Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

GRAVITETI

No description
by

Rron Prokupla

on 9 March 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of GRAVITETI

Çfarë është graviteti?
Ligji gravitacional universal i Njutonit
Konstantja e tërheqjes universale te gravitetit(Konstantja e Kavendishit)
ISAK NJUTONI
Isak Njuton (ang. Isaac Newton),( 25 dhjetor 1642 - 20 mars 1727 ) ishte një fizikant astronom, filozof, teolog dhe matematicien anglez i cili është konsideruar gjerësisht si një nga shkencëtarët më me influencë të të gjitha kohërave dhe si një figurë kyçe në revolucionin shkencor . Libri i tij "Philosophiae Naturalis Principia Mathematica" (Principet Matematike të Filozofisë Natyrore), botuar së pari në vitin 1687, hodhi themelet për "mekanikën klasike". Njutoni formuloi ligjet e levizjes dhe gravitetit universal që dominoi pikëpamjen e shkencëtarëve të universit fizik gjatë tre shekujve të ardhshëm .
GRAVITETI
Graviteti (rëndesë, peshë, forcë tërheqëse) është forca që vepron mbi çdo trup në sipërfaqe të trupit qiellor ose afër tij, e drejtuar për në qendër të tij. Graviteti, pra forca me të cilën toka, hëna, planetët dhe trupat tjerë qiellorë ose sistemet e tyre veprojnë mbi trupat tjerë, teorikisht ushtrohet në çfarëdo largësie, por praktikisht ajo shqyrtohet në sipërfaqe të këtyre trupave si dhe në largësi të vogla.
Zbulimet e Njutonit
Në mekanikë, Njutoni formuloi parimin e inercisë.

Në optikë, ai e ndërtoi teleskopin , zhvilloi teorinë e ngjyrave në bazë të vëzhgimit se një prizmi. (Ngjyra e bardhë zbërthehet në një spektër ngjyrash). Ai gjithashtu formuloi një ligj empirik të ftohjes.

Në matematikë, Njutoni, së bashku me Gotfried Lajbnicin dhe pavarësisht nga njëri-tjetri, zbuluan njehsimin diferencial dhe integral. Ai gjithashtu demonstroi teoremën e binomit, zhvilloi të ashtuquajturën "metodë të Njutonit" për gjetjen e zerove të një funksioni, dhe kontribuoi në zbërthimin e funksioneve në seri potenciale të pafundme.

Pas Galileit, Isak Njutoni, e thelloi kuptimin e forcës. Ai zbuloi se ndërmjet Tokës dhe Hënës vepron forca e gravitetit dhe se është njësoj me atë të Tokës. Forca e gravitetit vepron edhe ndërmjet Tokës dhe disa qindra satelitëve artificialë që sillen rreth saj.
F është forca ndërmjet dy trupave,
G është kostantja e gravitetit universal,
m1 është masa e trupit të parë,
m2 është masa e trupit të dytë dhe
r është distanca ndërmjt qëndravëìe të masës së dy trupave.

Punuan:
Amir Sadiku
Rron Prokupla

G=6.67∙10^-11 Nm^2/kg^2
Eksperimente ne hapsire
Variacioni të gravitetit dhe gravitetit të dukshem
Një sferë të përsosur e densitetit uniforme, apo dendësia e të cilit ndryshon vetëm me distancë nga qendra (simetri sferike), do të prodhojë një fushë gravitacionale të madhësisë uniforme në të gjitha pikat në sipërfaqe të saj, gjithmonë duke treguar direkt drejt qendrës së sferës. Toka nuk është një sferë e përsosur, por është pak e shtypur në pole, ndërsa e fryrë në ekuator. Nuk janë pasojë devijime të vogla në të dy madhësit dhe drejtimin e gravitetit në të gjithë sipërfaqen e saj. Forca neto (apo nxitimi përkatës neto) e matur nga një shkallë dhe pingul është quajtur "gravitetit efektiv" ose "graviteti i dukshemv". gravitetit efektiv përfshin faktorë të tjerë që ndikojnë në forcën neto. Këta faktorë ndryshojnë dhe të përfshijnë gjëra të tilla si forca centrifugale në sipërfaqen prej rrotullimit të Tokës dhe tërheqja gravitacionale e Hënës dhe Diellitgravitetit në fuqi në sipërfaqen e Tokës ndryshon me rreth 0.7%, nga 9.7639 m / s2 në mal Nevado Huascaran në Peru në 9,8337 m / s2 në sipërfaqen e Oqeanit Arktik. Në qytetet e mëdha, ajo varion nga 9.766 në Kuala Lumpur, Mexico City, dhe Singapor për të 9.825 në Oslo dhe në Helsinki.
Vrimat e zeza
Full transcript