Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Evolution Tidslinje

No description
by

Gustav Ehde

on 12 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Evolution Tidslinje

2,4 Miljarder år sedan
Fotosyntesens Utveckling
Fotosyntesens Evolution har länge varit ett frågetecken för biologisk forskning. Ännu idag vet vi inte exakt hur fotosyntesen utvecklades. Fossiler sägs vara en av de första bränsle källorna för fotosyntesen, samt molekyler som bildades vilket blev en elektron källa till den nya bildade fotosyntesen. Med tiden blev cellerna allt mer anpassade till soljus, och bildade klorofyll, därefter kunde växter använda detta för att bygga upp sitt eget försvar av koldioxid och vatten, som i sin tur ledde till bidningen av syre.
2 Miljarder år sedan
Växtcellerna Utvecklades
Ungefär 2 miljarder år sedan fanns det en helt syrefri atmosfär. Fast någonting hände under den tiden som gjorde så att syrehalten ökade drastiskt. Det var då det första eukaryota cellerna utvecklades. Dessa celler sägs vara det första utvecklade växtcellerna, då forsking har hittat fossiler av dessa celler, som levde för nästan 2 Miljarder år sedan.
450 Miljoner år sedan
När de första ryggradsdjuren uppkom
De första ryggradsdjuren som uppkom var de käklösa fiskarna.Det var vid denna tid de långsmala, bepansrade, ryggradsförsedda djur upp i haven. De kallades ryggradsdjur men deras skelett var inte uppbyggd av kalk utan av brosk. De kallades käklösa fiskar för att de filtrerade bottenslam som de sög in genom hål eller springor på huvudet, eller så sög de i sig små organismer nära ytan. Man brukar kalla dem pansarrundmunnar.
3,7 Miljarder år sedan
Livets Uppkomst
För ungefär 3,7 milarder år sedan, uppkom det första mikrofoberna. Dessa mikrofober hade en stor betydelse för bakterier och organismer, då det kunde utvecklas. Utvecklingen för att organismer kunde föröka sig tog miljontals år, och dessa organismer och bakterier var det första livstecknat på jorden, efter att syre molekylerna bildades.
Evolution Tidslinje
Av Gustav och Edward
Jordens uppkomst
4,6 Miljarder år sedan
Nutiden
0
När livet går
upp på land
350 miljoner år sedan
Ett stort steg för utvecklingen av landdjuren var grodjurens kliv från vatten till land. En av de första grodjuren som klev upp på land var tetrapoder. Såklart när dessa grodjur klev på land innebar det flera förändringar, deras sätt att leva och anpassning till miljön, och förändringen från vatten till land innebar många förändringar. Genom evolutionens förändring har dessa djur anpassat sina biologiska egenskaper under miljontals år, och ända sedan dessa grodjur klev upp på land har utvecklingen ledat till de varelser vi är idag, homosapiens.
Grappoliter
Under vilken tid dinosaurierna levde
230-65 Miljoner år sedan
Det första dinosaurierna som forskningen har sett levde för ungefär 230 miljoner år sedan, och utvecklades till reptiler först efter groddjuren och insekterna. Dinosaurierna uppkom ungefär 20 miljoner år efter Perm tiden, då allt fler kräldjursarter utvecklades. Under denna tid härskade dinosaurierna världen, ända tills den enorma massdöden inträffade och utplånade nästan hela arten. Många teorier finns om hur detta gick till, men forskning väljer att lita på den allra mest trovärdiga, asteroiden som träffade pangea.
Det första landdjuren uppträde omkring 395 miljoner år sedan, på denna tid var nästan allt liv på jorden, fiskar. Detta är känt som fiskarnas tid. Det var först när groddjuren eller amfiberna gick upp på land då deras biologiska egenskaper ändrades drastiskt, från vatten till land. Dessa amfiber kallades också för fyrabenta fiskar, eftersom deras biologiska egenskaper var menat för att de skulle bo i vatten. Man kan definitvt säga att de första groddjurs arterna utmanade ödet, om dem inte hade gjort det hade kanske vår biologiska art sett helt annourlunda ut idag.

När de förta landdjuren uppträdde
395 Miljoner år sedan
När karbon gick över till perm orsakades flera stora miljöförändringar. Kontinenterna satt ihop och kallades Pangea. Både grundhaven och de stora träskområdena krympte och det torrare. Inlandsklimatet drog med sig extrema väderförhållanden för viss del. De stora lummerskogarna försvann och ersattes av de barrträden. Dessa träd som just bildats och utvecklades i full fart på norra jord klotet. Dessa utvecklades på norra halvklotet men spred sig snabbt söderut och över hela den sammanhängande landmassan som utgjorde Pangea.
När det första barrträden uppkom
280 Miljoner år sedan
Efter att dinosaurierna utplånades, förändrades världen drastiskt på många sätt, Pangea hade nu delat på sig och skapade kontinenter, klimatet ändrades och biologiska arter hade utvecklats. En av förändringarna var också däggdjurens uppkomst. Fast även under dinosauriernas tid utvecklades däggdjuren, en av dem var mössen, som levde på insekter och lade egg precis som reptilerna.


Däggdjuren utvecklades
150 miljoner år sedan
De som kännetecknar kräldjurens utveckling är inte utvecklingen av en helt ny art, utan en insamling av arter som redan finns, detta kan bevisas genom att se på t.ex krokodiler, det var faktiskt nära besläktade med fåglar. Kräldjurens utvecklingen härstammar även från grodjuren, då varelser som krokodiler utvecklade en annan sorts hud som kunde behandla vatten och fukt bättre, även i torra miljöer. De utvecklad också
När det första kräldjuren utvecklades
Fråga 2:

Full transcript