Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Edukim Karriere

No description
by

Stela Mucaj

on 21 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Edukim Karriere

Si të rinj në fillim të karrierës tuaj, ju keni aleatë:
Interneti - një minierë e vërtetë informacioni jo vetëm për vendet e punës, por edhe për mënyrën se si të aplikoni.
Shtypi - jo vetëm burim informacioni për vende të lira pune, por edhe për njohuri rreth sektorit që kërkoni punë.
Panairet e punës: këto janë vende shumë të mira njohje dhe aty jo vetëm që njiheni me mundësitë vendase por keni mundësi të ndërveproni me përfaqësues të kompanive të ndryshme.
Zyra e Punësimit Rajonal është vendi ku ju mund të shkoni, të merrni informacion për vendet
e punës dhe ndihmën e nevojshme për mundësitë e kualifikimit dhe punësimit. Zhvillimi i karrierës është një rrugëtim i gjatë, një proçes i vazhdueshëm, i cili duhet të ndihmojë të rinjtë, por edhe cdo individ në cdo moshë
dhe kohë të organizojë dijet dhe t’i përdorë ato në mënyrë efikase për të njohur botën e punës dhe për të zënë me sukses vendin e tij në këtë botë.
Por së pari, të rinjtë duhet të kuptojnë tregun e punës, çfarë kërkojnë punëdhënësit sot dhe si punësojnë ata? Tema:
Pergatitja per tregun e punes Punoi:
Romino Aliaj
Skerdi Mucollari
Sindi Kristo
Stela Mucaj
Vili Mataj
Xhulia Ponari Para se të kërkojmë një punë: 1. Së pari, rishiko edhe njëherë mirë portofolin tënd. Rishiko përvojat e tua dhe aftësitë e tua.
2. Studio mirë anën financiare, por edhe aftësitë e reja që mund të të jap apo forcojë një punë e re. Vendos sipas përparësive.
3. Mundohu të studiosh dhe të kuptosh cilët janë sektorët në nevojë dhe cilët janë punëdhënësit më të fuqishëm në rajonin tënd.
6. Studio dhe merr informacion për të gjitha kurset profesionale afatshkurta në rajonin tënd.
7. Bëj gati një plan kualifikimi, pregatit dosjen tënde personale dhe fillo kërko punë. SUKSESE! 1. Shiko mirë tek vetja dhe përcakto aftësitë e tua më të mira.
2. Gjithmonë hap pas hapi: mund të fillosh me një punë me kohë të pjesshme, e cila të ndihmon të riforcosh aftësitë e tua më të mira.
3. Mbaje gjithmonë të hapur komunikimin me kolegët dhe punëdhënësin. Puna është një proçes i vazhdueshëm të mësuari.
4. Vazhdo kërkimin në të gjitha fushat e mundshme.
5. Fito aftësi të reja në punë, shiko nga të tjerët, mos ngurro të kryesh edhe detyra sfiduese.
6. Shkruaj një CV shumë të mirë. CV-ja juaj do të duhet të tërheqë vëmendjen me aftësitë apo të vecantat tuaja të personalitetit.
7. Krijo sa më shumë lidhje: thuaj të gjithëve që ti po kërkon punë dhe që ke për qëllim të zhvillosh aftësitë e tua në një drejtim të caktuar.
8. Futu në programe trajnimi që kanë program të lidhur me punën, për të cilën po aplikon.
9. Puno si vullnetar – tregohu i hapur për të filluar punë diku,e dhe pa para. Ka shumë fronte pune për t’u bërë vullnetar.
10. Ji krenar për të gjitha përvojat e tua. Ç’kërkohet nga të rinjtë? Të rinjtë duhet të kuptojnë se në të shumtën e rasteve kur punësohen, shesin një shërbim – dhe ky shërbim është dije dhe aftësi. Të rinjtë duhet të mësojnë se një vend pune në ditët e sotme kërkon nga individi:
- të jenë përgjegjës dhe të përgjegjshëm
- të jenë të vetëmotivuar;
- të aftë për ndryshim dhe përshtatje;
- të jenë të aftë të komunikojnë mirë;
- të kenë dije për të gjitha
aspektet e punës
- të jenë sipërmarrës dhe
të tregojnë pavarësi në punë. Lenda: Edukim Karriere Projekt Këshilla praktike CV-ja është deklaratë lidhur me kualifikimin tuaj akademik dhe profesional. CV-ja është dokumenti i parë që ju nevojitet për punësim. Eshtë jashtëzakonisht e rëndësishme që CV-ja juaj të ketë informata të sakta. Nuk ka vetëm një formë të vetme të përgatitjes së CV-së, ajo duhet të jetë e ndryshme varësisht se për çka aplikoni. Cv-ja juaj duhet të paraqesë shumë qartë anët tua të forta, dhe të minimizojë anët tua negative. Ajo duhet të rishikohet për secilën pozitë që aplikoni. Qëllimi i CV-së Udhëzime të përgjithshme për
