Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Literatura paşoptistă

No description
by

Ruxandra-Andreea Andreoiu

on 18 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Literatura paşoptistă

LITERATURA PAŞOPTISTĂ
"Critica noastra va fi nepartinitoare. Vom critica cartea, iar nu persoana."
"Istoria noastra are destule fapte eroice, obiceiurile noastre sunt destul de pitoresti si de poetice, frumoasele noastre tari sunt destul de mari pentru ca sa gasim si la noi sujeturi de scris fara sa mai avem pentru aceasta trebuinta sa imprumutam de la alte natii."
Mihail Kogalniceanu

Caracterizata printr-o puternica manifestare a constiintei nationale in toate provinciile românesti, perioada fixata cu aproximatie 1830-1860 delimiteaza o epoca distincta in evolutia istorica a literaturii române, numita in mod curent epoca pasoptista.
* Perioada de dezvoltare fara precedent a culturii romane, avand transformari in plan social, economic, politic si istoric.
* Infrangerea revolutiei lui Tudor Vladimirescu din 1821 a pregatit revolutia pasoptista si a dat poporului roman constiinta propriei puteri, obtinuta prin solidaritate.
* Romanii si-au dat seama ca daca se unesc si se ridica la lupta pentru a-si cere drepturile contituie o forta colosala si au sansa de a invinge, ceea ce nu s-a intamplat deoarece ambele revolutii au esuat.
* Odata cu inceputul secolului XIX, se constituie literatura romana deoarece acum se incheie perioada literaturii romane vechi.
* Scriitorii pasoptisti au apartinut claselor de sus si s-au implicat activ in pregatirea si desfasurarea revolutiei. De aceea literatura acestei perioade are caracter patriotic.
Acestia au incercat sa ridice nivelul cultural al romanilor si sa stimuleze dorinta de a se ridica pentru a isi cere drepturile la unire.
* Pasoptistii au incercat emanciparea populatiei prin actiuni de culturalizare care au produs o dezvoltare remarcabila a mai multor domenii.
REPREZENTANTI AI PERIOADEI:
In perioada pasoptista s-au pus bazele unei adevarate renasteri culturale românesti, iar reprezentantii acestei perioade au avut o însemnata contributie la orientarea vietii culturale si stiintifice românesti.
Deasemenea invatamântul, presa, teatrul, literatura, stiintele cunosc o dezvoltare fara precedent si iau fiinta societati culturale si stiintifice, creste numarul revistelor si al altor periodice, al cartilor tiparite în tiraje mari, se formeaza un public cititor, se organizeaza biblioteci de literatura beletristica, se înfiinteaza o viata artistica specific româneasca, bazata pe traditia populara, ia amploare miscarea de culturalizare a maselor.
Prefata
Literatura pasoptista
INVATAMANTUL
Se pun bazele invatamantului gratuit, se infiinteaza scoli in sate si in provincii, se tiparesc manuale, se intemeiaza primele librarii si biblioteci publice. Apar primele scoli specializate (Conservatorul). Interesul fata de arta se manifesta prin organizarea dupa modelul occidental a numeroase saloane literare sau artistice.
Reformele lui Cuza grabesc procesul de institutionalizare a invatamantului, care culmineaza cu infiintarea Universitatilor din Iasi (1860) si Bucuresti (1864). Trebuie mentionat ca in aceasta perioada numerosi tineri si-au facut studiile in strainatate centrul de atractie fiind Parisul.
Acestea au asigurat accesul populatiei la educatie.
PRESA
* Se dezvolta datorita impactului pe care il are asupra populatiei.
* Accesul maselor la informatii produce culturalizare.
* Apar primele publicatii romanesti cu specific cultural si literar.
* Cea mai importanta publicatie din aceasta perioada este "DACIA LITERARA", aparuta la Iasi in anul 1840, sub conducerea lui Mihail Kogalniceanu.
TEATRUL
* Devine un mijloc de educare in maniera placuta, iar accesul populatiei la spectacolul teatral este asigurat de trupele de teatru ambulante, care ajungeau in mai toate zonele romanesti.
* La inceput, erau reprezentate piese straine, iar cu timpul au inceput sa se compuna piese romanesti. In 1840, la conducerea Teatrului National din Iasi ajung Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi si Mihail Kogalniceanu, care fac eforturi de a alcatui un repertoriu national de piese romanesti originale.
* In acest scop, Alecsandri compune comediile cu Chirita si Negruzzi comedia "Muza de la Burdujeni".

Acum colegele noastre vor prezenta o sceneta inspirata din nuvela "Alexandru Lapusneanul" de Costache Negruzzi. Autorul acestei nuvele apartine perioadei pasoptiste si este initiatorul nuvelei istorice in literatura romana. Tema nuvelei este istoria nationala, opera surprinzand un moment al luptei pentru putere dintre domnitor si marea boierime in statul medieval.
LITERATURA
* Odata cu perioada pasoptista incepe si modernizarea literaturii romane.
* Scriitorii perioadei isi dedica operele incercarii atat de a educa masele si de a le stimula dorinta de a se ridica la lupta pentru a-si obtine drepturile. Aceasta dorinta se concretizeaza prin exemplele glorioase ale trecutului puse in antiteza cu prezentul decazut si inert.
* Patriotismul pasoptistilor se manifesta prin pregatirea si derularea revolutiei.
* In publicatia "Curierul romanesc", scriitorul Ion-Heliade Radulescu are intentia de a-i indemna pe ceilalti sa scrie cat mai multa literatura romaneasca si de a elimina criteriul critic, deoarece riscul era de a scrie la intamplare, iar publicul cititor roman nu putea face diferenta dintre bine si rau. De aceea, literatura noastra a fost foarte eterogena ca valoare.
* Ca prima generatie a literaturii noastre moderne, scriitorii pasoptisti au intrat in constiinta romaneasca, drept "oamenii inceputului de drum".
Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu, Vasile Carlova
Nicolae Balcescu, Mihail Kogalniceanu, Andrei Muresan, Dimitrie Bolintineanu, Gheorghe Asachi, Simion Baritiu, Costache Negruzzi, Ion-Heliade Radulescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu.
CONCLUZIE
Revista "Dacia Literara" apare la Iasi in 1840 sub conducerea lui Mihail Kogalniceanu, fiind cea mai importanta publicatie a perioadei.
In "Introductie", Kogalniceanu traseaza directia pe care o va urma intreaga literatura pasoptista.
Aceasta poate fi considerata un manifest literar pentru ca expune ideile lui Kogalniceanu referitoare la directia pe care trebuia sa o urmeze literatura noastra.

* Paginile revistei erau deschide doar operelor literare, iar aici puteau publica scriitori romani din toate zonele romanesti.
* Revista urma sa devina "(...) un repertoriu general al literaturii romanesti (...)".
* Kogalniceanu accepta traduceri numai daca sunt bune, dar insista asupra originalitatii.
* Scriitorii romani sunt indrumati catre 3 surse de inspiratie care exprima cel mai bine specificul nostru ca popor: istoria nationala, peisajul patriei si folclorul romanesc care vor deveni cele 3 teme majore ale literaturii pasoptiste si ale intregului romantism romanesc.
Full transcript