Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Veprimtaria e akullnajave(Relievi akullnajor)

No description
by

Kristi Ana

on 11 February 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Veprimtaria e akullnajave(Relievi akullnajor)

Veprimtaria e akullnajave (Relievi akullnajor).
Thank you!
Format e krijuara nga veprimtaria transportuese dhe grumbulluese e akullnajave.
Luginat akullnajore.
Menyra e formimit te luginave eshte njesoj si e cirqeve , me perjashtim qe ketu shnderrohen luginat lumore nen ndikimin e akullnajave luginore dhe materialit qe ato transportojne. Edhe ne luginat akullnajore mund te gjenden pragje , ashtu si ne luginat lumore. Ne te gjithe malin qe ne pleistocen ishin mbuluar nga akullnajat malore , jane krijuar luginat akullnajore. Te tilla ka me shumice ne Alpet e Evropes , Himalaja etj. Te tilla ka ne vendin tone si ne: Valbone , Theth etj. qe te gjithe territorin e Alpeve. Ato gjenden ne lartesi nga 700-1000m dhe kane gjatesi prej kilometrash.
Gjate levizjes se tyre , akullnajat veprojne aktivisht ne siperfaqen e tokes. Ato shkaterrojne , transportojne dhe grumbullojne materiale.
Format e krijuara nga veprimatria gerryese e akullnajave.
Akullnajat , duke levizur marrin me vete materiale te shkrifeta , me te cilat rrafshojne vendet e ngritura , qe jane pengese per levizjen e tyre. Shkembinjte jo te forte , shkaterrohenrrafshohen , kurse te fortet gervishten ose lemohen duke krijuar disa forma karakteristike qe quhen BALLDASHE.
Cirqet akullnajore.
Keto kane formen e gropave ose hinkave. Fundi i tyre mund te jete i luget , ose i sheshte. Nga ana e shpatit ku formohen , cirqet rrethohen nga tri faqe te pjerreta , kur ne drejtim te lugines ndahen nga nje prag i rrumbullakosur. Cirqet akullnajore formohen nga shnderrimi i gropave te rreshtjeve , te gropave karstike etj. Trajtat e cirqeve jane te ndryshme: ne trajte rrethi , eklipsi , gjysmerrethi , amfiteatri, etj.
Akullnajat gjate levizjet se tyre , transportojne dhe grumbullojne materiale te ndryshme. Ky material vjen nga shpatet dhe tabani i lugines se mbushur me akullnaja , nga rrezimet , nga erozioni akullnajor , era etj. I gjithe ky material qe ndodhet ne akullnaje , merr emrin MORENE.
Morenat siperfaqesore.
Keto ndodhen ne pjesen siperfaqesore te akullnajes. Materiali qe perben keto morena eshte i shperndare ne tere siperfaqen dhe perbehet nga copera materialesh shkembore , blloqe , pluhur etj , qe bien nga shpatet e lugines ne siperfaqen e akullnajes.
Morenat e brendshme.
Keto perbehen nga materiali shkembor i shperndare neper trupin e akullnajes. Ai mund te jete i formuar nga materiali i morenes siperfaqesore , i mbuluar nga shtresat me te reja te akulli.
Morenat e tabanit.
Materiali qe i perben keto morena ndodhet ne tabanin e akullnajes. Ato formohen nga shkaterrimi i truallit neper te cilin kalon akullnaja , si dhe tjetersimi fizik. ne dallim nga morenat e tjera , morena e tabanit eshte me i ngjeshur.
Morenat anesore
Keshtu quhen keto morena , materiali i te cilave ndodhet mes shpatit te lugines dhe vete akullnajes. Morena anesore agjatet ne te dyja anet e gjuhes se skullnajes dhe perbehet nga materiale qe vijne nga rrezimet qe ndohin ne shpatin e lugines. Te tille jane zhvilluar mire ne Razem.
Morenat e mesit
Keto formohen nga bashkimi i dy morenave ne rastin kur bashkohen dy lugina. Nje akullnaje mund te kete disa morena te mesit , ne varesi nga numri i akullnajave luginore qe bashkohen ose perfundojne ne luginen kryesore.
Te gjitha materialet morenike , qe transporton akullnaja , grumbullohen ne ballin e saj. Kur balli i akullnajes qendron per nje kohe te gjate ne nje vend , nga ky material i grumbulluar , formohet nje ledh ne forme harku , qe quhet morene ballore ose frontale.
Punoi: Kristiana Bello
Full transcript