shkrim të CV-së Një CV efektive Është e shkruar në mënyrë të përpiktë
o Përmban informata per:
- Profilin akademik
- Përvoja e punës
- Interesimin
- Aktivitetet jashtë punës
- Dekorata, certifikimet dhe referencat
o Është e organizuar mirë
o Tërheq vëmendjen dhe interesin e punëdhënësit
o Lexohet lehtë o Ju përfaqëson në letër
o Të jetë një shpallje për ju – një fotografi shumë e qartë e juaja
o Të bind punëdhënësin që ju jeni personi ideal për punën e caktuar
o Demonstron vlerat tua të punës: shkathtësitë dhe aftësitë që lidhen me punën për të cilën ju keni aplikuar RRADHITJA: Emri, adresa, numri i telefonit dhe e-mail duhet të vendosen në krye të dokumentit. Pjesa tjetër e informacionit duhet të ketë një renditje logjike dhe lehtë për tu lexuar. Arsimi dhe përvoja e punës duhet të jenë të listuar duke filluar nga puna/shkollimi i fundit apo momental.
GJATËSIA: Një faqe është e mjaftueshme nëse ju jeni i sapo diplomuar dhe nuk keni përvojë të gjatë të punës. Nëse keni përvojë të gjatë të punës, atëherë CV-ja mund të ketë më shumë se një faqe.
STILI I SHKRIMIT: Shkrimi duhet të jetë i qartë dhe i përpiktë. Gramatika dhe tipografia duhet të jetë e përkryer.
FORMATI: Duhet të ketë paraqitje të bukur për syrin dhe të krijojë një përshtypje pozitive për ju. Nënvizoni, përdorni shkronja të pjerrëta dhe / ose germa të mëdha për titujt kryesorë
ORGANIZIMI: -Objektivi i punësimit -Arsimi -Përvojë pune relevante -Mund të shtoni: dekorata, anëtarësitë profesionale, publikime, certifikata -Referencat Prezantimi gjatë një interviste për punë Intervista është proces i komunikimit në dy drejtime me rekrutuesit dhe aplikuesit. Në këtë fazë të procesit të selektimit, udhëzimet, personaliteti dhe rezultatet kanë rëndësi të njëjtë. Intervista është mundësi për ju të tregoni se përshtateni me pozitën e kërkuar, por edhe koha për marrjen e informatës që nuk mund të merret askund tjetër.Si duhet të prezantohesh gjatë një interviste për punë?Paraqitja- Sigurohu që ke një pamje profesionale. Jepe dorën në mënyrë të vendosur, vështro në mënyrë të qetë e të qartë pa ngulitur sytë dhe pa buzëqeshur.- Përpiqu të jesh në kohë, madje 15 minuta përpara intervistës. Jepi vetes kohë për t’u përgatitur, që të mos jeni në ankth. Të interesohesh për kompaninë
Këshilla jonë është të drejtoni shumë pyetje të hapura të cilat do ta inkurajonin punëdhënësin të flasë.
Kërko më shumë informacion për kompaninë.
Pyet për raportet financiare. Bisedo me intervistuesin për këto gjëra, edhe pse ndoshta nuk do të aplikosh për të qenë financier. Pyetje të tilla tregon që keni aftësi në biznes.
Të dish më shumë rreth rolit tënd
Kupto nëse ka lidhje mes ambicieve të tua dhe punës që keni ndërmend të kryeni, dheshihni nëse ka mundësi për të bërë karrierë në këtë pozicion.
Fundi i intervistës
Mbylle duke pyetur nëse intervistuesi ka ndonjë gjë tjetër për të shtuar. Kështu ju do të mund të shtjelloni çdo pikë e cila mund të jetë keqkuptuar gjatë intervistës. Pyet
intervistuesin ‘se çfarë do të ndodhë më pas?’ Gabimet që nuk duhet të bëni gjatë intervistës Mënyra se si flet ne interviste është shumë e rëndësishme. Më poshtë po paraqesim gabime linguistike dhe mënyrën për t’i përmirësuar ato,me qëllim sukesin e intervistës tuaj:
Pasthirrmat: Fjalët parazite si ‘ëm’, ‘ah’, ‘e di…’, ‘OK’ ‘nejse’ ose ‘sepse’ tregojnë shenja nervozizmi. Një strategji e mirë është të mendoni para se të flisni, duke bërë pauza të shkurtra dhe frymëmarrje në rast se keni humbur fillin e mendimeve.
Intonacioni: Ju duhet të flisni me bindje kur të jeni duke shitur veten në një intervistë.
Gabime gramatikore : Ai që ju interviston mund të dyshojë mbi arsmimin tuaj nëse bëni gabime gramatikore apo flisni në zhargon.
Shpejtësia e fjalimit: Një fjalim i shpejtë është shumë i vështirë për t’u ndjekur, dhe ata që flasin shpejt duken nervozë.
E folur e ulët : Fjalët e zbehta ulin besimin dhe pozicionin tuaj.
Full transcript