zich voornamelijk in Canada vestigden.
Nieuw Amsterdam
Nieuw-Amsterdam was de naam van de zeventiende-eeuwse versterkte nederzetting in de provincie Nieuw-Nederland die later zou uitgroeien tot wat nu de stad New York is. Deze Nederlandse provincie lag tussen 38°NB op Cape Henlopen even ten zuiden van de Zuidrivier (de Delaware-rivier) en 42°NB, inclusief Nieuw-Holland (het tegenwoordige Cape Cod), ten oosten van de Versche rivier (de Connecticut-rivier), met in het midden de Mauritiusrivier, Noordrivier of Grote rivier (de Hudson). Het gebied bevindt zich in de hedendaagse staten New York, Delaware, Connecticut en New Jersey. Van daaruit werden vele gemeenschappen in het gebied gesticht.
Full transcript